Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

Συζήτηση για τη σχέση γονέα – παιδιού στη Νέα Σμύρνη

Την Πέμπτη 10/10/24, η οποία έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Σμύρνης μια συζήτηση για την οικογένεια και το σχολείο με τίτλο «Πώς να κρυφτείς από τα παιδιά;».

Ομιλητές στη συζήτηση ήταν ο κ. Ευάγγελος Κωνσταντίνου, Κοινωνικός Ψυχολόγος (MSc), Ψυχοθεραπευτής, Επ. Υπεύθυνος “Κέντρο Πρόληψης Ήλιος”, η κ. Ανδριάννα Γαλαίου, Κοινωνική Λειτουργός, Σχολική Κοινωνική Υπηρεσία Δήμου Νέας Σμύρνης και η κ. Ελένη Ρηγούτσου, Κλινική Ψυχολόγος, ΑμΚΕ Φαιναρέτη, Κέντρο Ημέρας για τη Φροντίδα της Ψυχικής Υγείας της Γυναίκας (Περιγεννητικές ψυχικές διαταραχές). Στον συντονισμό της συζήτησης ήταν ο κ. Γεώργιος Ιωακειμίδης, Κοινωνικός Λειτουργός, Διευθυντής Κοινωνικής Υπηρεσίας Νέας Σμύρνης.

Πολλά και σημαντικά ήταν τα ζητήματα που τέθηκαν καθώς και η συμμετοχή των παρευρισκόμενων μεγάλη και ενεργή. Σχολιάστηκαν σημαντικοί όροι όπως η «κρίση της πατρικής λειτουργίας» σήμερα και οι συνέπειες αυτής στον ψυχισμό του παιδιού. Επισημάνθηκαν φαινόμενα παθογένειας του ανωτέρω όρου στη σχολική κοινότητα και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Επιπροσθέτως, παρουσιάστηκαν διαφορετικές μορφές γονεϊκότητας με κεντρικό άξονα την οικογένεια της επιθυμίας και όχι του χρέους προς την κοινωνία.

Η σχέση γονέα – παιδιού (όρια, θέση, κενό, στάση του καθενός) συζητήθηκαν εκτενώς. Γόνιμα ερωτήματα ακουστήκαν σχετικά με τις προθέσεις του καθενός για συνεργασία ανάμεσα στην οικογένεια και το σχολείο ή στο σχολείο και την οικογένεια. Παράγοντες που μπορεί να επηρεάζουν την γονεϊκή εμπλοκή με το σχολείο και πιθανοί λόγοι που οι εκπαιδευτικοί μπορεί να αποθαρρύνουν τέτοιου είδους ενέργειες επικοινωνήθηκαν με το κοινό.

Τον προσεχή Δεκέμβρη, οι συμμετέχοντες (αλλά και όσοι δεν κατάφεραν να βρίσκονται στην εκδήλωση αυτή) θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη συζήτηση για την οικογένεια και το σχολείο στην επόμενη εκδήλωση / προβολή ταινίας της Τοπικής Ομάδας Προαγωγής Ψυχικής Υγείας του Δήμου Νέας Σμύρνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ