Προειδοποίηση προς την Κυβέρνηση ότι εάν οι δήμαρχοι αγνοηθούν και πάλι, θα δράσουν δυναμικά και καταλυτικά, ώστε αυτή τη φορά να εισακουστούν και η αναγέννηση της Αυτοδιοίκησης να γίνει πραγματικότητα, απηύθυνε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, στον απόηχο του τριήμερο συνεδρίου της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι στο συνέδριο πάνω από 1.000 στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς για το μέλλον των Δήμων, ενώ παράλληλα ετοίμασαν ένα πλήρες σχέδιο προτάσεων προς την Κεντρική Κυβέρνηση για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, για ισχυρούς Δήμους που θα βρίσκονται διαρκώς δίπλα στον πολίτη.
Όπως τόνισε στην ομιλία του, η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης σε Τοπικό, Περιφερειακό και Εθνικό επίπεδο που θα υπακούει στη συνταγματική επιταγή για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, ώστε να μπορούν αυτοί να ανταποκριθούν στις θεσμοθετημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητές τους.
«Έστω και με καθυστέρηση 5 ετών, η κυβέρνηση δια του αρμοδίου Υπουργού Εσωτερικών του Θοδωρή Λιβάνιου, ξεκίνησε τη διαδικασία του εθνικού διαλόγου της συνεννόησης για τη νέα Χάρτα και το νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Πρέπει επιτέλους, μαζί με τη νέα Χάρτα της Αυτοδιοίκησης, να γίνει και μια νέα αρχή στην οικονομική στήριξη των Δήμων, όχι με “παυσίπονα” όμως. Αυτό προϋποθέτει ότι το Κεντρικό Κράτος θα δώσει στους Δήμους τους πόρους που απαιτούνται για να ασκήσουν τις υφιστάμενες, αλλά και τις νέες ευθύνες που θα δοθούν», είπε.
Υπενθύμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι ο φορέας διακυβέρνησης που βρίσκεται εγγύτερα στην κοινωνία και έχει αποδείξει στην πράξη ότι, παράλληλα με τη διαχείριση και τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, ότι είναι έτοιμη και ικανή να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση προκύψει και να εξασφαλίσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φορέα την κοινωνική συνοχή.
Παρ’ όλα αυτά – σημείωσε – οι Δήμοι σήμερα καλούνται να επιτελέσουν έργο διαχειριζόμενοι μόνο το 2,3% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 11,5%.
«Είναι απαράδεκτο να μην έχουμε λόγο για μια σειρά από σοβαρά θέματα που άπτονται της λειτουργίας των πόλεών μας, όπως π.χ. η διαχείριση των απορριμμάτων, για την οποία η κεντρική κυβέρνηση μας θέλει μόνο για την περισυλλογή και τη μεταφορά τους, τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό που αλλοιώνει τη φυσιογνωμία των πόλεων, τον Κανονισμό Πυρασφάλειας και πολλά άλλα ακόμα», τόνισε.
«Δεν θέλουμε άλλες ρυθμίσεις πίσω από κλειστές πόρτες»
Ο κ. Κωνσταντέλλος ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν θέλουν άλλες ρυθμίσεις «πίσω από κλειστές πόρτες χωρίς συνεννόηση, “για το καλό μας”, όπως λέει ο λαός. Με την δύναμη της ενότητάς μας, με τις υπεύθυνες θέσεις μας, τις προτάσεις μας και με διάθεση για ειλικρινή και ισότιμη συνεργασία με το Κεντρικό Κράτος και τις Περιφερειακές Διοικήσεις, μπορούμε να κάνουμε άλματα προς το μέλλον, με μεγάλους κερδισμένους τους πολίτες των Τοπικών Κοινωνιών. Εάν αγνοηθούμε όμως και πάλι», προειδοποίησε, «είμαστε εδώ με υψηλό αίσθημα ευθύνης και ακόμα υψηλότερο φρόνημα να δράσουμε δυναμικά και καταλυτικά, ώστε αυτή τη φορά να εισακουστούμε και η αναγέννηση της αυτοδιοίκησης να γίνει πραγματικότητα».
Διαβάστε επίσης: Γρηγόρης Κωνσταντέλλος στην «Α»: «Αποστολή μου είναι όπου βλέπω τσιμέντο να το μειώνω»
Ειδήσεις από τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter