Γραπτή ερώτηση προς την Κομισιόν για την ενίσχυση και χρηματοδότηση του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕλΔΑΠ), κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, Γιάννης Μανιάτης και Νίκος Παπανδρέου.
Να σημειωθεί ότι το ΕλΔΑΠ συστάθηκε με πρωτοβουλία του δημάρχου Ελληνικού Αργυρούπολης, πρώην προέδρου του ΣΠΑΥ (Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού), Γιάννη Κωνσταντάτου.
Η ερώτηση των ευρωβουλευτών επικεντρώνεται στην ανάγκη δημιουργίας πιο ανθεκτικών και βιώσιμων αστικών κέντρων στην Ελλάδα, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι φυσικές καταστροφές έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμά τους στο 75% των Δήμων της χώρας.
Το ΕλΔΑΠ έχει αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης, ύψους 204 εκατ. ευρώ, που εστιάζει:
- Στην αναβάθμιση του επιχειρησιακού εξοπλισμού
- Στην εφαρμογή ευφυών συστημάτων πρόληψης
- Στην εκπαίδευση και κατάρτιση προσωπικού
- Στη διεξαγωγή επιστημονικών μελετών
Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διευκρινίσει:
- Ποιες χρηματοδοτικές πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ή το Horizon Europe, μπορούν να στηρίξουν την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.
- Πώς οι δράσεις του ΕΔΑΠ μπορούν να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αστική ανθεκτικότητα.
- Ποιες νέες πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η ΕΕ για να ενδυναμώσει τους ελληνικούς δήμους στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και να διασφαλίσει την προστασία των πολιτών.
Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζουν ότι η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αποτελεί απλώς εθνική υπόθεση, αλλά ευρωπαϊκή ανάγκη. «Οι πόλεις μας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Με την υποστήριξη της ΕΕ, μπορούμε να εξοπλίσουμε τους Δήμους μας με τα εργαλεία που χρειάζονται για να προστατεύσουν τους πολίτες και να διασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον».
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Θέμα: Χρηματοδότηση και Ευρωπαϊκή στήριξη για το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π)
Η ανθεκτικότητα των ελληνικών πόλεων, κρίσιμη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Έρευνα του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων (ΕΔΑΠ) σε 113 δήμους αποκαλύπτει σημαντικές ελλείψεις σε εξοπλισμό, τεχνολογία και προσωπικό κατάρτισης στην Πολιτική Προστασία. Το 75% των συμμετεχόντων δήμων έχει ήδη υποστεί καταστροφές και δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένο για μελλοντικά ακραία φαινόμενα.
Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, το ΕΔΑΠ έχει καταρτίσει ένα πλάνο δράσεων συνολικού προϋπολογισμού 204.326.300 ευρώ, το οποίο εστιάζει σε τέσσερις άξονες:
-Επιχειρησιακό εξοπλισμό και μέσα υποστήριξης (120.199.800 ευρώ)
-Ευφυή συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης (68.691.500 ευρώ)
-Αναβάθμιση δεξιοτήτων προσωπικού (7.835.000 ευρώ)
-Επιστημονικές μελέτες (7.600.000 ευρώ)
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Ποιες ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές πηγές, όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) ή το Horizon Europe, θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την υλοποίηση του πλάνου δράσεων του ΕΔΑΠ και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των Ελληνικών πόλεων;
Πώς θα μπορούσαν οι δράσεις του ΕΔΑΠ να ενταχθούν σε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες που προωθούν τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών αστικών κέντρων;
Ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενισχύσει τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή προστασία των πολιτών;