Προβολή ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
Με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, στις 19 Μαΐου, που φέτος θα τιμηθούν τα 106 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου, θα προβληθεί το Σάββατο 3 Μαΐου 2025 το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη «Η μπάντα…».
Η προβολή θα λάβει χώρο στις 19.00 το απόγευμα, στον Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» Καλλιθέας (Δαβάκη 10 Καλλιθέα), ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν.
Το δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «Η μπάντα …» βασίζεται στο βιβλίο του Γιάννη Παπαδόπουλου, του μόνου επιζώντος μέλους της μπάντας του Δήμου Κερασούντας.
«Η μπάντα…» (Ελλάδα, 2018)
Το 2019 συμπληρώθηκε ένας αιώνας από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Το ντοκιμαντέρ αυτό βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάννη Παπαδόπουλου, που ήταν μέλος της μπάντας του Δήμου Κερασούντας. Την περίοδο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η μπάντα αυτή «επιστρατεύτηκε» και έπαιζε εμβατήρια κατά τη διάρκεια των επιθέσεων… Την αποτελούσαν 13 Έλληνες και τρεις Τούρκοι, οι οποίοι στο τέλος σφαγιάστηκαν. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος.
Ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες. Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος. Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική.
Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.
Στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ συμμετείχαν τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου, αφού ο ίδιος δεν ζει πια. Επίσης, μιλάνε αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς – θύματα του Τοπάλ Οσμάν.
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.
Το 2019, το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 και πλέον χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 353.000 που βρήκαν τραγικό θάνατο εκείνη την περίοδο.
INFO
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Παραγωγός: Νίκος Ασλανίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Ασλανίδης, Νίκος Ασλανίδης
Μοντάζ: Αριστείδης Παυλίδης
Ήχος: Γιώργος Ασλανίδης
Μουσική: Γιάννης Πιτσούνης
Αφήγηση: Γεώργιος Συμεωνίδης
Φορμάτ: DCP
Χρώμα: Έγχρωμο/Ασπρόμαυρο
Διαβάστε επίσης: Το ντοκιμαντέρ «Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος – 80 χρόνια μετά» στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας
Ειδήσεις από τον Δήμο Καλλιθέας στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter