Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025

ΚΑΠΗ Δάφνης-Υμηττού: Πολιτιστική διαδρομή στη Νέα Μάκρη

Μια πολιτιστική διαδρομή για τα μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου Δάφνης – Υμηττού στη Νέα Μάκρη, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025.

Το Τμήμα Πολιτισμού σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Δάφνης-Υμηττού, πραγματοποιούν την πέμπτη πολιτιστική διαδρομή τους, στο Ιερό των Αιγυπτίων Θεών στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, στη σημερινή Νέα Μάκρη, έναν εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο.

Τα μεγάλης αξίας ακέραια μαρμάρινα γλυπτά και πήλινα τελετουργικά σκεύη που έχουν έρθει στο φως κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, φιλοξενούνται σε ειδική αίθουσα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα, το οποίο αποτελεί και τον πρώτο σταθμό της επίσκεψης.

Ιερό των Αιγυπτίων Θεών Μπρεξίζας

Το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών είναι αρχαίο ιερό και χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που βρίσκεται δίπλα στο Μικρό Έλος της Μπρεξίζας, στη σημερινή Νέα Μάκρη.  Θεωρείται ότι χτίστηκε από τον Ηρώδη τον Αττικό περίπου το 160. Ο Ηρώδης επέλεξε τον Μαραθώνα για την ίδρυση του ιερού γιατί ήταν ο τόπος καταγωγής και διαμονής του. Πιθανόν το συγκρότημα να βρισκόταν μέσα στα όρια του κτήματος που κατείχε στην περιοχή.

Στον σύγχρονο αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνεται ένα εκτεταμένο συγκρότημα ιερού αφιερωμένου σε Αιγύπτιους θεούς και πολυτελούς λουτρού (βαλανείου) το οποίο λειτούργησε μέχρι και τον 4ο αιώνα, καθώς και τη μεγάλη ελλειψοειδή δεξαμενή νοτιότερα. Το ιερό ήταν χτισμένο σε τεχνητή νησίδα μέσα στο Μικρό Έλος και τα παλιότερα χρόνια αποκαλούνταν “Νησί”.

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα είναι αρχαιολογικό μουσείο στον Μαραθώνα της Αττικής. Εγκαινιάστηκε το 1975. Αναπτύσσεται σε 5 αίθουσες και ένα στεγασμένο αίθριο.

Στεγάζει ευρήματα από τη Μάχη του Μαραθώνα αλλά και ευρήματα άλλου είδους από την ευρύτερη περιοχή, καθώς επίσης και από το Ιερό των Αιγυπτίων Θεών της Μπρεξίζας, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται στα παράλια της Νέας Μάκρης.  Το μουσείο περιλαμβάνει επίσης το προστατευμένο με στέγαστρο νεκροταφείο τύμβων της Μέσης Εποχής του Χαλκού (2000-1600 π.Χ.) και τον λεγόμενο τύμβο των Πλαταιέων του 5ου αι. π.Χ.

Διαβάστε επίσης: Αποκριάτικο Γλέντι για τα μέλη των ΚΑΠΗ

Ειδήσεις από τον Δήμο Δάφνης Υμηττού στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ