Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, 2024

Παρουσίαση του «Shopping for Love» της Μαρίας Γιαλλούση

Στις 30 Οκτωβρίου το απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου στο Gustav Athens (Atrium Shopping Center), η παρουσίαση του βιβλίου «Shopping for Love» (εκδ. ΚΨΜ) της αρθρογράφου μας Μαρίας Γιαλλούση, εκπαιδευτικού του κλάδου των φυσικών επιστημών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με μεταγενέστερες σπουδές στην εκπαιδευτική έρευνα και παιδαγωγική και με γενικότερα ενδιαφέροντα που εστιάζουν στην εκπαιδευτική πολιτική και τη φιλοσοφία της εκπαίδευσης.

Για το βιβλίο μίλησαν στο οι Κώστας Σγάντζος (Ερευνητής Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης), Σαράντης Λιβαδάς (Ενδοκρινολόγος-Δοαβητολόγος), Σπύρος Ζωνάκης (Δημοσιογράφος στο περιοδικό ΣΧΕΔΙΑ) και Φίλιππος Αθανασόπουλος (Εκπαιδευτικός) οι οποίοι στη συνέχεια δέχτηκαν ερωτήσεις από το κοινό που οδήγησαν σε μια ανοιχτή συζήτηση πάνω σε σύγχρονα θέματα περί Έρωτος, Διαδικτυακής, Ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η κ. Μαρία Γιαλλούση τόνισε το ενδιαφέρον της για το διανοητικό εγχείρημα της κατανόησης του κόσμου και για το πολιτικό σχέδιο της αλλαγής του, λέγοντας συγκεκριμένα ότι; «Το ζητούμενό μου είναι η ερμηνεία και η αλλαγή του κόσμου, δηλαδή να είμαι σε θέση να κατανοώ την κοινωνία με τρόπο που θα καθιστά ορατές τις ιστορικές ρήξεις της, αποκαλύπτοντας τις αντιφάσεις και τις δυνατότητες χειραφέτησης, οι οποίες σηματοδοτούν τον χωρόχρονο που ζω και δρω. Το κρίσιμο σημείο σε αυτή την προσέγγιση, είναι η κατάλληλη επιλογή και αξιοποίηση των σχετικών γνώσεων ώστε να είναι πρακτικά χρήσιμες στους αγώνες της εποχής, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζουν την απαραίτητη απόσταση από αυτή. Ζούμε στην εποχή του διαδικτύου, της ρομποτικής και της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) όπου η σχέση μεταξύ θεωρίας και πράξης αλλάζει ξανά. Η αίσθηση μου είναι ότι, οι μέχρι τώρα υποθέσεις που χρησιμοποιούσαμε στην κατανόηση της ιστορικής στιγμής, δεν αρκούν για να διαχειριστούμε όλα όσα καινούργια επιβάλλουν οι δυνάμεις εξουσίας και πλούτου. Σκεφτείτε την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη πόσο βοήθησαν τις παγκόσμιες αγορές να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν στο lockdown, την εποχή που οι παγκόσμιες κοινότητες βρισκόντουσαν σε πόλεμο με την πανδημία του COVID-19. Μεταξύ των πιο απροσδόκητων τεχνολογιών που συνέβαλαν σε αυτήν την προσαρμογή, ήταν οι συσκευές σεξουαλικής τεχνολογίας -κούκλες σεξ και ρομπότ σεξ- οι οποίες σύμφωνα με τις εταιρείες βοήθησαν τους ανθρώπους να ‘‘διατηρήσουν’’ τη σεξουαλική ευεξία τους στη διάρκεια της πανδημίας. Εκείνη την περίοδο, σημειώθηκε αύξηση στις πωλήσεις και στη χρήση τους σε πολλές χώρες, όχι μόνο του δυτικού κόσμου. Αυτή η πραγματικότητα οριοθετεί μια εποχή ιστορικού (αυτό)στοχασμού ο οποίος συνυφαίνεται με την κατανόηση της φύσης των επερχόμενων αλλαγών στην ανθρώπινη ζωή ανά τον κόσμο (…)».

Από τους ομιλητές, ο κ. Κώστας Σγάντζος (Ερευνητής Ηθικής Τεχνητής Νοημοσύνης), μεταξύ άλλων είπε: «Στο βιβλίο, που χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη, από την εισαγωγή η συγγραφέας θέτει τον προβληματισμό της για το αν η τεχνολογία, ενώ οδηγεί την ηθική μας φύση, μπορεί ταυτόχρονα να υποστηρίξει οτιδήποτε ανθρώπινο. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου με λόγο μεστό και επιστημονικό αναλύει το βιολογικο-πολιτισμικό μοντέλο της σεξουαλικότητας εμβαθύνοντας στη χημεία των παθών, την κουλτούρα της αγάπης, το ρομαντισμό, την ηδονή και τον οργασμό αλλά και το ρόλο του εγκεφάλου και των συναισθημάτων που αυτός δημιουργεί. (…) Στη συνέχεια, στο δεύτερο μέρος, εξετάζει τα συναισθήματα από την θεωρητικο-καταναλωτική πλευρά και αναρωτιέται αν τελικά αποτελούν και αυτά, μεταξύ άλλων, ένα τύπο συναισθηματικού εμπορεύματος μέσα από την δημιουργία των σύγχρονων τεχνουργημάτων. Ο διάλογος συνεχίζεται εντάσσοντας στη συζήτηση τις σύγχρονες υπηρεσίες εύρεσης συντρόφων, τις αλγοριθμικές παραμέτρους επιλογής των “κατάλληλων” προς εμάς, τις σύγχρονες μορφές έκφρασης συναισθημάτων, όπως το sexting, της συζήτησης με ειδικά προγράμματα εκπαιδευμένα σε ρομαντικές συζητήσεις, τους ιστότοπους βιντεο-αλληλεπίδρασης και της ακόλουθης εμπορικής μετάβασης της φυσικής επαφής προς την ψηφιακή μορφή. (…) Στο τρίτο μέρος του βιβλίου η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την πολιτική της αγάπης και την ανάγκη της υπεράσπισής της, απέναντι στις ανάγκες του διακρατικού καπιταλισμού και της εμπορευματοποίησης του πιο εγγενούς ανθρώπινου χαρακτηριστικού, του έρωτα. Ο τίτλος του βιβλίου προέκυψε από αυτόν ακριβώς τον εμπορευματοποιημένο χαρακτήρα της ερωτικής ψηφιακής ρομποτικής ζωής μέσα από την επέλαση των νεόφερτων ατομικιστικών μοντέλων της επιλογής ερωτικών συντρόφων. Το εξαιρετικό αυτό βιβλίο αποτελεί ένα ύμνο στην ανάγκη της ανάδειξης της θεώρησης της αγάπης ως βαθιά κοινωνική σχέση, και επομένως κρίσιμα πολιτική. Τούτο, διότι δίχως αυτή δεν μπορεί ο κόσμος να συμβάλλει στην ίδια του την αλλαγή μέσω της φυσικής αναπαραγωγής και συνέχειάς του (…)»

Ρεπορτάζ: Άγγελος Πολύδωρος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ