Οι εκδόσεις Πάπυρος «ταξιδεύουν» στο International Metropolitan School (IMS, Υψηλάντη 9, Αργυρούπολη) στην Αργυρούπολη, για δύο ιδιαίτερες βιβλιοπαρουσιάσεις.
Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025 και ώρα 10.00 π.μ. – 11.00 π.μ., οι μικροί φίλοι της Α’ Δημοτικού του σχολείου, θα έχουν τη ευκαιρία να γνωρίσουν το Φωκάκι από κοντά, να τους μιλήσει για τις εμπειρίες του και για θέματα αυτοπροστασίας, μέσα από το βιβλίο της Βασιλικής Ρουμελιώτου, με τίτλο «ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ!».
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Γεια σου! Έλα μαζί μου! Θα σου δώσω πολλές λιχουδιές!»
«Αχ, πως λαχταράω μερικές λιχουδιές;»
«Μην πας φωκάκι! Μην πας! Μπορεί να είναι κακός άνθρωπος! πολύ κακός και να θέλει
να σε πάει σε ζωολογικό κήπο»
Το ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ! της Βασιλικής Ρουμελιώτου, με την υπέροχη εικονογράφηση της Μαρίας Σινάνογλου, είναι ένα απολαυστικό βιβλίο που, με τρυφερή ματιά, βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν γιατί δεν πρέπει ποτέ να ακολουθούν τους ξένους.
Το βιβλίο λειτουργεί σαν οδηγός για γονείς. Η εκπαίδευση άλλωστε σε θέματα αυτοπροστασίας, είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα που μπορεί να δώσει ένας γονιός στο παιδί του. Το ΜΗΝ ΠΑΣ ΦΩΚΑΚΙ! εξηγεί απλά και κατανοητά γιατί δεν πρέπει ένα παιδί να ακολουθεί κάποιον άγνωστο. Με την καθοδήγηση των
επιστημονικών συνεργατών* του βιβλίου στις οι τελευταίες σελίδες, ο γονιός είναι σε θέση να αιτιολογήσει αυτή του την απαίτηση-συμβουλή, με τρόπο που να μην προκαλέσει υπέρμετρο φόβο στο παιδί.
Τέλος, το βιβλίο είναι κι ένα βοήθημα για εκπαιδευτικούς. Μέσα από μια σειρά ενδεικτικών δραστηριοτήτων, όπως η ενσάρκωση των χαρακτήρων και παιχνίδια με καρτέλες, τους καθοδηγεί στο πώς να εστιάσουν σε δύο σημαντικές παραμέτρους: α. τα παιδιά δεν πρέπει να ακολουθήσουν σε καμία περίπτωση κάποιον ξένο και β. οι ξένοι θα προσπαθήσουν να τα δελεάσουν.
* Επιστημονικοί συνεργάτες: Νικόλαος Κυπαρισσός – Ψυχολόγος, Μαρίνα Βασιλειάδου – Νηπιαγωγός, Ασημίνα Σουλτάνη – Φιλόλογος
Επιπλέον, την ίδια ημέρα και ώρα 11.15 π.μ. – 12.30 μ.μ., οι λίγο μεγαλύτεροι φίλοι της Γ’ Δημοτικού, θα έχουν τη ευκαιρία να συναντήσουν τις Καρυάτιδες, μέσα από το βιβλίο της Αναστασίας Χριστοπούλου, με τίτλο: «Γιατί δε γελούν πια οι Καρυάτιδες;».
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Πριν από πολλά πολλά χρόνια, ζούσαν στην αρχαία Ελλάδα έξι αδερφές. Είχαν γεννηθεί στις Καρυές, ένα χωριό κοντά στη Σπάρτη και γι’ αυτό ήταν γνωστές σε όλους ως Καρυάτιδες. Αγαπούσαν τόσο πολύ η μία την άλλη που καθώς μεγάλωναν, εύχονταν στον Δία, να τις έχει για πάντα μαζί. Εκείνος, για να εκπληρώσει την ευχή τους, τις έβαλε να κρατούν με το κεφάλι τους τη στέγη του Ερεχθείου, του ναού που βρισκόταν στην Ακρόπολη των Αθηνών, μεταμορφώνοντάς τες σε αγάλματα. Ήταν τα πιο όμορφα αγάλματα της εποχής! Όλη τη μέρα στέκονταν ακίνητες και αμίλητες αγναντεύοντας, μα το βράδυ ζωντάνευαν, τραγουδούσαν, χόρευαν, έλεγαν αστεία και όλη η Αθήνα τις άκουγε να γελούν. Μα αυτή η χαρά δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ. Ένας λόρδος της Αγγλίας, ο Έλγιν, που επισκέφτηκε την Ακρόπολη, τις είδε και τις θαύμασε τόσο, που του μπήκε στο μυαλό η ιδέα να κλέψει τις έξι Καρυάτιδες και να τις πάρει μαζί του στην πατρίδα του…
Ένα παραμύθι που δεν είναι τελικά και τόσο παραμύθι, μα αληθινή ιστορία!