Αυτήν την «ανακατωσούρα» ήρθε και διόρθωσε η Γαλλική Επανάσταση κι ο ιδιοφυής -βέβαια, όχι μόνος του- Ναπολέων Βοναπάρτης.
Επινόησαν και θέσπισαν το αρχαιοελληνικό «δεκαδικό» σύστημα μέτρησης (σημ.: οι Αρχαίοι, το χρησιμοποίησαν μόνο σε νομισματική μέτρηση):
Χίλια μέτρα = χιλιόμετρο
Χίλια γραμμάρια = χιλιόγραμμο / κιλό
Χίλια κιλά = ένας τόνος (προσοχή: ο αγγλικός τόνος ισούται με 1.016 χιλιόγραμμα).
Τα θερμόμετρα μετρούν θερμοκρασίες εκατοντάβαθμου / Κέλσιου. Τα οχήματα, γενικά, βαίνουν δεξιά. Οι απεικονίσεις ημερομηνιών έχουν, πρώτα την ημέρα, μετά τον μήνα και, τέλος, το έτος· π.χ. 20/02/2024 = εικοστή μέρα του Φεβρουαρίου του έτους 2024.
Οι Αγγλοσάξωνες ουδέποτε αναγνώρισαν την απλή λογική του δεκαδικού συστήματος, δεδομένου ότι δεν ήταν δική τους επινόηση. Οι Βρετανοί, με την είσοδό τους στην Ε.Ο.Κ. (νυν Ευρωπαϊκή Ένωση) αναγκάστηκαν ν’ αποδεχτούν την διαίρεση της λίρας τους σε εκατό πέννες -αντί, σε είκοσι σελίνια, που ήταν- και την αναγραφή βαρών και μήκους σε κιλά και μέτρα. Παρ’ όλα αυτά, κατανοούν καλύτερα όταν ένας άνθρωπος είναι ψηλός, έξι πόδια και τρεις ίντσες (6 ft. 3 in.) = 1,88 μ. και όταν ο αθλητής τρέχει ένα (1) μίλι = 1.760 γιάρδες = 1.609 μ.
Οι ΗΠΑ είναι μια αγγλοσαξωνική χώρα – χωρίς, κατ’ ανάγκην, πλειοψηφία Αγγλοσαξόνων. Εκεί, εξακολουθούν να μετρούν, π.χ. θερμοκρασίες σε κλίμακα Fahrenheit και τις ημερομηνίες ανάποδα: π.χ. Πρώτα το έτος (2024), μετά ο μήνας (02) και, τέλος, η ημέρα (20). Αυτόν τον τρόπο αναγραφής προσπαθούν να μας καθιερώσουν -ή να μας εξοικειώσουν σ’ αυτόν- διάφορες Τράπεζες κι Οργανισμοί (π.χ. ο Ο.Τ.Ε.) μέσω των λογισμικών τους.
Δεν φτάνει που τώρα συντελείται η κατάργηση του αρχαιότατου ελληνικού αλφάβητου -καθώς τύποι σαν τον Γ. Μπαμπινιώτη και λοιπούς «περί άλλα τυρβάζουν»- αλλά προσπαθούν να μας «αλλάξουν και τον αδόξαστο».
Νισάφι / Έλεος, πια!
Λεωνίδας Μαγκλής