Τους λόγους για τους οποίους απείχε από την εκλογική διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας που διεξήχθη από το Δ.Σ. της την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου παραθέτει ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ Γιώργος Ιωακειμίδης.
Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «κυβερνητικές μεθοδεύσεις» και «προσυνεννοημένες διαδικασίες» πίσω από την υποψηφιότητα και εν τέλει εκλογή στο αξίωμα του προέδρου του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, μετά την παραίτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, τονίζοντας χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι «το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ορίζει τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και ανεβοκατεβάζει ενίοτε περιφερειάρχες δεν αρμόζει στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Γ. Ιωακειμίδη:
Το 2018 ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα του κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ δήλωνε: “Για μένα, όμως, και τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν υπάρχουν μπλε, ροζ, πράσινοι ή κόκκινοι αυτοδιοικητικοί. Δεν υπάρχουν χρώματα, όπως δεν υπάρχουν και διαχωριστικές γραμμές. Διαχωριστική γραμμή υπάρχει μόνο με το παρελθόν, στο οποίο δεν θα γυρίσουμε ποτέ πίσω”.
Οι πράξεις του 6 χρόνια μετά άλλα δείχνουν….
Η πιο πρόσφατη αφορά την παρέμβαση του πολύ πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία των αυτοδιοικητικών οργάνων, ανακοινώνοντας τον κ. Χατζημάρκο περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, ως τον εκλεκτό για τη θέση του νέου προέδρου της ΕΝΠΕ, μετά την παραίτηση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα ως Ευρωπαίος Επίτροπος.
Ήδη η πρώτη παρενέργεια αυτής της μεθόδευσης, έρχεται από την παραίτηση του περιφερειάρχη Αττικής Ν. Χαρδαλιά από τη θέση του Α΄ Αντιπροέδρου της ΕΝΠΕ.
Νέα δεδομένα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας.
Έχοντας υπηρετήσει την Αυτοδιοίκηση εδώ και πάνω από τριάντα χρόνια, από όλους τους συλλογικούς θεσμούς του πρώτου βαθμού και τώρα στο δεύτερο βαθμό ως μέλος του ΔΣ της ΕΝΠΕ εκπροσωπώντας την παράταξη ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ καταγγέλλω τη θεσμικά άκομψη κυβερνητική παρέμβαση, σε ένα κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο το οποίο οφείλει να προωθεί την ανεξαρτησία του και να προβάλει τις διεκδικήσεις του απέναντι στη κεντρική διοίκηση.
Το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας ορίζει τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ και ανεβοκατεβάζει ενίοτε περιφερειάρχες δεν αρμόζει στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης.
Για να μην θυμηθούμε το ακόμα πιο τραγελαφικό γεγονός λίγο καιρό πριν όπου το Υπουργείο Εσωτερικών θέσπισε και τρίτη θέση αντιπροέδρου στο Δ.Σ. της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας για να μην χαλάσει τις μεταξύ τους ενδοπαραταξιακές ισορροπίες.
Τόσο μεθόδευση πια…
Η δική μας Αυτοδιοίκηση είναι ανεξάρτητη και περπατάει μόνη της στο δικό της δρόμο μακριά από κομματικές ιδεοληψίες και μικροπολιτικά συμφέροντα.
Οι Περιφέρειες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει από κοινού να λειτουργήσουμε. Για όλους εμάς που αγαπάμε την Αυτοδιοίκηση ο ουσιαστικός, ανοιχτός και δημοκρατικός διάλογος που όλες οι απόψεις ακούγονται και με αποφάσεις που λαμβάνονται προς όφελος του κοινωνικού συνόλου είναι η μόνη διέξοδος.
Εμείς παραμένουμε αταλάντευτοι στις θέσεις μας.
Στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΝΠΕ στην Αλεξανδρούπολη εκφράσαμε τις ενστάσεις μας και μόνο η παράταξη μας καταψήφισε το Ψήφισμα του Συνεδρίου που ουσιαστικά παρείχε στήριξη στα φιλοκυβερνητικά σχέδια προδικάζοντας τι θα συμβεί στη συνέχεια. Στην κρίσιμη φάση που διανύουμε με την κλιματική κρίση μπροστά μας η αναιμική διεκδίκηση χρημάτων για την θωράκιση των Περιφερειών είναι το Α και το Ω και δεν χωρούν εκπτώσεις. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις της χώρας θα κριθούν για την αποτελεσματικότητα τους αφού τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση.
Συνεχίζουμε δυναμικά και συμβάλλουμε αποφασιστικά προς όφελος των πολιτών για τη θεσμική αναδιοργάνωση των Περιφερειών της χώρας. Η αντιπροσωπευτική και η δημοκρατική λειτουργία τους συνεχίζουν να παραμένουν τα μεγάλα ζητούμενα.
Στις επικείμενες εκλογές που γίνονται μόνο και μόνο για να διατηρηθούν οι μικροπολιτικές ισορροπίες εντός της συντηρητικής παράταξης, δεν θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε.
Απέχουμε της εκλογής νέου προέδρου και καταγγέλλουμε τις προσυννενοημένες διαδικασίες».