Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Τουρκική navtex στο Αιγαίο για το σκάφος AEGAEO: Δυναμική πρέπει να είναι η αντίδραση της Ελλάδας στη νέα τουρκική πρόκληση

Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος
Πρέσβης επί τιμή, μέλος του International Hellenic Association (IHA)

Για τις 8 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας. Πριν από λίγες μέρες η Τουρκία εξέδωσε navtex απαντώντας σε ελληνική navtex όπου εμείς ανακοινώναμε έρευνες για την πόντιση ηλεκτρικού καλωδίου ανάμεσα στη Χίο και τη Λέσβο. Στις 24 Οκτωβρίου η Τουρκία εξέδωσε ταυτόσημη navtex.

Η τουρκική navtex υποστηρίζει ότι ορισμένες περιοχές των ερευνών του ελληνικού σκάφους Aegaeo αφορούν σε περιοχές στην τουρκική υφαλοκρηπίδα κι ότι όλες οι έρευνες θα πρέπει να συντονίζονται από τις τουρκικές Αρχές.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας αντέδρασε με μια ήπια δήλωση, η οποία αναφέρει τα εξής: «Η έκδοση navtex εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι προδήλως αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο. Η Ελλάδα προβαίνει στις δέουσες κατά το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες. Η έρευνα ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τον προγραμματισμό της». Η τελευταία πρόταση δεν είναι ακριβώς σωστή, γιατί με νεότερη navtex η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι οι σχετικές εργασίες θα συνεχιστούν μέχρι 30 Οκτωβρίου.

Ο κ. Γεραπετρίτης βρισκόταν χθες στο Παρίσι όπου συμμετείχε σε διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη του πληθυσμού και της κυριαρχίας του Λιβάνου. Ευλόγως αναρωτιόμαστε μήπως ο Έλληνας ΥΠΕΞ, παράλληλα με την υποστήριξη της κυριαρχίας ξένων κρατών, θα έπρεπε να προασπίζεται πρωτίστως την κυριαρχία της χώρας μας απέναντι στις απαράδεκτες αξιώσεις της Άγκυρας.

Οι μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη είναι αυτόν τον καιρό απασχολημένες με δύο μεγάλους πολέμους, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Ας προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή τη συγκυρία αντιδρώντας δυναμικά (με τη λέξη «δυναμικά» δεν εννοούμε υποχρεωτικά πολεμικές επιχειρήσεις) στην παραπάνω πρόκληση της Άγκυρας. Η αποστολή ελληνικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή υπό την μορφή άσκησης θα ήταν ένα πρώτο μήνυμα στην Τουρκία που, αν συνοδευτεί με την ακύρωση της συνάντησης των Αθηνών της 8ης Νοεμβρίου μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών, ίσως γινόταν κατανοητό από την Άγκυρα ότι η Ελλάδα αλλάζει πολιτική. Το μείζον ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να έχει την πολιτική βούληση ν’ αλλάξει πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ