Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025

Σοφία Αλεξίου στην «Α»: «Με τις “Αθηνοπεριπέτειες” τα παιδιά εξερευνούν τον κόσμο»

Συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόλογος. Ο λόγος για τη Σοφία Αλεξίου.

Η κουβέντα μαζί της με εντυπωσιάζει και συγχρόνως με συγκινεί. Προσωπικότητα έντονη, χαρισματική και ευαίσθητη. Μιλάμε για τις «Αθηνοπεριπέτειες» αλλά και για το τι αποκομίζουν τα παιδιά από την εξαιρετική αυτή δράση.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, η Σοφία Αλεξίου απαντάει σε όλες μου τις ερωτήσεις.

Kαι σε αυτό το σημείο εγώ δεν έχω παρά να σας δώσω τη σκυτάλη με τα λόγια του σπουδαίου ποιητή και φιλόσοφου Βόλφγκανγκ Γκαίτε: «Δύο πράγματα πρέπει να παίρνουν τα παιδιά από τους γονείς τους: ρίζες και φτερά».

Συνέντευξη ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

«Αθηνοπεριπέτειες»: Μιλήστε μας για αυτή τη δράση σας, αλλά σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε.

Πρόκειται για εκπαιδευτικές διαδρομές/ξεναγήσεις που απευθύνονται σε οικογένειες, συλλόγους και σχολεία στην περιοχή της Ακρόπολης, των λόφων της Αθήνας, του Καλλιμάρμαρου, του Ζάππειου, του Εθνικού Κήπου, στο Λύκειο του Αριστοτέλη καθώς και στα Μουσεία – το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Εθνική Πινακοθήκη και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης. Πραγματοποιούνται σε συνεργασία με ξεναγούς/μουσειοπαιδαγωγούς και στηρίζονται στα παιδικά βιβλία «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» που είναι και οι οδηγοί των διαδρομών/ξεναγήσεων. Στους περιπάτους εναρμονίζεται η εκπαίδευση, το θεατρικό παιχνίδι και η επαφή με τη φύση. Η διαδρομή διανθίζεται με αναγνώσεις, μύθους, διαδραστικά παιχνίδια, ξενάγηση από πιστοποιημένους ξεναγούς και ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού γνώσης, με δώρα για τους μικρούς εξερευνητές και εξερευνήτριες!

Πώς γεννήθηκε αυτή η ιδέα;

Η αφορμή ήταν τα βιβλία και το όραμά μου να προσφέρω στα παιδιά με το σχολείο, την οικογένεια, τους φίλους, μια εμπειρία που θα αποκομίσουν σπουδαίες γνώσεις, κριτική σκέψη και όρεξη για μάθηση, διασκεδάζοντας. Οι «Αθηνοπεριπέτειες» είναι ένα κίνητρο για να εξερευνήσουν τον κόσμο, να μάθουν για την ιστορία, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα με τρόπο βιωματικό, που είναι και ο πιο δημιουργικός!

Τι αποκομίζει το παιδί από τους εκπαιδευτικούς αυτούς περιπάτους;

Στις «Αθηνοπεριπέτειες» γινόμαστε όλοι μια παρέα και παίρνουμε μέρος σε ένα κυνήγι θησαυρού γνώσης και δράσης. Χωρίς κινητά, αφήνουμε τις αισθήσεις μας ελεύθερες, στη στιγμή. Ο περίπατός μας δεν είναι κάτι στατικό, είμαστε σε μια κίνηση και αναζήτηση, ανάμεσα σε σπουδαία μνημεία, σε δέντρα, σε ζωάκια. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τη φύση τους που είναι άκρως εξερευνητική, οπότε δεν τους ενδιαφέρει να αποκλίνουν. Γίνονται μια ομάδα μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά και εξερευνούν. Απαντούν σε ερωτήσεις και λύνουν αποστολές! Μαθαίνουν να αγαπούν να μαθαίνουν!

«Η Έλλη κι ο Ερμής Ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και «Η Έλλη και ο Ερμής Ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα». Περιγράψτε μας αυτά τα δύο πολύ ωραία παιδικά βιβλία.

«Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στην Ελλάδα» και «Η Έλλη κι ο Ερμής ταξιδεύουν στη Βόρεια Ελλάδα» είναι οι οδηγοί των διαδρομών και μας βοηθούν να λύσουμε τους γρίφους της διαδρομής. Πρόκειται για πολύχρωμους, εικονογραφημένους ταξιδιωτικούς οδηγούς για παιδιά, οι οποίοι μας ξεναγούν στα μνημεία, στους μύθους, στις φυσικές ομορφιές και στην ιστορία της σύγχρονης και αρχαίας Ελλάδας. Είναι βιβλία που γράφτηκαν για να ταξιδεύουν και να τα έχουν μαζί τα παιδιά στα μνημεία και στις εκδρομές, ώστε να γίνονται εκείνοι ξεναγοί σε όλα τα όμορφα και σπουδαία μέρη της Ελλάδας μας. Τα ταξίδια σε κάθε βιβλίο έχουν γεωγραφική συνοχή, οπότε τα παιδιά αποκτούν και μια γεωγραφική διάσταση των επισκέψεων της Έλλης και του Ερμή. Τα βιβλία αυτά είναι και αφορμή για διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες, όπως να τα διαβάσουν και να οργανώσουν τα παιδιά το επόμενο ταξίδι, να επιλέξουν τα μέρη, τις στάσεις και τα αξιοθέατα, καθώς και να δημιουργήσουν χειροτεχνίες που θα βρουν στο athinoperipeteies.gr στο site μας στην ενότητα δράσεις για δημιουργική απασχόληση στις τάξεις ή στο σπίτι.

Τελικά, γεμίζει η ψυχή εξερευνώντας τον κόσμο;

Όλα τα ταξίδια είναι σαν μεγάλα σεντούκια γνώσης. Οι δεξιότητές μας οξύνονται εξερευνώντας. Ανοίγουμε χάρτες, χαράζουμε πορείες, γεμίζουμε εικόνες, ερχόμαστε σε επαφή με κουλτούρες, νοοτροπίες κι αλλάζουμε παραστάσεις που στη σύγχρονη εποχή ειδικά είναι πολύ σημαντικό. Τα παιδιά είναι φύσει εξερευνητές και αυτό που ονειρεύομαι είναι να τους ενισχύω την τάση αυτή. Να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας, με παιχνίδι και κέφι, να ανταλλάσσουμε γνώσεις, εμπειρίες, σκέψεις, σαν νεο-φιλόσοφοι σε έναν κόσμο που θέλει να μας ρουφήξει στη μαζικοποίηση και στον κομφορμισμό. Εμείς εκεί, στο έξω, στο μαζί, να εξερευνούμε γεμίζοντας την ψυχή χαρές, γνώσεις, αναμνήσεις, νόημα.

Είστε συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόλογος. Τι πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας; Και ποιο θεωρείτε ως μείζον πρόβλημα;

Πιστεύω πως θα έπρεπε να ξαναγραφτούν τα βιβλία και να περιέχουν πολλές διαδραστικές και βιωματικές δραστηριότητες (κατασκευές, παρουσιάσεις, εκδρομές κ.ά.) που να βασίζονται στην εμπέδωση της ύλης. Πολύπλευρη μάθηση και όχι διεκπεραιωτική. Θα έπρεπε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση και σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς για εκσυγχρονισμό και πρωτοπορία, σε συνδυασμό με αύξηση μισθών των εκπαιδευτικών και αξιολόγηση ως επιβράβευση και κίνητρο. Άλλωστε, εκείνοι δεν κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας; Ποτέ δεν κατάλαβα πώς γίνεται να υποβαθμίζεται η παιδεία, σε καιρούς τόσο δυσοίωνους. Τα παιδιά αν τους δώσεις ενδιαφέρον κι αγάπη μπορούν να μάθουν τα πιο δύσκολα, τα πιο απαιτητικά ιστορικά γεγονότα, μαθηματικά, ορθογραφία και όλα τα μαθήματα, μα οφείλουμε οι εκπαιδευτικοί να τους προσφέρουμε μέθοδο, την ενέργειά μας και τον δικό μας ενθουσιασμό για το αντικείμενο. Τα παιδιά μιμούνται, ξέρετε, και κρίνουν αλλά και αγαπούν εκείνους που βλέπουν πως τους δίνουν το είναι τους. Αυτό προσπαθώ ως φιλόλογος και μαμά να συμβαίνει στις «Αθηνοπεριπέτειες». Να έχουν τα παιδιά μια δράση παιδείας, όπου θα μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, να βρεθούν δίπλα στη φύση και τα μνημεία και να ανακαλύψουν μόνα τους πως η ιστορία δεν είναι κάτι στατικό και βαρετό, δεν είναι αποστήθιση ημερομηνιών, μα μια εμπειρία ζωής που σε κάνει σοφό, δημιουργικό και γειωμένο άνθρωπο.

Κλείνοντας, αν σας ζητούσα με ελάχιστες λέξεις να μου περιγράψετε τι σημαίνει το μάθημα της ιστορίας για εσάς, ποιες θα επιλέγατε;

Σύνδεση με το παρελθόν. Επαφή με τις ρίζες μας. Αυτογνωσία. Απόκτηση ιστορικής συνείδησης που λειτουργεί σαν εγχειρίδιο επιβίωσης και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εφόδια για να ζεις στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ