Σε νέα ανακοίνωση προχώρησε η Λαϊκή Συσπείρωση Δάφνης – Υμηττού, σχετικά με το μείζον ζήτημα του τέλους ταφής απορριμμάτων από τους Δήμους.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζεται πως η καταβολή του τέλους ταφής στους ΧΥΤΑ έχει αποδοθεί στους 66 Δήμους της Αττικής, ανακοινώνοντας την μετατροπή του σε ανταποδοτικό τέλος προς τους ΟΤΑ με σκοπό την υλοποίηση έργων ανακύκλωσης, την απόδοσή του στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), απευθείας μέσω των δημοτικών τελών, ενώ απομπλέκονται από την διαδικασία είσπραξής του ο ΕΔΣΝΑ και οι ΦΟΣΔΑ.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Δάφνης – Υμηττού:
«Παρά την κατακραυγή, η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων απευθείας μέσω των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας
Το «τέλος ταφής» είχε προβλεφθεί με τον νόμο 4042/2012, εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων του 2015 του ΣΥΡΙΖΑ. Παρέμεινε, όμως, ανενεργό μέσω διαδοχικών παρατάσεων, ώσπου να το ενεργοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντάς το σε «περιβαλλοντική εισφορά» (άρθρο 55 του Ν.4609/3.5.2019) με έναρξη καταβολής του την 1η/1/2020. Παίρνοντας τη σκυτάλη η ΝΔ το επανέφερε στην αυθεντική του ονομασία με το άρθρο 38 του Ν.4819/2021, θεσμοθετώντας την έναρξη της καταβολής του από 1/1/2022. Ειδικότερα, το «τέλος ταφής» ορίστηκε για το 2022 στα 20 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, που καταλήγουν – στην περίπτωση της Αττικής – στον «ΧΥΤΑ» Φυλής, με αύξηση 5 ευρώ ετησίως έως το 2025. Αύξηση που διπλασιάζεται στα 10 ευρώ ετησίως για τα έτη 2026 και 2027, ώστε να «κλειδώσει» στα 55 ευρώ ανά τόνο για τα επόμενα έτη.
Το 2023, το υπουργείο Εσωτερικών με σχετικές αποφάσεις (π.χ. ν.5069/23) πλήρωσε το «τέλος ταφής» του 2022 και του α’ εξαμήνου του 2023, ποσά που τα παρακρατεί από τους κρατικούς πόρους υπέρ δήμων μέσα στο 2024, απομειώνοντας σοβαρά τη χρηματοδότηση των δημοτικών προϋπολογισμών.
Στα τέλη του 2024 η εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΕΔΣΝΑ) με απόφασή της εν μέσω εορτών το έκανε άμεσα απαιτητό για τους δήμους, αφού είχαν ψηφιστεί οι προϋπολογισμοί τους, με βάση τη νέα νομοθεσία (ν.5151/24), που προβλέπει ότι «η ετήσια εισφορά των δήμων καταβάλλεται σε 12 ισόποσες δόσεις» και «το ποσό της ετήσιας εισφοράς (…) θα παρακρατείται από τη «ΔΕΗ ΑΕ» ή τον εναλλακτικό πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, από τα έσοδα του ενιαίου ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και φωτισμού του οικείου δήμου…».
Παράλληλα, βεβαίως, θα παρακρατούνται και οι τρέχουσες οφειλόμενες εισφορές…!
Τελικά ύστερα από τις αντιδράσεις που υπήρξαν, η απόφαση ανακλήθηκε, αλλά αποκλειστικά ως προς τον τρόπο είσπραξης του τέλους ταφής, σε αναμονή υποτίθεται της απόφασης του ΣτΕ, στο οποίο έχει προσφύγει η ΚΕΔΕ και άλλοι.
Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς και άλλες διατάξεις», για την τροποποίηση του άρθρου 38 («Τέλος ταφής») του Ν.4819/21, σύμφωνα με την οποία:
– Οι κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), μεταξύ αυτών και ο ΕΔΣΝΑ στην Αττική, απαλλάσσονται από την είσπραξη του τέλους ταφής (παραμένουν οι εισφορές των δήμων για την κάλυψη των δαπανών των ΦΟΔΣΑ). Η είσπραξή του θα γίνεται απευθείας από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τις ποσότητες των αποβλήτων, που οδηγούνται ανά δήμο προς ταφή, τις οποίες θα τους αποστέλλει ο οικείος ΦΟΔΣΑ. Οπότε τα ποσά από το βαρύ αυτό χαράτσι θα καταλήγουν στον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), χωρίς πλέον να μεσολαβούν οι ΦΟΔΣΑ. Οι ΦΟΔΣΑ θα εισπράττουν το τέλος εισόδου, που αφορά στην εναπόθεση ιδιωτικών αποβλήτων (εξωοικιακά απορρίμματα).
– Η όποια απομείωση του τέλος ταφής για κάθε δήμο δεν συνδέεται με την πρόοδο της ανακύκλωσης αλλά γίνεται ανάλογα με την πρόοδο στη δημιουργία των χρεοκοπημένων Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ).
– Θα δοθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό κάποια χρήματα εφάπαξ, για να μειωθούν κάπως οι βαριές οφειλές των ΦΟΔΣΑ. Οφειλές δηλαδή των δήμων, δηλαδή των λαϊκών νοικοκυριών, λόγω των ανείσπρακτων τελών ταφής.
Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης που θέτει ασφαλέστερες βάσεις για την είσπραξη του δυσβάσταχτου για τα λαϊκά νοικοκυριά «πράσινου» χαρατσιού του τέλους ταφής και μάλιστα με απευθείας είσπραξη από τους λογαριασμούς ρεύματος.
Κατήγγειλε την πολιτική που φορτώνει στις πλάτες του λαού «πράσινους» φόρους, στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας στη διαχείριση των σκουπιδιών που καταλήγουν στους λεγόμενους χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ). Είναι απαράδεκτο, οι ίδιοι, που δεν παίρνουν μέτρα για εξοπλισμό και έργα για τη διαχείριση των αποβλήτων έτσι που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και την προστασία του περιβάλλοντος, να εξαπολύουν και νέα φοροληστεία προκειμένου να εξοικονομούνται πόροι, ώστε να καλυφθούν υποχρεώσεις του κρατικού προϋπολογισμού («Πράσινο Ταμείο», Εθνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης) προς άλλες αντιλαϊκές κατευθύνσεις.
Ο σχεδιασμός του κράτους, η υποστελέχωση των υπηρεσιών στον χώρο είναι συνειδητή επιλογή για να ανοιχτούν διάπλατα οι μεγάλοι δρόμοι για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, που ήδη νέμονται την επεξεργασία απορριμμάτων, την ίδια στιγμή που εξακολουθεί η λειτουργία του αίσχους της χωματερής στη Φυλή, προωθείται η καρκινογόνα καύση και επιβαρύνονται η υγεία, η ποιότητα ζωής και το εισόδημα του λαού.
Τα λαϊκά στρώματα με τους φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος απαιτούν την κατάργηση του τέλους ταφής και τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όφελος του λαού. Να κλείσει το αίσχος του ΧΥΤΑ Φυλής και να μην έχουμε άλλα εγκλήματα σαν και αυτό στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα».
Ειδήσεις από τον Δήμο Δάφνης Υμηττού στο amarysianotia.gr