Σάββατο, 28 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Τα ματωμένα ρόδα του Ιράν – η Ελαφίνα, η Φεγγαρένια, η Ελπίδα…

Παγκόσμια συγκίνηση και θλίψη προκάλεσε το βίντεο της 30χρονης φοιτήτριας Αχού (που σημαίνει «Ελαφίνα») Νταϊαρί, του Γαλλικού Τμήματος του Ισλαμικού Πανεπιστημίου Αζάντ της Τεχεράνης, η οποία περιφερόταν στις 04/11/2024 έξω από αυτό ημίγυμνη, μόνο με τα εσώρουχά της, σε μια ύστατη αυτοθυσιαστική πράξη διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση που υφίσταται η γυναίκα στο σημερινό Ιράν. Μια πανέμορφη κοπελιά με πλούσια μαύρα μακριά μαλλιά, που ίσως για πρώτη φορά λουζόταν στον έξω ήλιο και ένιωθε το χάδι του ελεύθερου αέρα, δάνεισε το νεανικό κορμί της για να γίνει αντιεξουσιαστικό πλακάτ, χωρίς λόγια υπέρ των δικαιωμάτων του μισού πληθυσμού της χώρας της που είχε την ατυχία να γεννηθεί γυναίκα.

Είχε προηγηθεί επίθεση από την Irshad*, ισλαμική θρησκευτική αστυνομία που στελεχώνεται αποκλειστικά από γυναίκες, για την εγκληματική της πράξη, καθώς δεν είχε δέσει σωστά το χιτζάμπ της ή κάτι παρόμοιο. Το σιωπηλό πλακάτ για ώρα περιφερόταν ανάμεσα σε βιαστικό κόσμο που έκανε πως δεν το έβλεπε. Ίσως κάποιες γυναίκες να δάκρυσαν, άλλοι να κοκκίνισαν, όμως ποιος τολμούσε να δείξει κίνηση συμπαράστασης; Μόνη της η άφοβη κοπελιά βγήκε έξω περπατώντας ανάμεσα σε αυτοκίνητα της λεωφόρου. Το ζωντανό πλακάτ προβάλλει το σύνθημα… Συλλαμβάνεται και οδηγείται σε ψυχιατρική κλινική, ως ψυχασθενής.

Εφιαλτικές μνήμες ξυπνούν αυτές οι κλινικές γιατί λειτούργησαν στο παρελθόν ως τόποι μαρτυρίων, λοβοτομών, γενετικών και απαγορευμένων επεμβάσεων. Ιστορικά απεδείχθησαν αποτελεσματικά εργαλεία εξόντωσης εκατομμυρίων αθώων θυμάτων στα χέρια των Ναζί και των Σταλινικών, όπως αντιστασιακών, αντιφρονούντων, Εβραίων, Ρομά, ομοφυλόφιλων, διανοητικώς υστερούντων κ.ά. Το μόνο που γνωρίζουμε για τα περαιτέρω αυτής της υπόθεσης είναι ότι «η Διεθνής Αμνηστία» την παρακολουθεί…

Στις 16/09/2022 ένα άλλο ρόδο του Ιράν ποδοπατήθηκε, κακοποιήθηκε βάναυσα και ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου μέσα στο φορτηγάκι που μεταφερόταν στο αστυνομικό τμήμα από τις γυναίκες της Irshad. Πρόκειται για την 22χρονη Ιρανή, κουρδικής καταγωγής, Μαχσά (που σημαίνει «Φεγγαρένια») Αμινί, που θέλησε με τον αδελφό της να επισκεφθεί την Τεχεράνη. Για κακή τους τύχη έπεσαν σε περίπολο της Irshad κι έτσι διαπιστώθηκε η παρεκτροπή της κοπελιάς από τον ισλαμικό ενδυματολογικό κώδικα. Δεν είχε δέσει καλά το χιτζάμπ της. Την πρόδωσαν τα λίγα μαλλιά που προεξείχαν από πίσω… Προσέφυγε κανένας συγγενής στη δικαιοσύνη για αυτό το έγκλημα; Σιωπή…

Το τρίτο περιστατικό συνέβη στις 05/10/ 2024. Η 16χρονη Αφγανή πρόσφυγας στο Ιράν, Αρεζού (που σημαίνει «Ελπίδα») Χαβαρί, συμμετέχοντας σε σχολική εκδρομή, πέταξε το χιτζάμπ της μέσα στο πούλμαν και άρχισε ένα χορό όπως τα νιάτα και το ταλέντο της ήξεραν. Άθελά της είχε ακολουθήσει τον κανόνα των χορευτών να απαλλάσσονται από ρούχα που θα τους δυσκόλευαν στο χορό. Πολλοί και πρόθυμοι καταδότες πρόλαβαν τα νέα στον γυμνασιάρχη. Προθυμότατος εκείνος απείλησε τη μαθήτρια με αποβολή. Ευρισκόμενη σε τραγική θέση και φοβούμενη τις συνέπειες αυτής της πράξης της για την οικογένειά της (δεν είχαν άδεια παραμονής στο Ιράν), έδωσε τέλος στην ολιγόχρονη ζωή της με ένα άλμα στο κενό από τον 4ο όροφο του σχολείου, έχοντας «προλάβει» να χορέψει έναν ελεύθερο χορό παρουσία των συμμαθητριών της!

Στον Δυτικό κόσμο, οι τρεις αυτές κοπελιές μάς θυμίζουν το μαρτύριο του Αγίου Σεβαστιανού, το οποίο έχουν απεικονίσει παραστατικά πολλοί ζωγράφοι της Αναγέννησης. Ο Άγιος, ημίγυμνος, δεμένος σε ένα δένδρο, νέος, ωραίος και ρωμαλέος, δέχεται βροχή τα βέλη των Ρωμαίων βασανιστών του μέχρι θανάτου.

Καμία θρησκεία ανά τον κόσμο δεν καλλιεργεί το μίσος, την αδικία, το έγκλημα. Αντιθέτως, όλες βοηθούν τους πιστούς να πορεύονται εν ειρήνη, με αγάπη για τον συνάνθρωπο, καταλλαγή, φιλανθρωπία και ενδοσκόπηση. Από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται το Κοράνι.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Πίσω από την Ελαφίνα, τη Φεγγαρένια και την Ελπίδα ακολουθούν χιλιάδες ανώνυμες γυναίκες…

Ελένη Σαμπαζιώτου – Καραμπέτσου

* Irshad: Αστυνομία Ηθών, Ισλαμική Θρησκευτική Αστυνομία. Ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη σύλληψη ατόμων που παραβιάζουν τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας, όπως το χιτζάμπ.

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 ο ιρανικός νόμος απαιτεί από όλες τις γυναίκες του Ιράν να φορούν χιτζάμπ, καλύπτοντας το κεφάλι, τον λαιμό και τα μαλλιά τους. Η μη τήρηση του νόμου αποτελεί έγκλημα…

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ