Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2024

Οκτώβριος 1962: Η κρίση των πυραύλων της Κούβας

Γράφει ο
Άγγελος Χριστούλης

Η κρίση αυτή σημειώθηκε κατά την περίοδο του ψυχρού πολέμου. Tότε το ενδεχόμενο σύγκρουσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Σοβιετικής Ένωσης φαινόταν αναπόφευκτο. Κύρια αιτία της σύγκρουσης αυτής αποτέλεσε η εγκατάσταση πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα από τη Σοβιετική Ένωση ως αντίποινα για την τοποθέτηση πυρηνικών από την Αμερική στην Ιταλία και την Τουρκία.

Η Κούβα από το 1959, με τη λήξη της κουβανικής επανάστασης και την πτώση του καθεστώτος το Φουλχένσιο Μπατίστα, που υποστηριζόταν από την Αμερική, λόγω της νίκης του κινήματος της 26ης Ιουλίου, καθιέρωσε ένα κομμουνιστικό καθεστώς με επικεφαλής τον Φιντέλ Κάστρο. Έκτοτε η Κούβα στράφηκε στη Σοβιετική Ένωση. Ως αντίποινα, η Αμερική απάντησε με εμπάργκο στην Κούβα όσον αφορά το εμπόριο, την οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και τις εξαγωγές προς την Κούβα, με εξαίρεση τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Το εμπάργκο συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

15 Οκτωβρίου 1962, ο πρόεδρος των ΗΠΑ John Kennedy πληροφορήθηκε από τις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας του για την ύπαρξη 42 σοβιετικών πυραύλων στην Κούβα που ήταν πυρηνικοί. Έτσι πίστεψε ότι το χέρι του κομμουνισμού έφτασε κοντά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, απειλώντας τες άμεσα, κάτι που τρομοκράτησε τον Kennedy.

Στις 25 Οκτωβρίου ο πρόεδρος Kennedy καταγγέλλει την ύπαρξη πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα στα Ηνωμένα Έθνη. Τα Ηνωμένα Έθνη απαντούν με στρατιωτική απόβαση στην Κούβα, ωστόσο ο Kennedy δεν το επιθυμεί, λόγω της ήττας στην απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων. Συνεπώς, οι ΗΠΑ αποφασίζουν να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό στην Κούβα για να εμποδίσουν την περαιτέρω διέλευση των πυρηνικών όπλων από τα σοβιετικά σκάφη, προχωρώντας στην κατάσχεση οπλισμού που μετέφεραν οι Σοβιετικοί προς το νησί.

27 Οκτωβρίου, ένα αμερικανικό σκάφος καταρρίφθηκε από μια σοβιετική οβίδα, ενώ οι Αμερικανοί έριξαν μια βόμβα σε ένα σοβιετικό υποβρύχιο, προειδοποιώντας το να βγει από τη θάλασσα. Οι Σοβιετικοί θεώρησαν πως ο πόλεμος είχε αρχίσει και ήταν έτοιμοι να απαντήσουν πυρηνικά, ωστόσο αυτό αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή από τη διαφωνία του Βασίλι Αρχίποφ αξιωματικού του Σοβιετικού Ναυτικού σε πυρηνικό υποβρύχιο, ο οποίος με τη διαφωνία του ως προς την εκτόξευση τορπίλης με πυρηνική κεφαλή προς τον στόλο των Ηνωμένων Πολιτειών, απέτρεψε την πιθανή διεξαγωγή πυρηνικού πολέμου. Η κίνηση αυτή αποδείχτηκε σωτήρια, καθώς ήταν βέβαιο ότι η Αμερική θα απαντούσε με πυρηνικά.

Την ίδια ημέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ John Kennedy απαντάει στην επιστολή του γενικού γραμματέα της Σοβιετικής Ένωσης Νικήτα Χρουστσώφ για συμβιβασμό, όπου οι Αμερικανοί ζήτησαν να απομακρύνουν οι Σοβιετικοί τα οπλικά συστήματα από την Κούβα, να αρθούν τα μέτρα αποκλεισμού και να παράσχουν διαβεβαιώσεις εναντίον εισβολής στην Κούβα.

Στις 28 Οκτωβρίου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αποδέχεται τη λύση να αποσύρουν οι Σοβιετικοί πυραύλους από την Κούβα, με αντάλλαγμα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τους πυραύλους από την Τουρκία και την Ιταλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ