Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Άλμπερτ Αϊνστάιν (1879 – 1955)

Γράφει η
Ελένη
Κονιαρέλλη – Σιακή

Ένα από τα σημαντικότερα μυαλά στην ανθρώπινη ιστορία αλλά και εκκεντρική ιδιοφυΐα, ήταν ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Ήταν ο Γερμανο – Ελβετο – Αμερικανοεβραίος φυσικός, που άνοιξε νέους δρόμους για την αντίληψη του κόσμου με τη διατύπωση της Ειδικής και της Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας (1905).

Τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ το 1921 για την ανακάλυψη του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Θεωρείται ο μεγαλύτερος επιστήμονας του περασμένου αιώνα, και ένας από τους σπουδαιότερους διανοητές όλων των εποχών.

Στη συνέχεια, θα δούμε μερικά ευφυολογήματα του Αϊνστάιν, αλλά και τις απόψεις του για κάποια θέματα που τον απασχόλησαν, όπως, τα Μαθηματικά, και πολλά άλλα. Επίσης, τι είναι η ζωή, η λογική, η φαντασία, το λάθος, κ.λπ. Ακόμα θα μάθουμε μερικές παράξενες συνήθειές του, εκκεντρικότητες, ιδιοτροπίες, και αδυναμίες του. Έγραψε ότι:

1. «Η ζωή είναι σαν να κάνεις ποδήλατο. Για να κρατήσεις την ισορροπία σου, πρέπει να κινείσαι συνέχεια».

2. «Η συμπλήρωση της Φορολογικής Δήλωσης είναι υπερβολικά δύσκολη υπόθεση για έναν μαθηματικό. Χρειάζεται… έναν φιλόσοφο!»

3. «Τα καθαρά Μαθηματικά, είναι κατά κάποιον τρόπο, η ποίηση των λογικών ιδεών».

4. «Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση».

5. «Αν θέλεις να ζήσεις μια ευτυχισμένη ζωή, εξάρτησέ την από έναν στόχο. Όχι από ανθρώπους ή αντικείμενα».

6. «Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν».

7. «Αν δεν μπορείς κάτι να το εξηγήσεις με απλά λόγια, ούτε εσύ ο ίδιος το έχεις καταλάβει πολύ καλά».

8. «Γάμος είναι η αποτυχημένη προσπάθεια να δώσεις διάρκεια σε ένα τυχαίο γεγονός».

9. «Η λογική θα σε πάει από το Α στο Β. Η φαντασία θα σε πάει παντού».

10. «Αν η Θεωρία της Σχετικότητας αποδεχθεί επιτυχημένη, οι Γερμανοί θα με πουν Γερμανό και οι Γάλλοι πολίτη του κόσμου. Αν η Θεωρία της Σχετικότητας αποδειχθεί λάθος, τότε οι Γάλλοι θα με πουν Γερμανό και οι Γερμανοί… Εβραίο».

Εκκεντρικότητες του Αϊνστάιν

• Είναι πολλές και ποικίλες. Άργησε να αναπτυχθεί και αγωνίστηκε να μάθει να μιλάει.

• Άφηνε τα μαλλιά του να μεγαλώνουν πολύ, γιατί ήταν αρκετά τσιγκούνης για να πληρώσει κουρέα.

• Ήταν μανιακός με τα αυγά και σχεδόν κάθε ημέρα έτρωγε δύο αυγά τηγανητά για πρωινό μαζί με μανιτάρια. Τα μανιτάρια τα λάτρευε. Αυτό που δεν μπορούσε να φάει ήταν η μπριζόλα που δεν είχε ψηθεί πολύ καλά. Έλεγε: «Δεν είμαι τίγρης…» και ζητούσε το κρέας του να είναι πολύ καλά ψημένο. Έτρωγε πολύ συχνά μακαρόνια. Ακόμα του άρεσαν πολύ οι φράουλες με κρέμα σαντιγί.

• Είναι αλήθεια ότι ο ύπνος είναι ευεργετικός για τον εγκέφαλο και ο Αϊνστάιν το ήξερε αυτό πολύ καλά, γι αυτό κοιμόταν 10 ολόκληρες ώρες! Ακόμα συνήθιζε να παίρνει και έναν υπνάκο διαρκείας 1 μόλις δευτερολέπτου! Για να το πετύχει αυτό -λένε οι διαδόσεις- ξάπλωνε στην πολυθρόνα του κρατώντας ένα μεταλλικό πιάτο και ένα κουτάλι στα χέρια του, και μόλις του έπεφτε το κουτάλι ο ήχος που έκανε επάνω στο μέταλλο τον ξυπνούσε.

• Ο καθημερινός περίπατος ήταν μια συνήθεια που ο Αϊνστάιν ακολουθούσε με θρησκευτική ευλάβεια. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το περπάτημα, ειδικά σε εξωτερικούς χώρους, ενισχύει τη μνήμη και τη δημιουργικότητα.

• Αν και είναι γνωστές οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, ο Αϊνστάιν ήταν μανιώδης καπνιστής. Μάζευε ακόμα και τις γόπες από τον δρόμο και άδειαζε τον λιγοστό καπνό τους μέσα στην πίπα του.

• Σπάνια έπινε αλκοόλ, και έπινε μόνο ντεκαφεϊνέ.

Ιδιοτροπίες του Αϊνστάιν

• Δεν φορούσε ποτέ κάλτσες, γιατί πίστευε ότι ήταν περιττές.

• Του άρεσε να παίζει το βράδυ βιολί, μα το παίξιμό του ήταν απαίσιο. Ένας φίλος του έλεγε, ότι το δοξάρι του το κουνούσε… σαν ξυλουργός.

• Τον ενοχλούσαν τα πάρτι και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις. Σπάνια συμμετείχε σε δείπνα με διάσημους της εποχής. Εξαίρεση αποτελούσε ο Τσάρλι Τσάπλιν, τον οποίον εκτιμούσε ιδιαίτερα.

• Του άρεσε να κυκλοφορεί συχνά γυμνός μέσα στο σπίτι. Μια φορά, -όπως διαβάζουμε σε μια αναφορά της οικονόμου του- εμφανίστηκε γυμνός κάποια ημέρα σε μια κοπέλα 21 ετών που ήρθε να δουλέψει στο σπίτι του. Τότε ο Αϊνστάιν ήταν 48 ετών. Η οικονόμος του γράφει: «Ντράπηκα πολύ! Ο Καθηγητής δεν ενδιαφέρθηκε να ρίξει κάτι επάνω του. Ή ήταν πολύ χαμένος στις σκέψεις του και ξέχασε να βάλει τη ρόμπα του…»

■ ■ ■

Ο Αϊνστάιν, είναι ίσως ο μεγαλύτερος επιστήμονας που γνώρισε ο κόσμος. Βραβεύτηκε με Βραβείο Νόμπελ, και ήταν ο εμπνευστής της Θεωρίας της Σχετικότητας.

Πέθανε στις 18 Απριλίου του 1955 σε ηλικία 76 ετών, αφού πρώτα έθεσε τις βάσεις της μοντέρνας Φυσικής, και αφού άλλαξε την οπτική που υπήρχε για το διάστημα, τον χρόνο και την ενέργεια.

Και μια συμβουλή που μας άφησε:

«Το σημαντικό στη ζωή είναι να μη σταματά ποτέ κανείς ν’ αμφισβητεί. Η ανθρώπινη περιέργεια έχει σίγουρα κάποιο λόγο ύπαρξης», είχε δηλώσει το 1955.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΡΕΚΟΡ ΤΙΜΗΣ ΠΩΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΑΪΝΣΤΑΙΝ

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στον Τύπο ότι σε τιμή ρεκόρ πουλήθηκε χειρόγραφο του Άλμπερτ Αϊνστάιν, στο οποίο προετοίμαζε τη Γενική του Θεωρία της Σχετικότητας.

Στο πλαίσιο της δημοπρασίας, η τιμή του χειρόγραφου «εκτοξεύτηκε» και πουλήθηκε τελικά έναντι 11,6 εκατομμυρίων ευρώ (με τα έξοδα) στο Παρίσι.

Και κατά το παρελθόν έγγραφα του διάσημου Φυσικού έχουν πουληθεί σε τιμές ρεκόρ, όπως μια χειρόγραφη επιστολή στην οποία απευθυνόταν στον Θεό, 2,8 εκατ. δολάρια το 2018.

Το 2017 πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 1,56 εκατ. δολαρίων στην Ιερουσαλήμ, μια επιστολή που αναφερόταν στο μυστικό της ευτυχίας. Πρόκειται για ιδιόχειρο
χειρόγραφο 54 σελίδων, γραμμένο το 1913 και το 1914 στη Ζυρίχη, από τον Αϊνστάιν και τον συνεργάτη και έμπιστο φίλο του Μισέλ Μπέσο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ