Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

Με τιμή και λαμπρότητα οι εορτασμοί της Ημέρας Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης

Με τη δέουσα λαμπρότητα και τιμή εορτάστηκε και φέτος η Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης. Αν και παραδοσιακά τιμάται στις 19 Απριλίου, επέτειο του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι το 1824, φέτος ο εορτασμός πραγματοποιήθηκε κατ’ εξαίρεση την Παρασκευή 11 Απριλίου, λόγω της σύμπτωσης με τις ημέρες του Πάσχα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών προς τιμήν των πεσόντων Φιλελλήνων. Τον Δήμο Βύρωνα εκπροσώπησε ο Δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος, ο οποίος εκφώνησε και τον πανηγυρικό της ημέρας, αναδεικνύοντας την ιστορική σημασία του φιλελληνισμού και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην Πλατεία Συντάγματος, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, της στρατιωτικής ηγεσίας, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Βύρωνα, καθώς και φορέων όπως:

Ο Σύνδεσμος “Μπάιρον” για τον Φιλελληνισμό & τον Πολιτισμό (εκπροσωπούμενος από τη Γενική Γραμματέα, Ελένη Βασιλοπούλου), η Εταιρεία για τον Ελληνισμό και τον Φιλελληνισμό (εκπροσωπούμενος από τον πρόεδρο Κωνσταντίνο Βελέντζα), 0 Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κλ.π.

Η ημέρα κορυφώθηκε με τελετή μνήμης και απόδοσης τιμής στο Μνημείο του Λόρδου Βύρωνα στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου (Αγίου Λαζάρου), εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύνδεσμο “Μπάιρον” και τον Δήμο Βύρωνα.

Στην τελετή αυτή παρέστησαν, μεταξύ άλλων: ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, ο Πτέραρχος Κωνσταντίνος Κακαβάς, ο Ταξίαρχος Αεροπορίας Στρατού Γκουτζίδης Πασχάλης, ο Συνταγματάρχης Στεργιόπουλος Αργύρης, ο Αρχιπλοίαρχος Γιάννης Κυριαζάνος, ο επικεφαλής της παράταξης «Στάσης Βύρωνα» Γρηγόρης Κατωπόδης, οι Αντιδήμαρχοι Βύρωνα, Πολιτισμού Αθανάσιος Κλειάσιος, Προγραμματισμού και Εξυπηρέτησης Πολιτών Βασίλειος Πέτσας, Καθαριότητας & Πρασίνου Γεώργιος Γκαρμπουνώφ, Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών Μάρω Γκανέτσου, ο Εντεταλμένος σύμβουλος Συντήρησης Πόλης Κωνσταντίνος Στεφανίδης, η Εντενταλμένη Σύμβουλος Ισότητας Ελένη Βιδάλη, οι Δημοτικοί σύμβουλοι, Πηνελόπη Δάφνη, Ιουλία Κιούπη, Λεμονιά Κλωνάρη και Γιώργος Ντόβολος.

Εκ μέρους της Περιφέρειας ο Δημήτρης Γιατράς, από τον Σύλλογο Ποντίων Καρέα Βύρωνα, η Πρόεδρος Στέλλα Θεοδωρίδη, από τον Σύνδεσμο «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό Μάρω Αδαμοπούλου και Χρυσάνθη Δούζα.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Βύρωνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου “Μπάιρον” Πάνος Τριγάζης, υπογραμμίζοντας την διαχρονική αξία της φιλελληνικής δράσης και της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και λουλουδιών στο μνημείο από φορείς και πολίτες.

Στον πανηγυρικό του λόγο στη Μητρόπολη Αθηνών για την Παγκόσμια Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, ο Δήμαρχος Αλέξης Σωτηρόπουλος ανέφερε:

«Σεβασμιώτατε,
Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Πολιτείας και των Ενόπλων Δυνάμεων,
Κυρίες και κύριοι,

Στεκόμαστε σήμερα εδώ, στον ιερό αυτόν ναό, όχι μόνο για να τιμήσουμε μια ημέρα επετείου, αλλά για να ανοίξουμε ένα παράθυρο στην ιστορία μας· ένα παράθυρο στην ψυχή του ελληνικού λαού και των ανθρώπων εκείνων που, χωρίς να έχουν γεννηθεί στην πατρίδα μας, έγιναν κομμάτι της με την καρδιά, την προσφορά και πολλοί ακόμη και με τη θυσία τους. 
 
Η σημερινή επέτειος είναι αφιερωμένη και επίσημα από το 2008, εδώ και 17 χρόνια, στον Φιλελληνισμό και τη Διεθνή Αλληλεγγύη. Είναι η ημέρα που αποδίδουμε τιμή στους φίλους της Ελλάδας, σε εκείνους που κάποτε πίστεψαν πως ο αγώνας ενός μικρού, υπερήφανου και σκλαβωμένου λαού για την ελευθερία του δεν ήταν αγώνας μόνο του ιδίου, αλλά όλης της ανθρωπότητας.
 
Η ημερομηνία που κανονικά τιμάται ο Φιλελληνισμός, η 19η Απριλίου, δεν είναι μία τυχαία ημερομηνία. Είναι η ημέρα θανάτου του Τζωρτζ Γκόρντον, Λόρδου του Μπάιρον, στο Μεσολόγγι το 1824. Του ποιητή, του οραματιστή, του επαναστάτη, που άφησε τα ανάκτορα και τις ποιητικές του διακρίσεις, για να βρεθεί στα ερείπια της Ελλάδας και να πεθάνει ελεύθερος, όχι στην πατρίδα του, αλλά στη δική μας, συμβάλλοντας με την παρουσία του, αλλά ιδίως με τον θάνατό του, όσο λίγοι στην επιτυχία της εθνικής μας επαναστάσεως. Του ανθρώπου που ολόκληρη η ζωή του
σηματοδότησε μία διαρκή πάλη ενάντια στην ανελευθερία σ` όποιο πεδίο και με όποιον τρόπο και αν αυτή εκδηλωνόταν εκείνη την ταραγμένη μεταναπολεόντεια περίοδο, που τα νήματα στην αλυσοδεμένη Ευρώπη κινούσε η Ιερά Συμμαχία με εμπνευστή τον Μέττερνιχ. Tου ανθρώπου που στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή των Λόρδων υπήρξε καταπέλτης κατά του νομοσχεδίου που προέβλεπε τη θανατική ποινή για τους εξεγερμένους κλωστουφαντουργούς που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην εργασία. Του ανθρώπου, που λόρδος και ο ίδιος ύψωσε το ανάστημά του απέναντι στην κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα και τον βανδαλισμό του από τον συνάδελφο του αριστοκράτη λόρδο Έλγιν. Του ανθρώπου που, παρότι στη πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα απογοητεύτηκε από τους σύγχρονους του Έλληνες που δεν είχαν καμία σχέση με το εξιδανικευμένο πρότυπο των αρχαίων προγόνων τους και τους χαρακτήρισε «σκιές ειλώτων» και «δουλοπρεπείς απόγονους ελεύθερων ανθρώπων» δεν τους εγκατέλειψε, όπως αρκετοί άλλοι σύγχρονοι του πνευματικοί άνθρωποι που απογοητεύτηκαν από την εικόνα της τότε Ελλάδας και των κατοίκων της, αλλά, μόλις επαναστάτησαν, έσπευσε να τους βοηθήσει με κάθε τρόπο και στο τέλος προσέφερε στον αγώνα τους για ελευθερία και την ίδια του την ζωή. 
 
Και δεν είναι μόνο ο Λόρδος Βύρωνας. Ολόκληρη η Ευρώπη των αρχών του 19ου αιώνα συγκινήθηκε βαθιά από τον αγώνα των Ελλήνων. Πλήθος ανθρώπων – συγγραφείς, στρατιώτες, καλλιτέχνες, γιατροί, εθελοντές – ταξίδεψαν στην Ελλάδα, για να αγωνισθούν και πολλοί για να πεθάνουν για την ελευθερία της. Και πολλοί ακόμη που δεν ήρθαν ποτέ, πρόσφεραν πνεύμα, περιουσία, επιρροή και φωνή. Αυτοί είναι οι φιλέλληνες. Αυτοί είναι οι σύμμαχοι του δικαίου, οι πρόμαχοι του Ανθρώπου.
 
Ο Φιλελληνισμός δεν ήταν μια μόδα του ρομαντισμού της εποχής εκείνης. Ήταν η αναγνώριση της διαχρονικής αξίας του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα η συμπόρευση με τον διαρκή ανθρώπινο αγώνα για ελευθερία, αυτοδιάθεση, ισότητα και δικαιοσύνη. 
 
Σήμερα, στην εποχή μας, το νόημα αυτής της ημέρας ίσως είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Ζούμε σ` έναν κόσμο όπου οι κρίσεις, οι πόλεμοι, η προσφυγιά και η κοινωνική ανισότητα δοκιμάζουν την παγκόσμια συνείδηση. Η Διεθνής Αλληλεγγύη δεν είναι πια μια αφηρημένη έννοια. Είναι πράξη ευθύνης, είναι αναγκαιότητα.
 
Ως Δήμαρχος Βύρωνα, νιώθω βαρύ το καθήκον, αλλά και βαθιά την τιμή, να μιλώ σήμερα ενώπιον σας. Ο Βύρωνας, η πόλη μας, είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένας τόπος γεωγραφικός. Είναι ένας τόπος συμβολικός. Ιδρύθηκε μέσα από τις στάχτες μιας εθνικής καταστροφής από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και έλαβε το όνομά του το 1924, εκατό χρόνια μετά τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα προς τιμή αυτού του μεγάλου ποιητή, επαναστάτη και φιλέλληνα. Με την απόδοση του ονόματος αυτού στον αρχικό προσφυγικό συνοικισμό Παγκρατίου δεν δόθηκε απλώς σ` αυτό τον συνοικισμό ένα όνομα. Δημιουργήθηκε μια γέφυρα μνήμης και ελπίδας.
 
Η πόλη, την οποία έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του Δημάρχου, κουβαλάει πάνω της αυτή την διπλή κληρονομιά: την κληρονομιά της φιλελληνικής θυσίας και την ιστορία της προσφυγικής αντοχής. Και η κληρονομιά αυτή, δεν είναι για να την τοποθετούμε σε ερμάρια επετείων. Είναι για να την ζούμε και να την συνεχίζουμε. 
 
Και τι σημαίνει αυτό, σήμερα; Σημαίνει να θυμόμαστε πως κάθε πόλεμος, κάθε διωγμός, κάθε αδικία, αφορά όλους μας. Σημαίνει να καλλιεργούμε την κουλτούρα της ειρήνης και της συμπόρευσης. Σημαίνει να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αναζητούν ελπίδα. Σημαίνει να στεκόμαστε στο πλευρό κάθε αδύναμου, είτε βρίσκεται δίπλα μας είτε σε μια άλλη ήπειρο.
 
Η διεθνής αλληλεγγύη είναι πράξη ελευθερίας. Ελεύθερος είναι όποιος μπορεί να υπερασπιστεί την ελευθερία του άλλου. Αλληλέγγυος είναι όποιος μετατρέπει την δική του ευημερία σε εργαλείο προσφοράς. Και σε κάθε τέτοιο άνθρωπο αξίζει τιμή και σεβασμός.

Κυρίες και κύριοι,
 
Η ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνής Αλληλεγγύης δεν είναι απλώς ανάμνηση. Είναι υπόσχεση. Είναι μια γιορτή του οικουμενικού Ανθρώπου, που δεν ορίζεται από σύνορα, αλλά από αρχές. Και είναι ταυτόχρονα μια προτροπή προς όλους μας, να γίνουμε εμείς οι νέοι φιλέλληνες. Οι φίλοι της Ελευθερίας, οι φίλοι της Δικαιοσύνης, οι φίλοι της Ανθρωπότητας.
 
Η Ελλάδα, μικρή στο μέγεθος, αλλά τεράστια στο πνεύμα, δίδαξε και συνεχίζει να διδάσκει τον αγώνα, την αντίσταση, την ανθρωπιά. Και οι φίλοι της, οι φιλέλληνες, μετουσίωσαν αυτό το πνεύμα σε παγκόσμια αξία.
 
Ας τους τιμήσουμε, όχι μόνο με λόγια, αλλά με έργα. Ας κάνουμε, τον κόσμο μας, πιο δίκαιο, πιο ελεύθερο, πιο αλληλέγγυο, πιο ανθρώπινο.
 
Σας ευχαριστώ θερμά».

Διαβάστε επίσης: Ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις & προγράμματα στα σχολεία του Βύρωνα

Ειδήσεις από του Βύρωνα στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ