Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου, 2025

Θεόδωρος Αμπατζόγλου στην «Α»: «Έχουμε υποσχεθεί ότι το Μαρούσι θα ανασάνει και αυτό κάνουμε πράξη»

Σε εκτενή συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο δήμαρχος απαντά σε μια σειρά από τρέχοντα και σημαντικά θέματα που απασχολούν τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και την πόλη του Αμαρουσίου

Eχοντας μπει στον δεύτερο χρόνο της νέας πενταετούς δημοτικής θητείας και συμπληρώνοντας συνολικά μια εξαετία στο «τιμόνι» του Αμαρουσίου, ο δήμαρχος της πόλης Θεόδωρος Αμπατζόγλου έχει μπροστά του πολλές προκλήσεις και «στοιχήματα» που καλείται να κερδίσει, ανταποκρινόμενος στην εμφατική ανανέωση της εμπιστοσύνης των Μαρουσιωτών στο πρόσωπό του, επομένως και στις προσδοκίες τους για μια καλύτερη καθημερινότητα στο μητροπολιτικό κέντρο της βόρειας Αθήνας.

Η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ξεχώρισε τις σημαντικότερες παραμέτρους που έχουν απασχολήσει και εξακολουθούν να απασχολούν τα αυτοδιοικητικά και μαρουσιώτικα κοινά, με τον δήμαρχο να παραθέτει τις θέσεις και απόψεις του πάνω στις ερωτήσεις που του θέσαμε, σε μια εκτενή συνέντευξη που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε δήμαρχε, να ξεκινήσουμε από την αυτοδιοικητική επικαιρότητα και συγκεκριμένα από το τέλος ταφής απορριμμάτων. Μετά από ένα πολιτικό «θρίλερ» η κυβέρνηση ανακοίνωσε τελικά ότι το ποσό θα εισπράττεται μέσω των δημοτικών τελών, ότι μεγάλο μέρος των χρημάτων θα επιστρέφει στους Δήμους για δράσεις ανακύκλωσης και ότι απεμπλέκεται ο ΕΔΣΝΑ από την όλη διαδικασία. Είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξη αυτή ή επιμένετε στην πλήρη κατάργησή του, όπως διεκδικούν οι προσφυγές της ΚΕΔΕ και 164 Δήμων της χώρας;

Είμαστε ικανοποιημένοι με τη θετική εξέλιξη που προέκυψε μετά από τη διαπραγμάτευση της ΚΕΔΕ, καθώς το ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ που θα επιχορηγηθεί στους Δήμους το 2025 αποτελεί σημαντική ανάσα για την Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον, το γεγονός ότι το 85% των εσόδων από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης θα διατεθεί για έργα διαχείρισης της ανακύκλωσης και το 15% για αποκατάσταση χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, είναι επίσης θετικό βήμα. Παρόλα αυτά, παραμένουμε αντίθετοι με την επιβολή του τέλους ταφής, καθώς θεωρούμε ότι είναι άδικο και δυσανάλογο προς τους Δήμους. Η προσφυγή μας στο ΣτΕ παραμένει σε ισχύ, καθώς διεκδικούμε την πλήρη κατάργησή του. Η Αυτοδιοίκηση χρειάζεται στήριξη για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, και όχι επιπλέον επιβαρύνσεις.

Να περάσουμε και σε ένα άλλο σημαντικό ζήτημα, καθώς είστε μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ. Η πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέγραψε ισχνότατη συμμετοχή, μόλις 4%, των Δήμων της χώρας στο ΕΣΠΑ 2021-2027. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας και πώς μπορεί να βελτιωθεί το αποκαρδιωτικό ποσοστό; Τι ισχύει για τον Δήμο Αμαρουσίου;

Θα σας πω πρώτα τι ισχύει για τον Δήμο μας, όχι μόνο για τα ΕΣΠΑ αλλά γενικά για τα συγχρηματοδοτούμενα. Ο κατάλογος των έργων και μελετών της τρέχουσας περιόδου είναι μεγάλος. Ενδεικτικά αναφέρω:

▸ Ως προς το ΕΣΠΑ: Ενεργειακή αναβάθμιση δημοτικών κτηρίων, λειτουργία Κέντρου Κοινότητας, Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, προμήθεια κοινόχρηστων ηλεκτρικών ποδήλατων. Και βέβαια μιλώντας για ΕΣΠΑ δεν πρέπει να ξεχνούμε για το κομβικότερο όλων που δεν είναι άλλο από τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, που για πρώτη φορά επί θητείας αυτής της δημοτικής Αρχής, βρίσκει χρηματοδότηση και υλοποιείται από την Περιφέρεια Αττικής.

▸ Ως προς τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης»: Εκπόνηση μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες του Δήμου, εγκατάσταση υποδομών ηλεκτροκίνησης και σταθμών φόρτισης, προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων, μελέτη ολοκληρωμένης ανάπλασης των πολεοδομικών ενοτήτων ΠΕ8-Άγιοι Ανάργυροι και ΠΕ7-Εργατικές Κατοικίες, με επόμενο στάδιο την υποβολή τεχνικού δελτίου για επίσης χρηματοδότηση, ανάπτυξη εφαρμογών ΤΠΕ και νέων τεχνολογιών AR & VR για την ανάδειξη των πτυχών της ελληνικής επανάστασης του 1821, μέσα από τις παραστάσεις του Καραγκιόζη.

▸ Μέσω του Πράσινου Ταμείου: Αποκατάσταση και αξιοποίηση του διατηρητέου κτιρίου Βίλλας Λουμίδη, ολοκληρωμένη ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου Ο.Τ 97 στο Αμαλίειο, δημιουργία πρότυπης παιδικής χαράς και ασφαλών προσβάσεων, Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας (ΣΑΠ), εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων, ενίσχυση πυροπροστασίας δασικών εκτάσεων εφαπτόμενων στον αστικό ιστό του Δήμου, ανάπλαση κοινοχρήστου χώρου πρασίνου (Κ.Χ. 386) στην περιοχή Νέας Λέσβου – πάρκο Αρίωνα.

▸ Από το Ταμείο Ανάκαμψης – Ελλάδα 2.0: Ολοκληρωμένη ανάπλαση του κεντρικού άξονα της οδού Κυπρίων Αγωνιστών, βελτίωση οδικής ασφάλειας, εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ.

Και για να δώσουμε το στίγμα μας για την επόμενη περίοδο, αρκεί να αναφέρουμε ότι προγραμματίζουμε περισσότερες από 35 μελέτες και έργα, πέραν των ανωτέρω, με τις οποίες φιλοδοξούμε να αντλήσουμε κεφάλαια από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, συμβάλλοντας στον μετασχηματισμό του Αμαρουσίου σε ένα πραγματικά σύγχρονο μητροπολιτικό κέντρο.

Τη δική μας μεθοδολογία και success story προφανώς δεν το έχουν όλοι οι Δήμοι. Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτή η δημοτική Αρχή κινείται πολύ πάνω από τον μέσο όρο και παρά τις γραφειοκρατικές αντιξοότητες ή την έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού, προσπαθεί με όλες της τις δυνάμεις και καταφέρνει επιτυχίες που βελτιώνουν σημαντικά την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Έχετε επανειλημμένα αναφερθεί στο ζήτημα της γραφειοκρατίας και της έλλειψης προσωπικού ως τροχοπέδη για την υλοποίηση έργων. Πώς το αντιμετωπίζετε ως διοίκηση;

Πράγματι, πολλές φορές οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό στους Δήμους επιφέρουν κακούς δείκτες απορρόφησης κονδυλίων και κατ’ επέκταση υλοποίησης έργων.

Ο Δήμος Αμαρουσίου για να βελτιώσει τις επιδόσεις του σε αυτόν τον τομέα, για να αντιμετωπίσει εν μέρει αυτή την παθογένεια αλλά και για να κάνει εξαγωγή της τεχνογνωσίας του, σύστησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής, έναν Αναπτυξιακό Οργανισμό. H λειτουργία αυτού του νέου φορέα, πολύ σύντομα θα φέρει αποτελέσματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, τόσο στους δύο Δήμους – εταίρους, όσο και στο σύνολο των ΟΤΑ της χώρας, προς τους οποίους μπορεί να μεταλαμπαδεύσει γνώση και εμπειρία. Τέλος, έχω πολλές φορές τοποθετηθεί δημόσια για την ανάγκη ουσιαστικής μεταρρύθμισης, προκειμένου τα έργα και ιδίως αυτά που σχετίζονται με την ασφάλεια μιας πόλης να κινούνται με διαδικασίες fast track, πάντα όμως με όρους διαφάνειας.

Ένα ακόμη θέμα που προκάλεσε θύελλα συζητήσεων και εν τέλει τη δικαίωση από το ΣτΕ της θέσης των Δήμων, είναι ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός. Συμφωνείτε με την απόφαση που ορίζει ως αρμόδιους για την πολεοδομική ταυτότητα μιας πόλης τους Δήμους μέσα από τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ);

Συμφωνώ πλήρως με την απόφαση αυτή. Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και είναι σε θέση να σχεδιάσουν πιο στοχευμένα και αποτελεσματικά. Άλλωστε για το θέμα αυτό, ο Δήμος Αμαρουσίου είχε προσφύγει στο ΣτΕ. Ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός πρέπει να λειτουργήσει ως εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και όχι για τα συμφέροντα των εργολάβων μόνο.

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το ΤΠΣ του Αμαρουσίου και ποια είναι η βασική του προσέγγιση; Λάβατε υπόψη τυχόν προτάσεις από την πλευρά της μειοψηφίας;

Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αμαρουσίου βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου μητροπολιτικού κέντρου που θα συνδυάζει ανθεκτικές υποδομές, πράσινους χώρους και ισορροπημένη ανάπτυξη μεταξύ κατοικιών και επιχειρήσεων. Όταν ολοκληρωθεί η εργασία των μελετητών θα τεθεί σε διαβούλευση για να διατυπωθούν προτάσεις είτε από συλλόγους περιοχών, είτε από μεμονωμένους πολίτες, είτε από άλλες δημοτικές παρατάξεις. Η εργασία όμως στο ΤΠΣ μεμονωμένα δεν θα είχε καμία αξία, αν αυτή η διοίκηση δεν είχε προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς τα Σχέδια Πόλεων. Επιλύσαμε πολεοδομικές εκκρεμότητες δεκαετιών και προχωρούμε ταχύτατα τις μελέτες για περιοχές όπως Κάτω Σωρός, Καρπάθικα – Ηπειρώτικα, Τζων Βορρέ, Ελληνική Παιδεία και Δηλαβέρη. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό σε αριθμούς; Πως περισσότερα από 167 στρέμματα στην πόλη μας γίνονται κοινόχρηστοι χώροι και επιπλέον βγαίνουν από το καθεστώς ομηρίας εκατοντάδες ιδιοκτησίες οι οποίες παράλληλα αποκτούν την αξία τους. Σήμερα δε το επίτευγμα αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις εκτεταμένες αναπλάσεις και τις 168 διανοίξεις οδών που είναι ορατές σε αυτές τις περιοχές, οι οποίες φυσικά είναι και συνέπεια του οικονομικού μας νοικοκυρέματος. Αλλιώς τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει.

Δεχτήκατε, ωστόσο, έντονη αντιπολιτευτική κριτική για το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος 0,50 που προορίζεται για αγορά γης. Επειδή η διαδικασία των απαλλοτριώσεων και αγορών είναι και πολύπλοκη και χρονοβόρα, πώς εγγυάστε στους Μαρουσιώτες ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν σε αυτόν τον «κουμπαρά», όπως τον αποκαλέσατε, θα πιάσουν βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα τόπο;

Όσοι αντιδρούν, δεν θέλουν να γίνει τίποτα στο Μαρούσι. Από τη μια αναγνωρίζουν το τεράστιο πρόβλημα της υπερδόμησης και από την άλλη δεν προτείνουν καμία λύση, επειδη αντλούν μικροπολιτικά οφέλη από την ανυπαρξία πολιτικής. Το ειδικό περιβαλλοντικό τέλος των 0,50 ευρώ/τ.μ. είναι ένα απόλυτα δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μέτρο υπέρ των πολιτών. Έχει στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την αγορά γης και τη δημιουργία περισσότερων κοινόχρηστων χώρων. Παρόλο που η διαδικασία απαλλοτριώσεων και αγορών είναι όντως χρονοβόρα, έχουμε ήδη θέσει τις βάσεις για τη διασφάλιση της αξιοποίησης αυτών των χρημάτων. Τα ποσά που συγκεντρώνονται στον «κουμπαρά» χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό και τίποτα άλλο. Αυτός είναι και ο ορισμός του «ανταποδοτικού». Έχουμε υποσχεθεί ότι το Μαρούσι θα ανασάνει και αυτό κάνουμε πράξη με σειρά ενεργειών και έργων που ξεκινούν από την επιτάχυνση διαδικασιών για ένταξη περιοχών σε εκκρεμότητα δεκαετιών, στο σχέδιο πόλης και την εφαρμογή του και φυσικά με την απόκτηση νέων κοινόχρηστων χώρων.

Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου εγκρίθηκαν, ωστόσο πιο πάνω αναφερθήκαμε σε εμπόδια για την υλοποίηση έργων όπως η γραφειοκρατία και η έλλειψη προσωπικού. Αντιξοότητες έχουν παρουσιαστεί στην ανάπλαση της οδού Κυπρίων Αγωνιστών ή την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τι περιμένετε να υλοποιήσετε στη χρονιά που μπήκε και πώς θα αντιμετωπίσετε ζητήματα όπως αυτά που ανέφερα;

Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου έχουν καταρτιστεί με πραγματικά οικονομικά δεδομένα. Και όχι δυνητικά. Αυτή τη στιγμή στο Μαρούσι εκτελούνται έργα που ποτέ δεν είχε ξαναδεί η πόλη σε τέτοιο εύρος και ένταση.

Γίνονται διανοίξεις οδών σε 168 σημεία, όπως οι οδοί Ζαλόγγου, Λάρνακος, Χειμάρρας, Ολυμπίας και Μυκηνών, που βελτιώνουν την προσβασιμότητα και την κυκλοφορία και κυρίως βγάζουν από το καθεστώς ομηρίας δεκαετιών, τις ιδιοκτησίες.

Στην αντιπλημμυρική θωράκιση, αναμένουμε τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς, προχωρούμε στην κατασκευή και επέκταση αγωγών ομβρίων υδάτων σε περιοχές όπως η Φραγκοκκλησιά, ο Άγιος Νικόλαος και η Αγία Φιλοθέη, καθώς και σε εργασίες αποστράγγισης και μεταφοράς υδάτων σε κεντρικούς αγωγούς.

Παράλληλα, έχει ήδη ολοκληρωθεί έργο ασφαλτοστρώσεων 45.000 τ.μ. (2019-2023). Για την επόμενη διετία δρομολογούνται επιπλέον 120.000 τ.μ., ενώ εγκαθιστούμε συνολικά 5.500 φωτιστικά σώματα LED στους δρόμους μας για εξοικονόμηση ενέργειας και ενίσχυση της ασφάλειας.

Προχωρούν και οι αναπλάσεις Πρασίνου και Κοινόχρηστων Χώρων σε κεντρικούς άξονες όπως οι οδοί Σωρού και Κυπρίων Αγωνιστών. Δημιουργούνται «πάρκα τσέπης», η ανακαίνιση παιδικών χαρών και υπαίθριων αθλητικών χώρων είναι διαρκής, ενώ έχει δρομολογηθεί η ριζική ανάπλαση εμβληματικών χώρων όπως το Αμαλίειο και ο Αρίωνας.

Στον τομέα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού προχωρούμε στην ανακαίνιση της Βίλας Λουμίδη και την ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Σπύρος Λούης», ενώ προγραμματίζεται και η δημιουργία δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου τύπου «μπαλόνι».

Παράλληλα, στο πολύ σημαντικό κομμάτι της ανακύκλωσης και της καθαριότητας, ο Δήμος έχει σημειώσει πρόοδο στη συλλογή βιοαποβλήτων (+29,97%) και έχει προμηθευτεί 1.830 νέους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης.

Για να απαντήσω στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το έργο της ανάπλασης της Κυπρίων Αγωνιστών έχει προχωρήσει σημαντικά τόσο στο επίπεδο της εμφανούς λειτουργικότητας στον κεντρικό οδικό άξονα όσο και της ασφάλειας, με σοβαρές αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις επί της οδού Μεσογείων. Το επόμενο διάστημα και μετά από κάποιες καθυστερήσεις τρίτων φορέων που συγχρηματοδοτούν το έργο, θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σύντομα. Ως προς την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, ένα έργο που αυτή η διοίκηση ξεκίνησε μετά από αίτημα δεκαετιών της σχολικής κοινότητας, παρουσιάστηκε αδυναμία εκτέλεσης από τον εργολάβο που προέκυψε από ανοιχτό διαγωνισμό, άρα δεν υπήρχε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Επανεκκινήσαμε τις διαδικασίες για νέο διαγωνισμό και αντίστοιχη χρηματοδότηση.

Η βούλησή μας να προοδεύσει το Μαρούσι και να πάει ακόμη ψηλότερα, είναι δεδομένη και έμπρακτη. Και αυτό το αναγνωρίζουν οι Μαρουσιώτες σε κάθε γειτονιά.

Θα ήθελα να κάνουμε εδώ μια ειδική αναφορά για τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς. Οι διαβεβαιώσεις τόσο από τον περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά όσο και από εσάς ότι το έργο έχει μπει σε φάση δημοπράτησης έχουν ειπωθεί επανειλημμένα τον τελευταίο χρόνο, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμη στο ίδιο έργο θεατές. Τι πραγματικά συμβαίνει με αυτό το πολυσυζητημένο και «στοιχειωμένο» έργο;

Δεν βρισκόμαστε καθόλου στο ίδιο έργο θεατές. Όταν ανέλαβα τον Δήμο, το έργο αυτό, παρότι ενταγμένο στα εκτελεστέα της Περιφέρειας Αττικής, δεν είχε καμία εγγύηση χρηματοδότησης. Θυμίζω λοιπόν πως επί δικών μας ημερών και με συντονισμένες ενέργειες του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση αλλά και στη συνέχεια του περιφερειάρχη Νίκου Χαρδαλιά, το έργο εντάχθηκε στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή» του ΕΣΠΑ 2021-2027 με τη συνολική δημόσια δαπάνη να ανέρχεται στα 27.057.700 ευρώ. Άρα η πρόοδος που έγινε είναι σημαντική. Αυτό που μένει να γίνει είναι η δημοπράτηση από την αρμόδια για την εκτέλεση του έργου Περιφέρεια Αττικής. Το αναμένουμε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι ένα έργο πνοής που θα ξεμπλοκάρει και άλλα έργα στις περιοχές που διατρέχει το ρέμα.

Πρόσφατα προχωρήσατε σε πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή Δηλαβέρη στην Αγία Φιλοθέη, τις οποίες χαρακτηρίσατε ανεξάρτητες από το μεγάλο θέμα του καζίνο. Σε περίπτωση που η απόφαση του ΣτΕ δικαιώσει τις προσφυγές κατά της μετεγκατάστασης, μπορεί να αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό σας; Και αντίστροφα, εφόσον η επένδυση προχωρήσει, πιστεύετε ότι έχετε φροντίσει ώστε η ευρύτερη περιοχή να απορροφήσει σε μεγάλο βαθμό τους αναμενόμενους «κραδασμούς» από την καθημερινή λειτουργία ενός τέτοιου project;

Ας δούμε για τι μιλάμε εδώ ακριβώς. Μιλάμε για μια ξενοδοχειακή επένδυση η οποία κατά το 49% ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και για την οποία έχουν νομοθετήσει θετικά όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Σε αυτή την επένδυση εμπεριέχεται και η δραστηριότητα του καζίνο.

Οι πρόσφατες πολεοδομικές ρυθμίσεις στην περιοχή Δηλαβέρη στην Αγία Φιλοθέη είναι ανεξάρτητες από την κατασκευή αυτής της ξενοδοχειακής μονάδας. Εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει τις προσφυγές κατά της μετεγκατάστασης, δεν θα αλλάξει κάτι στον πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής, καθώς οι ρυθμίσεις εξυπηρετούν μακροπρόθεσμες ανάγκες ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών. Από την άλλη, αν η επένδυση προχωρήσει, έχουμε λάβει μέτρα τα οποία περιγράφονται σαφώς και ρητώς στο Προεδρικό Διάταγμα ως υποχρεώσεις του φορέα υλοποίησης, ώστε η περιοχή να μπορεί να διαχειριστεί την αυξημένη δραστηριότητα. Δίνεται έμφαση στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τους χώρους στάθμευσης, την προστασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αποδίδοντάς τους επιπλέον 25 στρέμματα κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων όπως ανοιχτά θέατρα μικρής κλίμακας, θερινούς κινηματογράφους, «Γωνιές Ανακύκλωσης» και υποστηρικτικούς χώρους. Και λάβαμε μέτρα σε αντίθεση με αυτούς που ήθελαν να βάλουμε το κεφάλι μέσα στην άμμο και να κάνουμε πως δεν συμβαίνει τίποτα. Έχουμε υποσχεθεί ότι θα προασπίσουμε το συμφέρον του Δήμου και δεν θα αφήσουμε το σκοταδισμό να γίνει άσκηση πολιτικής.

Κύριε Αμπατζόγλου, είστε ο πρώτος δήμαρχος που κρατήσατε τα δημοτικά τέλη του 2025 σταθερά για τα νοικοκυριά και τα αυξήσετε αρκετά για τις υπερτοπικές επιχειρήσεις. Ωστόσο αύξηση υπάρχει και στις μικρομεσαίες, οι οποίες είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμη και βιωσιμότητας. Με ποιο σκεπτικό προχωρήσατε σε αυτή την απόφαση, ειδικά όταν στο μαρουσιώτικο κέντρο βλέπουμε πολλά κατεβασμένα ρολά τα τελευταία χρόνια;

Η απόφασή μας να κρατήσουμε σταθερά τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και να αυξήσουμε τα τέλη για τις υπερτοπικές επιχειρήσεις βασίζεται σε μια προσπάθεια δίκαιης κατανομής των βαρών. Είμαστε ο τέταρτος φτηνότερος Δήμος της Αττικής στα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών. Οι υπερτοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται έντονα στο Μαρούσι, επωφελούνται από τις υποδομές και τις υπηρεσίες του Δήμου, οπότε θεωρήσαμε δίκαιο να συνεισφέρουν περισσότερο. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και έχουμε λάβει μέτρα ώστε η επιβάρυνση να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Στόχος μας είναι να εξισορροπήσουμε τα δημοτικά έσοδα χωρίς να πλήξουμε σημαντικά την τοπική αγορά.

Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιηθούν τα χρήματα που θα εισπράξετε στον τομέα της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού από τη διοίκησή σας μέσα στο 2025;

Τα έσοδα από την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό το 2025 κατευθύνονται σε δύο βασικούς άξονες: τη βελτίωση των υπηρεσιών καθαριότητας και την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού. Στην καθαριότητα, θα συνεχίσουμε την προμήθεια νέου εξοπλισμού, όπως απορριμματοφόρα και κάδοι ανακύκλωσης, καθώς και τη βελτίωση της αποκομιδής απορριμμάτων και μέσω σύγχρονων μηχανισμών ελέγχου. Στον τομέα του ηλεκτροφωτισμού, η εγκατάσταση φωτιστικών LED θα επεκταθεί, εξοικονομώντας ενέργεια και ενισχύοντας την ασφάλεια στις γειτονιές μας. Παράλληλα, προχωρούμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης για την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Μια μεγάλη «πληγή» συνιστά η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών, καθώς οι διαμαρτυρίες και οι φωνές για δυσλειτουργίες στη σχολική καθημερινότητα είναι πολλές. Πώς αντιμετωπίζετε το ζήτημα; Θεωρείτε ότι θα αποδόσει καρπούς η «συμφωνία – πλαίσιο» με ιδιώτη εργολάβο για την αντιμετώπιση των θεμάτων των σχολικών υποδομών; Έχετε πρώτα δείγματα γραφής;

Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών έχει δημιουργήσει δυσλειτουργίες στην καθημερινότητα των σχολικών μονάδων. Ήμασταν αντίθετοι σε αυτή την απόφαση. Όμως από την πρώτη στιγμή, προσαρμοστήκαμε στη νέα πραγματικότητα, εξασφαλίζοντας τη ρευστότητα των σχολείων μέσω της Παγίας. Η συμφωνία – πλαίσιο με ιδιώτη εργολάβο για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών υποδομών ήταν μια απαραίτητη κίνηση για να εξασφαλίσουμε άμεσες λύσεις. Και ο Δήμος μας, είναι ίσως ο μοναδικός σε όλη τη χώρα που το εξασφάλισε τόσο έγκαιρα. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι θετικά, καθώς έχουν ήδη δρομολογηθεί εργασίες σε σχολεία που αντιμετώπιζαν χρόνια προβλήματα. Παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτής της συνεργασίας, ώστε να εξασφαλίσουμε τα καλύτερα αποτελέσματα για τη σχολική κοινότητα, αντιλαμβανόμενοι πάντα πως τα σχολεία στο Δήμο μας όπως και σε όλη τη χώρα είναι αρκετά παλιά και χρήζουν σημαντικών παρεμβάσεων που συχνά ξεπερνούν τις οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού ενός Δήμου.

Με ποιον τρόπο έχει απορροφήσει ο Δήμος την κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων; Έχετε προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και ποια προβλήματα σάς δημιούργησαν ή εξακολουθούν να προκαλούν;

Η κατάργηση των Νομικών Προσώπων και των Κοινωφελών Επιχειρήσεων προκάλεσε αρχικά προβλήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των υποχρεώσεών τους. Ο Δήμος μας, όμως, προσαρμόστηκε γρήγορα στα νέα δεδομένα, δημιουργώντας ειδικές ομάδες διαχείρισης για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που προέκυψαν. Παρότι το νέο σύστημα απαιτεί περισσότερους πόρους και εργατοώρες από τη δημοτική Αρχή, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών που παρείχαν τα πρώην Νομικά Πρόσωπα, με έμφαση στις κοινωνικές δομές και την υποστήριξη των ευάλωτων ομάδων.

Κύριε Δήμαρχε, είστε από τους λίγους δημάρχους που διατηρούν το ίδιο διοικητικό σχήμα προς το παρόν. Αυτό οφείλεται στο ότι είστε ικανοποιημένος από την απόδοση των αντιδημάρχων και εντεταλμένων συμβούλων σας; Και τι απαντάτε σε όσους θεωρούν ότι πορεύεστε με ένα «κλειστό» κύκλο που δεν δίνει την ευκαιρία και σε άλλους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής σας να προσφέρουν από θέσεις ευθύνης;

Ξέρετε, οι δημοτικοί σύμβουλοι εκλέγονται, δεν διορίζονται από τον δήμαρχο. Και πάντα ο κόσμος με την ψήφο του επιλέγει ποιοι θα μετέχουν στη δημοτική παράταξη που διοικεί. Ο κόσμος επιλέγει ποια δημοτική παράταξη θα διοικήσει και με ποια πρόσωπα. Το δικό μας ψηφοδέλτιο στις εκλογές του 2023 ήταν ευρύτατο με πολλές επιλογές παλαιών και νέων στελεχών. Συνεπώς ο δήμαρχος δεν αποφάσισε ποιοι θα εκλεγούν. Τώρα όσον αφορά στην εκλογή ή όχι συγκεκριμένων προσώπων και την κατάταξή τους, έχει να κάνει με την κρίση του λαού που μετρά την αποτελεσματικότητά τους από τις προηγούμενες θητείες ή που δίνει την ευκαιρία σε νέους. Και την κρίση του λαού πρέπει να συνυπολογίσει ένας δήμαρχος όταν αναθέτει καθήκοντα. Σαφώς και οι νέοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν τις ευκαιρίες τους. Και σε όλους δίνονται ή θα δοθούν αρμοδιότητες κατά τη διάρκεια μιας θητείας. Και όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας. Εμείς πάντως κριθήκαμε για τον τρόπο που διοικήσαμε τον Δήμο εν συνόλω το 2019-23 και σήμερα είμαστε πάλι διοίκηση, εκλεγμένη μάλιστα από την πρώτη Κυριακή. Και με το καθημερινό έργο μας, που είναι σημαντικό, είναι αναπτυξιακό και που καταγράφεται σε κάθε γειτονιά της πόλης που αγαπούμε, ευελπιστούμε να τύχουμε θετικής κρίσης των Μαρουσιωτών και στις εκλογές του 2028.

Δημοτικό θέατρο, αξιοποίηση κτήματος Καρέλλα, γήπεδο ποδοσφαίρου, αναβάθμιση του κλειστού «Σπύρος Λούης», στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου. Είναι μερικά από τα σημαντικά έργα που έχετε ανακοινώσει κατά καιρούς, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί. Τι εξελίξεις να περιμένουμε εντός του 2025;

Για το 2025, έχουμε προγραμματίσει συγκεκριμένα βήματα για μεγάλα έργα, όπως η αναβάθμιση του κλειστού γυμναστηρίου «Σπύρος Λούης», που χρηματοδοτείται πλέον από την Περιφέρεια Αττικής και αυτό αποτελεί και μια απόλυτα θετική εξέλιξη από τη διοίκηση του Νίκου Χαρδαλιά, αναγνωρίζοντας την ιστορικότητα του αθλητικού χώρου. Το δημοτικό θέατρο και η αξιοποίηση του κτήματος Καρέλλα παραμένουν στις προτεραιότητές μας, καθώς βρισκόμαστε στη φάση αναζήτησης ακινήτου για το πρώτο και εξασφάλισης χρηματοδότησης για το δεύτερο. Επίσης, όσο αφορά στη στέγαση του 18ου Νηπιαγωγείου αναζητούμε χώρους, καθώς ο σχετικός διαγωνισμός κρίθηκε άγονος. Συνεχίζουμε όμως με αποφασιστικότητα.

Υπάρχει περίπτωση να δούμε τη Δημοτική Συγκοινωνία να επανέρχεται στα πλήρη δρομολόγιά της; Από τι εξαρτάται;

Η πλήρης επαναφορά της Δημοτικής Συγκοινωνίας είναι κομβική, καθώς γνωρίζουμε τη σημασία της για τους πολίτες. Εξαρτάται βέβαια από το κόστος λειτουργίας της. Η ανανέωση του στόλου με οχήματα λιγότερο ενεργοβόρα αλλά και η ορθολογιστική μελέτη στην οποία προχωρούμε, σύντομα θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Να ολοκληρώσουμε με το μείζον κοινωνικό ζήτημα της βίας μεταξύ ανηλίκων που μαστίζει και το Μαρούσι. Οι φωνές σας προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έπιασαν τόπο και πρόσφατα σε ευρεία σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για ενίσχυση της αστυνόμευσης στο Κέντρο και άλλες επίφοβες περιοχές. Θεωρείτε ότι θα αποφέρει αποτελέσματα; Επίσης, μιας και επαναφέρατε το «ξεχασμένο» θέμα της επαναφοράς του Α.Τ. σε κεντρικότερο σημείο της πόλης, έχετε κάποια συγκεκριμένη πρόταση στο μυαλό σας;

Μα τα αποτελέσματα των ενεργειών μας ήταν ήδη ορατά όταν πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με τους επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι ειδικές περιπολίες στα σημεία ενδιαφέροντος ενεργοποιήθηκαν από την πρώτη παρέμβασή μας και αυτό το είχαμε ανακοινώσει. Σήμερα είναι ορατή αυτή η νέα πραγματικότητα και η πόλη είναι περισσότερο ασφαλής. Το πρόβλημα προφανώς είναι ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα που δεν λύνεται μόνο με μέτρα καταστολής αλλά ξεκινά με την πρόληψη και ο Δήμος μας ενεργεί με ειδικές ενημερωτικές δράσεις στον τομέα αυτόν και στο πλαίσιο των θεσμικών του παρεμβάσεων στην τοπική κοινωνία. Όσον αφορά στο Α.Τ. πρέπει να μεταστεγαστεί σε κεντρικό κτίριο της πόλης και συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση ως Δήμος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ