Τρίτη, 7 Ιανουαρίου, 2025

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στo συνέδριο της ΚΕΔΕ: «Κάποιοι προτιμούν να έχουν ευχαριστημένους τους δανειστές μας αδιαφορώντας για τους Δήμους»

Έξω από τα δόντια, δίχως περιστροφές, τα είπε ο α’ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, μιλώντας στο συνέδριο που διεξάγεται στη Ρόδο.

«Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πώς από τη μία δεν βγαίνει ο λογαριασμός στο κράτος για να μας δώσει τα επιπλέον χρήματα που δικαιούμαστε και την ίδια στιγμή ακούμε ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου ότι σχεδιάζει να αποπληρώσει 3-4 χρόνια νωρίτερα από τη συμβατική του υποχρέωση, χρέος προς τους δανειστές ύψους 8 δισ. ευρώ που λήγει το 2028-2029. Κάποιοι μάλλον προτιμούν να έχουν ευχαριστημένους τους δανειστές μας αδιαφορώντας για τους Δήμους, και ειδικότερα τους δημάρχους που αναλαμβάνουν το κόστος να γίνονται δυσάρεστοι στους πολίτες για καταστάσεις που οι ίδιοι δεν ευθύνονται», τόνισε ο κ. Κωνσταντέλλος, αναφερόμενος στη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι της χώρας και δη εκείνοι των νησιωτικών, ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών.

«Δεν είναι πια αποδεκτό να μην μπορούμε να βγάλουμε τη χρονιά και να ερχόμαστε ως επαίτες και να ζητάμε τελευταία στιγμή 450 εκατομμύρια ευρώ έκτακτη επιχορήγηση και τελικά να μας δίδονται 250 ή 300 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα πού θα τα βρούμε; Και φυσικά, αυτά που παίρνουμε τώρα, του χρόνου θα πρέπει να τα ξαναζητήσουμε, διότι αυτά δεν ενσωματώνονται σε μια μόνιμη συνεχή χρηματοδότηση. Θα χαρατσώσουμε τους πολίτες μας για να βγάλουμε τη χρονιά αυτή και τις επόμενες; Ακόμη κι όταν συμβαίνει αυτό, οι κοινωνίες χρεώνουν αναλγησία στους Δήμους και όχι στο κράτος που παράγει αυτά τα οικονομικά αδιέξοδα», επισήμανε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιου, για τις προωθούμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, είπε αφενός ότι δεν ήταν σε γνώση της ΚΕΔΕ, αφετέρου ότι χρήζουν σοβαρής μελέτης τους επόμενους 6 μήνες, όσο θα διαρκέσει η διαδικασία κατάρτισης του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, «… πάντα υπό το πρίσμα – που λέει και ο λαός – ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις».

Ο α’ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει πράξη μια πραγματική μεταρρύθμιση. Το μοντέλο λειτουργίας μεταξύ Κράτους και Αυτοδιοίκησης – είπε – πρέπει να ρυθμιστεί. «Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Οι πολίτες δεν μπορούν άλλο να είναι όμηροι της αλληλοκάλυψης των αρμοδιοτήτων, της μετάθεσης των ευθυνών και της μετρειοκρατίας που δυστυχώς δεν παράγει λύσεις», σημείωσε και πρόσθεσε: «Το όραμα της αυτοδιοικητικής παράταξης μας “Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι” για το 2030 περνά μέσα από την αποκέντρωση. Και αυτό που έχουμε δεν είναι αποκέντρωση. Επίσης, κάθε θεσμός πρέπει να ξέρει ποιες είναι οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες του. Μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο θα σχεδιάζει, θα εκτελεί και στο τέλος θα λογοδοτεί στους πολίτες. Αυτό που βλέπουμε ιδίως τον τελευταίο καιρό με τις μεγάλες καταστροφές είναι να κάθονται στο εδώλιο των κατηγορουμένων να κάθονται μόνο αυτοδιοικητικοί και στελέχη των Δήμων και των υπηρεσιών, και όχι αυτοί που λαμβάνουν τις αποφάσεις και σχεδιάζουν το κράτος και όλη αυτή τη δομή που πολύ συχνά και εύκολα καταρρέει. Παράλληλα, πρέπει να μπορούμε και να ασκήσουμε αυτές τις αρμοδιότητες. Πρέπει επιτέλους μαζί με τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης να γίνει και μία νέα αρχή στην οικονομική στήριξη των Δήμων, όχι με παυσίπονα όμως. Οι Δήμοι συνέβαλαν και με το παραπάνω για να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση. Δώσαμε κοινώς. Και δώσαμε πολλά. Ήρθε η ώρα να πάρουμε κι εμείς το μέρισμα που μας αναλογεί από την ανάπτυξη της χώρας, προς όφελος των πόλεών μας και των κατοίκων τους. Δεν μπορούν άλλο οι Δήμοι να παίρνουν λιγότερα απ’ όλους τους άλλους. Δεν είναι πια αποδεκτό να πανηγυρίζουμε πως πιάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και αυξάνεται το κεντρικό έσοδο του κράτους και από την άλλη μέρος, έστω αυτής της αύξησης, να μην φτάνει ποτέ στα ταμεία των Δήμων και τοπικές μας κοινωνίες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ