Η λύση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει μείωση του συνολικού ποσού των 203,5 εκατομμυρίων ευρώ που αποφάσισε η Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ να πληρώσουν οι 66 Δήμοι της Αττικής εντός του 2025 για το τέλος ταφής απορριμμάτων τέθηκε στο τραπέζι της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου υπό τον υπουργό Εσωτερικών Θ. Λιβάνιο, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Θ. Κοντογεώργης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Πετραλιάς, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Αποβλήτων Μ. Γραφάκος, ο περιφερειάρχης Αττικής Ν. Χαρδαλιάς, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ Μπάμπης Σιάτρας.
Με τη νομοθετική ρύθμιση το πληρωτέο πόσο για τέλος ταφής και τέλος εισόδου στην χωματερή που θα πληρώσουν οι Δήμοι το 2025 θα καλύπτει υποχρεώσεις 12 αντί 18 μηνών, ώστε να μειωθεί αντίστοιχα κατά περίπου 60 εκατ. ευρώ από τα 90 εκατ. που προβλέπει αυτή τη στιγμή η απόφαση του ΕΔΣΝΑ.
Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Την ίδια ημέρα ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κατέθεσε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής προσφυγή ακύρωσης της απόφασης του ΕΔΣΝΑ για την σωρευτική και αναδρομική επιβολή του τέλους ταφής στους Δήμους της Αττικής.
Συγκεκριμένα, δήμαρχος και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Γρ. Κωνσταντέλλος ανακοίνωσε την προσφυγής στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της υπ’ αρ. 210/2024 Απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για την προσωρινή τιμολογιακή πολιτική του ΕΔΣΝΑ για το έτος 2025 και τις συνολικές αποδόσεις (εισφορών & τέλους ταφής) των Δήμων – μελών του Συνδέσμου εντός της οικονομικής χρήσης 2025, μετά από ομόφωνη απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής.
Η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του (ΕΔΣΝΑ καλεί τους Δήμους της Αττικής να καταβάλουν υποχρεώσεις τέλους ταφής αλλά και τέλους εισόδου στην χωματερή (gate fee) 18 μηνών μέσα στους 12 μήνες του 2025.
Η προσφυγή του Δήμου Βάρης-Βούλας Βουλιαγμένης ζητάει από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο να ακυρώσει την εν λόγω απόφαση, καθώς, όπως αναφέρει, «το όργανο που την έλαβε είναι αναρμόδιο, διότι η αρμοδιότητα ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο και όχι στην Εκτελεστική Επιτροπή». Επιπροσθέτως, τονίζει ότι «η απόφαση, η οποία ισχύει μέχρι το τέλος του μηνός Αυγούστου εκάστου έτους, δεν έχει τηρήσει τα νόμιμα όρια ενημέρωσης των δημοτικών συμβουλίων, έτσι ώστε τα ποσά να συμπεριληφθούν στον Προϋπολογισμό του νέου έτους».
Παράλληλα ο Δήμος καλεί τα αρμόδια όργανα να επανεξετάσουν την επιβολή του τέλους ταφής, σύμφωνα με το πάγιο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως αυτό άλλωστε έχει εκφραστεί σε σχετική προσφυγή της ΚΕΔΕ.
Για την προσφυγή ο δήμαρχος δήλωσε: «Η υπόθεση του τέλος ταφής για τους οργανισμούς Τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού διανύει το όγδοο έτος διαφωνιών με τις κυβερνήσεις. Η άποψη μας είναι ότι το τέλος αυτό, είναι πρόστιμο, έχει επιβληθεί οριζόντια και είναι παράνομο αντισυνταγματικό και καταχρηστικώς εφαρμοζόμενο. Για τον λόγο αυτό η ΚΕΔΕ και 164 δήμοι της χώρας έχουμε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου η εκδίκαση της υπόθεσης έγινε 3 Δεκεμβρίου 2024 και το αποτέλεσμά της αναμένεται μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Ο Δήμος μας (Βάρη Βούλα Βουλιαγμένη) σήμερα 7 Ιανουαρίου 2025 με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής μας, καταθέσαμε προσφυγή ακύρωσης της συγκεκριμένης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ως οφείλαμε.
Καλούμε όλα τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα να επανεξετάσουν εκ βάθρων την λογική του τέλος ταφής και να λάβουν τις απαραίτητες αποφάσεις άμεσα, σύμφωνα με τα πολλαπλά αιτήματα και προτάσεις της ΚΕΔΕ αλλά και των δήμων της χώρας, για πλήρη επανεξέταση από μηδενική βάση του παραλογισμού της υπόθεσης της επιβολής του τέλους ταφής, πριν αυτή τινάξει στον αέρα τα οικονομικά των δήμων. Υπενθυμίζω, ότι κανένας ΦΟΔΣΑ της χώρας δεν έχει προχωρήσει σε αντίστοιχες ενέργειες όπως ο ΕΔΣΝΑ».
Σχέδιο τεσσάρων σημείων από την Περιφέρεια
Εξορθολογισμό του ύψους του τέλους ταφής, απεμπλοκή της περιφέρειας και του ΕΔΣΝΑ από τη διαδικασία είσπραξης του τέλους, κατάθεση εντός τριμήνου ολιστικού σχεδίου από το ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, διάθεση του 45% των πόρων του τομεακού προγράμματος του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική προτείνει η Περιφέρεια Αττικής.
Η πρόταση τεσσάρων σημείων της Περιφέρειας Αττικής, η οποία παρουσιάστηκε στη συνάντηση στο ΥΠΕΣ και γίνεται σε συνεννόηση με την ΠΕΔ Αττικής εδράζεται στο τετράπτυχο:
- Άμεση και σημαντική μείωση και εξορθολογισμός του ύψους του τέλους ταφής στα επίπεδα των υπολοίπων κρατών- μελών της ΕΕ.
- Άμεση νομική διευθέτηση για απεμπλοκή του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας από οποιαδήποτε διαδικασία είσπραξης του οποιουδήποτε τέλους.
- Άμεση και εντός του επόμενου τριμήνου κατάθεση ολιστικού σχεδίου από τη ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των 1,6 τόνων απορριμμάτων στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
- Διάθεση και κατεύθυνση του 45% των πόρων του Τομεακού Προγράμματος του ΥΠΕΝ για τη διαχείριση των απορριμμάτων, στην Περιφέρεια Αττικής – μια δίκαιη αναλογική κατανομή των σχετικών πόρων για την Περιφέρεια στην οποία διαμένει και παράγει απορρίμματα το 45% των κατοίκων της χώρας.