Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Κώστας Δράκος στην «Α»: «Πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση»

Ο επικεφαλής της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Αμαρουσίου, στην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη μετά από τον πρώτο χρόνο της παράταξης του ΚΚΕ στη νέα δημοτική πενταετή θητεία, αναλύει τις πολιτικές θέσεις και απόψεις της

Στις δημοτικές εκλογές του 2023 και αντικατοπτρίζοντας την αξιοσημείωτη άνοδό της σε όλη τη χώρα, η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Αμαρουσίου κατέγραψε την καλύτερη επίδοσή της, εκλέγοντας 4 δημοτικούς συμβούλους για την τρέχουσα -πενταετή- δημοτική θητεία. Σε μια μεγάλη συνέντευξή του στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο επικεφαλής Κώστας Δράκος εξηγεί τους λόγους αυτής της ανόδου και τοποθετείται στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΕΘΑΝΗΣ

Κύριε Δράκο, για πρώτη φορά στην ιστορία του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκπροσωπείται με 4 δημοτικούς συμβούλους, μια εκ των οποίων και στο αξίωμα της γραμματέως του Σώματος, επίσης για πρώτη φορά. Πώς αποτιμάτε τον πρώτο χρόνο παρουσίας του συνδυασμού του ΚΚΕ υπό αυτά τα δεδομένα;

Οδηγός για να αποτιμήσουμε τον πρώτο χρόνο παρουσίας μας είναι η τήρηση των προεκλογικών μας θέσεων και δεσμεύσεων απέναντι στο λαό του Αμαρουσίου, για τις οποίες άλλωστε το εκλογικό σώμα ανέδειξε τη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ (Λ.Σ.) 3η δύναμη. Δηλαδή ότι θα είμαστε η μαχητική αντιπολίτευση απέναντι στην κοινή πολιτική δημοτικής Αρχής – Περιφέρειας – κεντρικού κράτους που έχουν ως κριτήριο ανάπτυξης στην περιοχή μας τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες των πολλών.

Από αυτό το πρίσμα αποτιμούμε ως θετική την παρουσία μας. Σε αυτό τον χρόνο προτείναμε, παλέψαμε, διεκδικήσαμε μια σειρά συγκεκριμένων ζητημάτων όπως την βελτίωση και ανάπτυξη των σχολικών υποδομών, του Κέντρου Υγείας, την αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση των υποδομών. Συνεχίσαμε τον αγώνα για να τελειώσει η ομηρία των εργαζομένων του Δήμου διεκδικώντας προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση, καθώς και αύξησή τους ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες χωρίς να χρειάζεται να πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη που πάνε σε εργολάβους και εταιρίες, χωρίς συχνά να υπάρχει αντίκρισμα.

Απαιτήσαμε την προστασία και ανάπτυξη δημόσιων χώρων με ελεύθερη πρόσβαση, χώρων πολιτισμού και αθλητισμού, τη βελτίωση της δημοτικής συγκοινωνίας. Επιμείναμε στο να μειωθεί η δημοτική φορολογία για τα λαϊκά στρώματα και να αυξηθεί για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Αναδείξαμε ότι το κεντρικό κράτος χρωστάει 6 δισ. ευρώ στους Δήμους, στερώντας τους από σημαντικούς πόρους που θα έλυναν προβλήματα.

Έχουμε στόχο να επικοινωνήσουμε ακόμα καλύτερα τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στους δημότες που συχνά δεν μαθαίνουν τι συζητιέται για τα θέματά τους. Η σημερινή φιλοξενία μας στην ιστορική εφημερίδα σας βοηθάει σε αυτό.

Όσο για το «αξίωμα της γραμματέως του Σώματος», που δικαιούταν η Λ.Σ. ως 3η δύναμη και κατέλαβε η σύντροφος Μαρία Καρλατήρα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι ο νόμος στερεί κάθε δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης κατά τη λειτουργία του προεδρείου, με τον πρόεδρο να παραμένει ο «απόλυτος Άρχων», υπό την εποπτεία πάντα του δημάρχου.

Ποια είναι η εικόνα σας για τον μέχρι στιγμής τρόπο λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου;

Απογοητευτική. Συχνά πολύωρες και χωρίς ουσία συζητήσεις, μακριά από τα πραγματικά προβλήματα του λαού της περιοχής. Η μεγάλη εικόνα για τον αρνητικό τρόπο λειτουργίας του Σώματος -και όχι μόνο στο Μαρούσι- είναι αποτέλεσμα δύο βασικών παραγόντων: Της επίδρασης της ενισχυμένης πλειοψηφίας της διοίκησης λόγω του νέου νόμου ώστε να προχωρά «αναίμακτα» ό,τι θέλει, και της αποστέωσης των αρμοδιοτήτων του Σώματος, όσων είχαν απομείνει, καθώς ένα μεγάλο μέρος τους παραχωρήθηκε στη νεοσύστατη Δημοτική Επιτροπή. Κατά τα άλλα, θα μπορούσε να δίνεται περισσότερος χρόνος παρέμβασης στους εκπροσώπους των εργαζομένων στον Δήμο και των φορέων της περιοχής.

Οι παρατάξεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο στις δημοτικές εκλογές του 2023 και μάλιστα στην Αττική αναδείχθηκαν δημοτικές Αρχές σε Πετρούπολη, Χαϊδάρι και Καισαριανή, ενώ, όπως και στην περίπτωση του Αμαρουσίου, αύξησαν σε πολλούς Δήμους τις έδρες τους στα Δημοτικά Συμβούλια. Ποιοι είναι οι λόγοι γι’ αυτή την άνοδο και ποια η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν;

Σωστά παρατηρείτε ότι στις τελευταίες τοπικές εκλογές καταγράφηκε μεγάλη αύξηση της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συντριπτική πλειοψηφία Δήμων και Περιφερειών της χώρας. Πέρα από την Πάτρα, αναλάβαμε διοίκηση σε ακόμα 5 Δήμους. Στο Μαρούσι το ποσοστό σχεδόν τριπλασιάστηκε. Αυτά έρχονται ως συνέχεια μιας σταθερά ανοδικής πορείας των δυνάμεών μας στις εθνικές εκλογές και στις ευρωεκλογές. Αντίστοιχη ανοδική τάση εκφράζεται σε φορείς του εργατικού και του ευρύτερου λαϊκού κινήματος.

Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέες και νέοι «βλέπουν» στις δυνάμεις μας την πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Ένα μέρος αυτών μπορεί να μη συμφωνεί σε όλα με το ΚΚΕ, αλλά έχει εκτιμήσει τη στάση μας και συμπορεύεται πιο σταθερά πλέον μαζί μας.

Παράλληλα, πολλοί Μαρουσιώτες έχουν αηδιάσει με τα «πέρα-δώθε» και τις μεταγραφές υποψηφίων από παράταξη σε παράταξη. Μη ξεχνάμε ότι στις δημοτικές εκλογές του 2019 στο Μαρούσι πέντε «αντιπολιτευόμενες» παρατάξεις μετά τις εκλογές ενώθηκαν και συνδιοίκησαν. Στις εκλογές του 2023 κατέβηκαν σε κοινό ψηφοδέλτιο οι δυνάμεις της Ν.Δ.και του ΠΑΣΟΚ με μεταγραφές και από το παλιό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ έχει επικεφαλής παλιό αντιδήμαρχο του κ. Πατούλη της Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή δημοτικοί σύμβουλοι από τις περισσότερες παρατάξεις (πάντως όχι από τη Λ.Σ.) έχουν συνδιοικήσει τον Δήμο. Αυτή η ευκολία να μεταπηδούν από τη μια παράταξη στην άλλη (όπως αντίστοιχα συμβαίνει και στην κεντρική πολιτική σκηνή) δείχνει ότι στα βασικά δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το ανανεωμένο ψηφοδέλτιο, αλλά και το γεγονός ότι το 50% των υποψηφίων είναι κάτω των 40 ετών, νομίζω ότι ήταν οι βασικοί λόγοι για τη μεγάλη άνοδό μας. Βέβαια, όπως συνηθίζω να λέω, δεν αρκεί το φρέσκο στην ηλικία αλλά κυρίως το φρέσκο στις ιδέες. Και σας διαβεβαιώ ότι η συνολική μας πρόταση είναι ό,τι πιο φρέσκο για το σήμερα και το αύριο της κοινωνίας.

Το ξεκίνημα της παρουσίας της τωρινής εκπροσώπησης της παράταξής σας ήταν μάλλον επεισοδιακό, με όσα έγιναν στις δημαιρεσίες. Ποια είναι έκτοτε η σχέση σας με τις υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας και γενικά πόσο αποτελεσματική θεωρείτε ότι είναι σε αυτόν τον πρώτο χρόνο δημοτικής θητείας;

Οι υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης μπήκαν στη λογική της ανταλλαγής ψήφων μεταξύ τους για να μοιράσουν τις έδρες στη Δημοτική Επιτροπή, αποκλείοντας από τη σύνθεσή της τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης, μη τηρώντας την αναλογικότητα και τη βούληση του μαρουσιώτικου λαού, που μας εξέλεξε στη δεύτερη θέση της αντιπολίτευσης. Το γεγονός αυτό καθαυτό σίγουρα κάτι δείχνει.

Η Λ.Σ. όμως κρίνει τις άλλες δυνάμεις μόνο με ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια. Με τις άλλες παρατάξεις έχουμε διαφορετική αντίληψη. Σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη, η μήτρα όλων των δεινών του λαού είναι ο τρόπος παραγωγής, η παραγωγή δηλαδή με κριτήριο τα κέρδη των λίγων σε βάρος της ζωής των πολλών.

Γι’ αυτό επιδιώκουμε την ενότητα και κοινή πάλη σε κοινωνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο «παραγόντων και παρατάξεων». Επιδιώκουμε την ενότητα των εργαζόμενων, των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας, στη βάση των κοινών τους συμφερόντων, ανεξάρτητα από τι κόμμα ή παράταξη ψήφισαν. Και οι προτάσεις μας αυτό υπηρετούν, τη δημιουργία δηλαδή αυτής της συμμαχίας και γι’ αυτό, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, αγκαλιάζονται από όλο και περισσότερους Μαρουσιώτες.

Πρωτοστατήσατε ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στην ανάδειξη των προβλημάτων στα γήπεδα του Αρίωνα στη Νέα Λέσβο. Ποια είναι η γενική εικόνα που έχετε για την καθημερινότητα του Αμαρουσίου και σε ποιο επίπεδο βρίσκεται η επαφή σας με τις γειτονιές του;

Η επικίνδυνη εγκατάλειψη δεκαετιών των γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ της Νέας Λέσβου φέρει τη σφραγίδα και αυτής της δημοτικής Αρχής. Εμείς, ως Λ.Σ. πρωτοστατήσαμε στην ανάδειξη των προβλημάτων.

Δημοσιοποιήσαμε το γεγονός, κάνοντας αυτοψία στο χώρο και στηρίξαμε τις συγκεντρώσεις των κατοίκων, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Με παρεμβάσεις μας σε Δημοτική Επιτροπή και Δημοτικό Συμβούλιο ζητήσαμε να αποκατασταθούν άμεσα όλα τα επικίνδυνα σημεία. Και η μαζική παρέμβαση των κατοίκων όμως στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, πίεσε για να προχωρήσουν κάποιες εργασίες αποκατάστασης. Συμβάλαμε, επίσης, στην κατάθεση ερώτησης από το ΚΚΕ στη Βουλή, με αφορμή το παραλίγο ατύχημα από την πτώση της μπασκέτας, απαιτώντας έργα για τη συνολική ανάπλαση της πλατείας και την ασφαλή χρήση του γηπέδου. Τέλος, αποκαλύψαμε τα τερτίπια της δημοτικής Αρχής και με την παρέμβασή μας συμβάλαμε στην οριστική απάλειψη της πρότασης της λειτουργίας κυλικείου από τη μελέτη ανάπλασης, όπως άλλωστε ήταν και το αίτημα των κατοίκων.

Ως προς την καθημερινότητα της πόλης, με ευθύνες κυβέρνησης και δημοτικής Αρχής, δεν συμπεριλαμβάνονται στον όποιο σχεδιασμό ανάπτυξης οι βασικές λαϊκές ανάγκες, κάνοντας την καθημερινότητα των κατοίκων όλο και πιο δύσκολη. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης με σεβασμό στα ρεμάτια οικοσυστήματα και τις παραρεμάτιες ζώνες, με αποτέλεσμα σε κάθε βροχή να πλημμυρίζει η Κονίτσης, το Πολύδροσο, το Σισμανόγλειο και άλλες περιοχές. Όπως και η άρνηση, θα λέγαμε, από τη δημοτική Aρχή να εξασφαλίσει ελεύθερους χώρους. Οι αδόμητες εκτάσεις στη Λ. Κηφισιάς, στη Φραγκοκκλησιάς, στην Αμαρουσίου – Χαλανδρίου (πρώην Kodak) και αλλού «αξιοποιούνται» από το μεγάλο κεφάλαιο, επιδεινώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ως Λ.Σ. έχουμε αποκτήσει μια πιο σταθερή επαφή με αρκετούς φορείς και συλλόγους της πόλης, με στόχο να «φτάσουμε σε όλους». Άλλωστε όλοι μας σε αυτές τις γειτονιές ζούμε, σε αυτές τις γειτονιές βιώνουμε τα προβλήματα, στις γειτονιές θα δώσουμε τη μάχη για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας. Το παράδειγμα των κινητοποιήσεων των κατοίκων της Νέας Λέσβου αυτό επιβεβαιώνει.

Θα ήθελα να αναφερθούμε και στην υπόθεση του καζίνο. Αρκετοί ήταν εκείνοι που άσκησαν κριτική στη ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ για το γεγονός ότι προτίμησε να διοργανώσει δική της ξεχωριστή συγκέντρωση, αντί να ενώσει τις δυνάμεις της με όσους διαμαρτυρήθηκαν και διαδήλωσαν κατά της μετεγκατάστασης, στον σταθμό ΗΣΑΠ. Τι απαντάτε σε αυτό και πώς κρίνετε τους χειρισμούς του Δήμου Αμαρουσίου ως προς το θέμα;

Εξαρχής προβάλαμε το καζίνο όχι ως ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά ως ένα έργο – καταλύτη στο πλαίσιο του ενιαίου σχεδιασμού για μετατροπή του Αμαρουσίου σε «Μητροπολιτικό Κέντρο Υπερτοπικής Εμβέλειας», δηλαδή σε επενδυτικό Ελντοράντο για το κεφάλαιο. Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες σας ότι αναδείξαμε με στοιχεία πως για τη μετεγκατάσταση του καζίνο συνέπραξαν ως κυβερνήσεις, το ένα μετά το άλλο, όλα τα κόμματα την τελευταία δεκαετία -ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ.- αρχής γενομένης με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας – Αττικής (Ν. 4277/2014) καθώς και οι δημοτικές και περιφερειακές τους παρατάξεις.

Αποκαλύπτοντας τα παραπάνω, δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της μετεγκατάστασης στο Μαρούσι. Παράδειγμα η συγκέντρωση στον ΗΣΑΠ στις 26 Απρίλη του 2024, για την οποία αναφέρθηκε με αναλυτικό ρεπορτάζ η ΑΜΑΡΥΣΙΑ. Στηρίξαμε επίσης ανάλογες κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις, που οργάνωσε ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Αμαρουσίου, αλλά και άλλοι φορείς.

Για να απαντήσουμε και σε όσους «έκαμαν κριτική», δεν μπορεί να υπάρξουν αποτελέσματα, όταν δεν παίρνεται υπόψη ο συνολικός σχεδιασμός του κεφαλαίου για την «ανάπτυξη» της περιοχής. Όταν οι διαμαρτυρίες δεν αναδείχνουν, αλλά συσκοτίζουν τα αίτια, δείχνουν το δέντρο και όχι το δάσος, αθωώνοντας τελικά τον πραγματικό αντίπαλο, που είναι η καταστροφική για το λαό ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Όσο για τους «χειρισμούς του Δήμου Αμαρουσίου», ένα μόνο θα πούμε: Επενδυτές και κυβέρνηση δεν θα μπορούσαν να βρουν καλύτερο «τροχονόμο» από τη σημερινή δημοτική Αρχή. Αυτό βέβαια δεν αθωώνει τις προηγούμενες διοικήσεις αλλά ούτε τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, που ενώ στο Δήμο καταψήφιζαν, σε κυβερνητικό επίπεδο μεθόδευαν ανοιχτά τη μετεγκατάσταση, με κραυγαλέα την περίπτωση του συνδυασμού του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο συμμετείχαν και στελέχη της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

Ας έλθουμε στην τρέχουσα επικαιρότητα και ειδικά στο τέλος ταφής απορριμμάτων που προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ στην Αττική ζητούν την πλήρη κατάργησή του και εκκρεμεί η απόφαση του ΣτΕ στις σχετικές προσφυγές…

Πρόκειται για ένα φοροληστρικό τέλος που θεσμοθετήθηκε το 2012. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ το μετονόμασε σε «περιβαλλοντική εισφορά» και η Ν.Δ.το 2021 το επανέφερε στην αρχική του ονομασία, με έναρξη της είσπραξής του την 1/1/2022.

Να υπογραμμίσουμε ακόμη ότι το τέλος αυτό προστίθεται στη αυξανόμενη φορολογία (κρατική και δημοτική) που τελικά βαραίνει τα μόνιμα υποζύγια, δηλαδή τα λαϊκά στρώματα. Φυσικά η διοίκηση Αμπατζόγλου διεκδικεί το δικό της μερίδιο στη μεγάλη φοροληστεία των κατοίκων της περιοχής. Οι Μαρουσιώτες, στη χρονιά που έρχεται, θα πληρώσουν 4,45 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους σε όσα ήδη πλήρωσαν το 2024 για «ανταποδοτικές» υπηρεσίες (3,3 εκατ. ευρώ ως οριζόντιο «τέλος απαλλοτρίωσης» και 1,15 εκατ. ευρώ σύμβαση με «Watt» για μπλε κάδους), χωρίς να συνυπολογίσουμε και τα 1,5 εκατ. ευρώ λόγω του αυξημένου τέλους ταφής, το οποίο, επαναλαμβάνουμε, δεν καταργήθηκε αλλά θα καταβάλλεται σε ετήσιες δόσεις μετά το 2025.

Για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία του Αμαρουσίου μια διοίκηση αποφασίζει να αφήσει «παγωμένα» τα δημοτικά τέλη για τα νοικοκυριά και να τα αυξήσει για τις υπερτοπικές επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες. Από την πλευρά σας ζητάτε την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών μέσα από την πλήρη και αυξημένη απόδοση των κεντρικών πόρων από την κυβέρνηση προς τους Δήμους. Πώς κρίνετε την απόφαση της δημοτικής Αρχής και πόσο εφικτή μπορεί να είναι η πλήρης κατάργηση;

Η θέση που προβάλλει η Λ.Σ. για τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας ως ζήτημα διεκδίκησης και πάλης έχει συνοπτικά ως εξής: Να ξεκινήσει μια δραστική μείωσή τους στην προοπτική της κατάργησής τους. Το σχετικό κόστος να καλυφθεί με τη φορολογία του κεφαλαίου.

Η διοίκηση Αμπατζόγλου αντί να μειώνει, αυξάνει τη συνολική δημοτική φορολογία μέσω ανταποδοτικών τελών. Για παράδειγμα, το ετήσιο οριζόντιο τέλος απαλλοτρίωσης των 3,3 εκατ. ευρώ που υπερψήφισε η διοίκηση Αμπατζόγλου και περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2025, αυξάνει τα ανταποδοτικά τέλη που θα πληρώσουν τα λαϊκά στρώματα κατά 39% ενώ για τα υψηλού εισοδήματος πορτοφόλια μόλις κατά 8%.

Εδώ όμως πρέπει και πάλι να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι αναγνώστες σας το εξής: Ο μεγάλος κλέφτης είναι το κεντρικό κράτος.

Σύμφωνα με το νόμο, το 19,5% των εισπράξεων της φορολογίας μας, το 12% του ΦΠΑ και το 11,3% του ΕΝΦΙΑ η κεντρική διοίκηση οφείλει να τα αποδίδει στους Δήμους. Μιλάμε για υπέρογκα ποσά που παρακρατούνται από τη φορολογία μας και που από το 2011 μέχρι σήμερα έχουν αποδοθεί ελάχιστα. Επειδή λοιπόν αυτά τα ποσά λείπουν από τα δημοτικά ταμεία, επιβάλλονται από τους δημάρχους ανταποδοτικά τέλη, για αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει οι Δήμοι από το κράτος, χωρίς την καταβολή των προβλεπόμενων κονδυλίων.

Η δημοτική Αρχή, σε αντίθεση με τα όσα κατά καιρούς ψελλίζει για τα «μάτια του κόσμου», όχι μόνο αποδέχεται, αλλά στηρίζει πλήρως τη λογική της αύξησης της δημοτικής φορολογίας και δεν συγκρούεται, γι’ αυτή την κλοπή, με την κυβερνητική πολιτική.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, εμείς βλέπουμε τη «μεγάλη εικόνα» και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται. Ή θα κερδίσουν οι εργαζόμενοι ή το κεφάλαιο. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει.

Με τη διαβούλευση για τον ΝΟΚ σε εξέλιξη και με το ΥΠΕΝ να μετατοπίζει, μετά και την ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, την ευθύνη για την πολεοδομική ανάπτυξη στους κατά τόπους Δήμους μέσα από τα υπό εκπόνηση Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, έχετε κληθεί να καταθέσετε τις απόψεις σας ως ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στον Δήμο Αμαρουσίου για το δικό του ΤΠΣ και ποιες είναι αυτές;

Το ΤΠΣ του Μαρουσιού οφείλει να υπηρετεί τις σχετικές προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχέδιου Αθήνας – Αττικής (ΡΣΑ) μεταξύ των οποίων υπενθυμίζουμε ως πιο χαρακτηριστικές τις παρακάτω δύο:

Το Μαρούσι κατηγοριοποιείται ως ένας από τους τρεις «Πόλους Εθνικής και Μητροπολιτικής Εμβέλειας» της Αττικής «με εξειδίκευση στις επιχειρήσεις, το υπερτοπικό εμπόριο, την αναψυχή, τις υπηρεσίες υγείας, τον αθλητισμό και τη διοίκηση».

Το Μαρούσι τοποθετείται στη διασταύρωση των δύο «Αναπτυξιακών Αξόνων Διεθνούς και Εθνικής Εμβέλειας» προικισμένους με αντίστοιχης βαρύτητας χρήσεις. Τη Λεωφ. Κηφισιάς και την Αττική Οδό.

Βασικός στόχος του υπό εκπόνηση ΤΠΣ είναι η επιτάχυνση της «ανάπτυξης» της πόλης στην ίδια μέχρι τώρα κατεύθυνση, προκειμένου να ανοίξει χώρος για πολλαπλασιασμό των επενδύσεων του κεφαλαίου με ικανοποιητικό ποσοστό κέρδους. Μια τέτοια εξέλιξη είναι φανερό ότι μας βρίσκει ριζικά αντίθετους. Εμείς παλεύουμε για μια ανάπτυξη που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολλών αυτής της πόλης, σε αντίθεση με την «ανάπτυξη» για τα κέρδη των λίγων, που defacto προωθούν οι παραπάνω σχεδιασμοί.

Έχετε επανειλημμένα καταγγείλει κλίμα εκφοβισμού από τη διοίκηση προς τους εργαζόμενους του Δήμου, έχετε μιλήσει για «δυσμενείς» εσωτερικές μεταθέσεις, για προσπάθεια ιδιωτικοποίησης δημοτικών υπηρεσιών, για προβλήματα στη διανομή μέσων ατομικής προστασίας, για εργατικά ατυχήματα. Ο δήμαρχος και η διοίκηση αρνούνται όσα καταγγέλλετε, τονίζοντας ότι κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και μάλιστα αντιπαραβάλλοντας τις ενέργειές τους με εκείνες άλλων Δήμων. Ποια είναι η άποψη της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ απέναντι στις διαβεβαιώσεις του;

Βρισκόμαστε σταθερά σε επικοινωνία με τους εργαζόμενους του Δήμου, τους οποίους επισκεπτόμαστε συχνά στους χώρους δουλειάς, όπου και μας μεταφέρουν τα προβλήματά τους, τα οποία διαπιστώνουμε και εμείς «ιδίοις όμμασι» και τα μεταφέρουμε στα Δημοτικά Συμβούλια ζητώντας λύσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που η δημοτική Αρχή είτε κάνει την ανήξερη, είτε υποβαθμίζει, είτε ακόμα και «διαψεύδει» τις καταγγελίες των εργαζομένων για να παρουσιάσει μια ειδυλλιακή εικόνα.

Μια βόλτα όμως στο αμαξοστάσιο, όπου δεν υπάρχουν αποδυτήρια ή μια βρύση για να αλλάζουν και να πλένονται οι εργαζόμενοι της καθαριότητας και των τεχνικών έργων, αρκεί για να βγουν συμπεράσματα.

Βεβαίως παραμένει το θέμα (που αφορά όλους τους Δήμους) της υποστελέχωσης και της εργασιακής ομηρίας ενός μεγάλου αριθμού εργαζομένων, που επί πολλά χρόνια εργάζονται με επαναλαμβανόμενες ολιγόμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Αυτή η κατάσταση, την οποία συντηρεί η κυβέρνηση και συναινούν οι δημοτικές Αρχές, είναι το άλλοθι για να δίνονται οι υπηρεσίες σε ιδιώτες (πράσινο, συγκοινωνία και άλλες) και τελικά να παρέχονται στους δημότες ακριβότερες και χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Ως Λ.Σ. βρισκόμαστε στο πλάι των εργαζόμενων του Δήμου:

  • Για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
  • Για προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας,
  • Για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας,
  • Για εργασιακά δικαιώματα.

Αυτό θα οδηγήσει και σε υψηλού επιπέδου και χαμηλότερου κόστους παρεχόμενες υπηρεσίες για τον λαό της πόλης μας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ