Γράφει ο
Φοίβος Ιωσήφ
Yπάρχουν σαφώς πολυεθνικές εταιρείες με πολλούς μετόχους και κεφαλαιούχους. Άνθρωποι έξυπνοι και ριψοκίνδυνοι. Επενδύουν, ρισκάρουν και κερδίζουν όντας σε μια χώρα ή και σε πολλές. Παράλληλα υπάρχουν και πολυεθνικές εταιρείες με κεφάλαια τα κεφάλια των άλλων. Αυτοί δεν ρισκάρουν αλλά κερδίζουν στα σίγουρα και μερίσματα και επιτόκια που τους εξασφαλίζουν οι υπήκοοι με όλη την καλή διάθεσή τους. Τουτέστιν «να και δομ’ και χαρά μεγάλη». Γλέντια, χαρές, πανηγύρια, ταξίδια, κερασμένα από τον λαό που είχε την τύχη να τον κυβερνάει κάποιος που είναι πιο τυχερός από τον τυχερό λαό. Στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένας και απαράβατος αυστηρός νόμος: απαγορεύονται αυστηρότατα οι εκλογικές αναμετρήσεις.
Οι εκλογές κηρύσσονται αυτομάτως παράνομες. Επιτρέπονται στην κυβέρνηση της χώρας οι μουρόχαυλοι πρίγκηπες άλλων κρατών που έχουν στόχο να ευημερήσει ένας άλλος λαός εκτός από αυτόν που γεννήθηκαν. Οι μεταγραφές μεταξύ αυτών των έξυπνων αλλοδαπών επιτρέπονται και ίσως μάλλον επιβάλλονται. Σύζυγοι των ανάκτων δεν επιτρέπονται από την ίδια χώρα αλλά είναι άγραφος νόμος να παίρνουν από άλλη φίλη ή και εχθρά χώρα. Και ιδού: ο Γεώργιος ο Α’ επέλεγη από τη Δανία για να βασιλέψει στη μακρινή Ελλάδα· σύζυγό του πήρε την Όλγα από τη Ρωσία. Ο γυιός του Κωσταντίνος πήρε για σύζυγο τη Σοφία της Πρωσίας που ήταν κόρη του Φρειδερίκου Γ’ της Γερμανίας. Κανένας από το σόι των Ζερβέων από το Σούλι. Γνήσιοι απόγονοι του Οίκου Χοεντσόλερν από σόι δίκροκο για να μη χαθεί η πιτιά. Έλληνες ικανοί και Ελληνοπούλες ικανότερες δεν υπήρχαν. Θέλαμε σόι με γαλόνια και άγνοια της ελληνικής γλώσσας.
Αργότερα, πεθαίνοντας ο Γεώργιος ο Β’ τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Παύλος που πήρε γυναίκα από τα ανάκτορα του Ανόβερου Μπλάνκενμπουργκ. Με το όνομα Λουίζα, Θηρεσία, Βικτωρία, Μαργαρίτα, Σοφία, Όλγα, Καικιλία, Ελισάβετ. Για να διευκολύνουμε το όνομα την είπαμε τελικά Φρειδερίκη, μας πήγαινε καλύτερα το κουστούμι. Φημολογείται πως κατά το τέλος της ζωής της είχε μάθει και ορισμένες ελληνικές λέξεις, «φάει ντομάτος», «σακάκιος πολύ φαρντής». Αυτή τη συμπαθέστατη κυρία με τη φωτογραφία του Δανού Βασιλέως Παύλου, τους είχαμε φωτογραφίες ψηλά στους τοίχους των αστυνομικών τμημάτων. Μόλις κηρύχθηκε ο πόλεμος του ’40 και ενώ τα Ελληνόπουλα έτρεχαν στα βουνά της Πίνδου, η Φρειδερικούλα με τον αντρούλη της πήγαν στο Cape Town της Νότιας Αφρικής για περισσότερο μαύρισμα στις ζεστές ακρογιαλιές. Δεν είχαν το θάρρος του Andreas Papandreou που έτρεξε την ίδια εποχή δρομέως στις κακοτράχαλες πλαγιές της Montana και του επικίνδυνου Texas. Άσε, τι τράβηξε κι αυτός, τον αλλοίμονο! Ελλόχευε πάντα ο κίνδυνος της τρίτης Βέρμαχτ. Μακριά και ξόμακρα όλοι τους από τον Edwin Rommel. Έτσι ακριβώς τη γλύτωσαν και πολύ αργότερα μας ανέλαβαν, κατόπιν ωρίμης σκέψεώς μου.
Βέβαια η Καικιλία ως γνήσια Γερμανίδα μπορούσε να κάνει μια παρέμβαση στον Χιτλεράκο για τη μη επίθεσή του στην Ελλάδα ή και στη συγγενή της Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας για να εμποδίσει τις εκτελέσεις των Ελλήνων ηρώων στην Κύπρο Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Γρηγόρη Αυξεντίου, Μιχαλάκη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Η Φρειδερίκη ήταν μακρινή συγγενής της Ελισάβετ αλλά και τελείως απομακρυσμένη από την υπόθεση της Κύπρου και των συμφερόντων της Ελλάδος. Το μετάνοιωσε αργότερα αλλά είχε ήδη αποθάνει, και αυτή και ο Αδόλφος. Κρίμα, δεν πρόλαβε.
Εν τω μεταξύ, η κορούλα της Σοφία εγκατέλειψε την ελληνική υπηκοότητα και την Ορθοδοξία και έγινε Ισπανίδα Βασίλισσα και καθολική χριστιανή. Αμ και η Άννα – Μαρία δεν άφησε τον καθολικισμό και τη δανέζικη υπηκοότητα και έγινε Ελληνίδα και ορθόδοξη. Η Φρειδερίκη άφησε τον προντεστατισμό και τη γερμανική υπηκοότητα και έγινε Ελληνίδα Ορθόδοξη. Αυτές οι πράξεις στη λαϊκή μας γλώσσα, λέγονται αλλαξοκωλιές.
Δεν ήταν κορόιδα σαν τον Αθανάσιο Διάκο που είπε «άντε και σεις κι η πίστη σας μορτάδες να χαθείτε, εγώ γραικός γεννήθηκα γραικός θε να πεθάνω», και τελικά τον σούβλισαν. Όλοι και όλες οι άλλες χωρίς κανέναν κίνδυνο ανασκολοπισμού έτρεξαν ασμένως να προδώσουν πατρίδες και θρησκείες. Κι’ εμείς όλως ηλιθιωδώς βάζαμε τις φωτογραφίες των προδοτών στους τοίχους των δημοσίων υπηρεσιών μας.