Δευτέρα, 7 Απριλίου, 2025

Ν. Τσιλίφης: «Γιατί οφείλουμε να κρατάμε ζωντανή την ιστορία μας, γιατί οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε την ταυτότητα μας ως Έλληνες»

Ως ένδειξη μνήμης θα πραγματοποιηθεί φωταγώγηση του Δημαρχείου Δάφνης – Υμηττού & του παλιού Δημαρχείου Υμηττού

Ο Δήμος Δάφνης-Υμηττού συμβάλλει στη διάδοση της ιστορικής μνήμης για την 6η Απριλίου, Ημέρα Θρακικού Ελληνισμού, τιμώντας τη μνήμη των θυμάτων των γεγονότων του 1914.

Ο δήμαρχος Δάφνης-Υμηττού Νικόλαος Τσιλίφης δηλώνει μεταξύ άλλων: «Η υπερτρισχιλιετής πορεία του έθνους μας είναι γεμάτη από σημαντικά γεγονότα. Κάποια από αυτά οφείλουμε να τα τιμάμε, κάποια άλλα να τα μνημονεύουμε, σε μια άρρηκτη σχέση με την ιστορία αυτού του τόπου».

Το Μαύρο Πάσχα των Θρακών – Μια Τραγωδία που Σημάδεψε τον Ελληνισμό

Η 6η Απριλίου είναι άμεσα συνδεδεμένη με την μοίρα του Θρακικού ελληνισμού. Ήταν την περίοδο 1913-1917 όπου 232.000 Θρακιώτες, ύστερα από απηνή διωγμό, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα  πατρογονικά εδάφη στα οποία διαβιούσαν από αρχαίων χρόνων. Κάποιοι από αυτούς κατέφυγαν στην ελεύθερη Ελλάδα, κάποιοι ξενιτεύτηκαν.

Άλλοι 96.000 οδηγήθηκαν στην Μικρά Ασία σε καταναγκαστικά έργα. Η μετακίνησή τους ήταν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου μιας και στα χωριά τους, εγκαταστάθηκαν Νεότουρκοι πρόσφυγες από την Βοσνία. Με την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μόλις 50.000 από αυτούς κατόρθωσαν να επιστρέψουν, ζωντανά φαντάσματα στις εστίες τους. Οι υπόλοιποι 46.000 Ανατολικοθρακιώτες χάθηκαν από τον υποσιτισμό, τις αρρώστιες και τις οδυνηρές ταλαιπωρίες, μέσα από ατέρμονες πορείες στα βάθη της Ανατολής».

Το 1910 η ανατολική Θράκη αριθμούσε γύρω στους 370.000 Έλληνες. Πλέον στην περιοχή υπήρχαν 30.000 έως 40.000 από αυτούς με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι ηλικιωμένοι, ευάλωτοι και απροστάτευτοι.

Κορύφωση των διωγμών αυτών σε βάρος του Θρακικού Ελληνισμού υπήρξε η 6η Απριλίου, το Μαύρο Πάσχα του 1914 όπως  έμεινε στην ιστορία. Στις 7 Ιουλίου 2022 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο καθορίζεται η 6η Απριλίου ως επίσημη μέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού ενώ στις 14 Ιανουαρίου 2025 εκδόθηκε το σχετικό προεδρικό διάταγμα.

Ο Δήμος Δάφνης – Υμηττού τιμά τους Ανατολικοθρακιώτες και μνημονεύει τον Θρακικό Ελληνισμό. Στο πλαίσιο αυτό δύο εμβληματικά κτήρια της πόλης, το Δημαρχείο Δάφνης – Υμηττού και το παλιό Δημαρχείο Υμηττού, θα φωταγωγηθούν σε ένδειξη μνήμης της θλιβερής αυτής επετείου.

Διαβάστε επίσης: Ν. Τσιλίφης: «Στηρίζουμε έμπρακτα τα σχολεία της Πόλης μας!»

Ειδήσεις από τον Δήμο Ηλιούπολης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ