Με πρωτοβουλία της Unesco Global Health-Education, του Συνεργαζόμενου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) Κέντρου και σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) και άλλους σημαντικούς φορείς της χώρας μας, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εκδήλωση την Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” με στόχο την προαγωγή της υγείας των εφήβων στη χώρα μας, με έμφαση στην ψυχική υγεία και την ψηφιακή ζωή.
Συμμετείχαν δια ζώσης λειτουργοί υγείας, ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί και φοιτητές – προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί. Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σύμβουλος Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Πρόεδρος της Στέγης Γονέων κ. Ιωάννης Αποστολόπουλος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) κος Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής κ. Νικόλαος Αρκαδόπουλος και ο Διοικητής των Νοσοκομείων Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” και “Η Αγία Σοφία” κ. Εμμανουήλ Παπασάββας.
Τονίστηκε ότι οι προκλήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας για τα παιδιά, τους εφήβους και την οικογένειά τους είναι πολυάριθμες και πολυδιάστατες. Η υγεία των νέων αποτελεί προτεραιότητα για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και προτρέπει όλες τις χώρες να αναπτύξουν δομές φιλικές για τους εφήβους – youth friendly.
Ο Διοικητής κ. Εμ. Παπασάββας ανέφερε ότι η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» αποτελεί μία τέτοια δομή – ένα πρόγραμμα με πρωτοπορία για τη χώρα μας που τον Απρίλιο του 2018 έλαβε σημαντική διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και πέρυσι (2024) από το Ινστιτούτο Ψηφιακής Βιοϊατρικής για το πρόγραμμα ψηφιακής ζωής και αντιμετώπισης του διαδικτυακού εθισμού.
Η Μονάδα λειτουργεί από το 2006 και έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 11.000 προέφηβοι, έφηβοι και μετέφηβοι με διάφορα αιτήματα που αφορούν στην σωματική υγεία, την ψυχοκοινωνική λειτουργικότητα, τη μαθησιακή ζωή, την ψηφιακή παιδεία, την σεξουαλικότητα, τις οικογενειακές σχέσεις κ.α.
Ακολούθησε ομιλία από τον Καθηγητή Didier Jourdan, επικεφαλής της UNESCO Global Health και του Κέντρου συνεργαζόμενου με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), o οποίος έδωσε έμφαση στα δεδομένα και στοιχεία σχετικά με την ψηφιακή ζωή παιδιών και εφήβων στη σύγχρονη πραγματικότητα (έως και 60% διαδικτυακή εξάρτηση και έως 50% εμπλέκονται σε διαδικτυακή βία) -ιδιαίτερα μετά την πανδημία- και σε στρατηγικές πρόληψης των κινδύνων στο διαδίκτυο.
Ακολούθησε τοποθέτηση από την Καθηγήτρια, Εκπρόσωπο της UNESCO GHE, Παιδιατρικής- Εφηβικής Ιατρικής και Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας κ. Αρτέμιδος Τσίτσικα σχετικά με την ανάγκη ανάπτυξης της εξειδίκευσης της Εφηβικής Ιατρικής στη χώρα μας και περιγραφή των πεδίων αυτής (πεδία Δημόσιας Υγείας, ανάπτυξης και ενήβωσης, ψυχικής υγείας, αναπτυξιολογίας, ενδοκρινολογίας κ.α.). Δόθηκε έμφαση σχετικά με την ανάγκη εφαρμογής προγραμμάτων πρόληψης, πρωϊμης ανίχνευσης και παρέμβασης για τις συμπεριφορές υψηλού κινδύνου (εκφράσεις βίας, διατροφικές παρεκτροπές, εξάρτηση από οθόνες κ.α.), καθώς και ενίσχυσης της ολιστικής υγείας με στόχο την κατάκτηση ευεξίας (wellbeing) και την δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης υγιών, λειτουργικών και ευτυχισμένων μελλοντικών ενηλίκων. Τονίστηκε επίσης η σημασία των σχολείων που προάγουν την υγεία και η συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς.

Σημαντικές ήταν οι τοποθετήσεις της Επίτιμης Αντιπρόεδρου του LIFELINE Hellas και Πρέσβειρας για την ανάπτυξη “φιλικών” για εφήβους υπηρεσιών κ. Άντζη Μαργαρίτη Andrews σχετικά με την αλληλεγγύη και την σύμπνοια προς το κοινό όραμα της βελτίωσης των συνθηκών για τις νέες γενιές και του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κου
Μιχάλη Γιαννάκου για την οργάνωση δομών για την εφηβεία και την τήρηση των στοιχείων σχετικά με την ποιότητα ζωής των παιδιών σήμερα. Συντόνισε και σχολίασε η Καθηγήτρια Διευθύντρια της Β΄ Παιδιατιρκής Κλινικής ΕΚΠΑ κα Μαρίζα Τσολιά.
Ακολούθησε βράβευση της Μονάδας Εφηβικής Υγείας -Β΄ ΠΠΚ , Νοσοκομείο Παίδων “Π. & Α. Κυριακού” από την UNESCO GHE ως πλαίσιο που εφαρμόζει κοινωνική συναισθηματική ενδυνάμωση και ιατρική του τρόπου ζωής (lifestyle medicine).
Η εκδήλωση υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της UNESCO GHE και του LIFELINE Hellas. Παρουσιάστηκαν έργα της μαθήτριας Αργυρώς Αλεξανδρή 17 ετών.