Κλείστε ραντεβού τον Μάιο στα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ηλιούπολης
Τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Ηλιούπολης θα φιλοξενήσουν ένα πρόγραμμα αξιολόγησης του καρδιαγγειακού κινδύνου, από το Κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Γ’ Παθολογικής Κλινικής, του νοσοκομείου «Η Σωτηρία», με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Αναστάσιο Κόλλια σε συνεργασία με το Δήμο Ηλιούπολης και τον Αντιδήμαρχο κ. Παύλο Λαμπρόπουλο.
Για το μήνα Μάιο υπάρχει η δυνατότητα για ραντεβού, σε δύο ημερομηνίες:
– Σάββατο 10 Μαΐου και ώρα 08.00 π.μ. – 15.00 μ.μ.
– Τετάρτη 14 Μαΐου και ώρα 08.00 π.μ. – 14.30 μ.μ.
Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παραπάνω πρόγραμμα καλούνται να επικοινωνήσουν με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Υγείας κ. Παύλο Λαμπρόπουλο στο τηλέφωνο 6957200180 (απογευματινές ώρες 18:00μ.μ.-20:00μ.μ.) ή μέσω email στο plampropoulos@ilioupoli.gr με την παροχή όλων των απαραίτητων πληροφοριών.
Εάν το αίτημά για ραντεβού αποσταλεί με email το αίτημά, ο δημότης θα λάβει κλήση από κάποιον αρμόδιο για την οριστικοποίηση του ραντεβού ή για περαιτέρω πληροφορίες.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία θα δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες για την ομαλή κι ολοκληρωμένη διεξαγωγή των ραντεβού.
Συγκεκριμένα θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να φέρουν τις εξετάσεις αίματος του τελευταίου εξαμήνου, καθώς και τον κατάλογο των φαρμάκων τους.
Να σημειωθεί πως τα ραντεβού θα είναι συνεχιζόμενα χωρίς διακοπή και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι ακριβής η προσέλευση των εξεταζόμενων.
Στην περίπτωση που υπάρξει αδυναμία προσέλευσης, παρακαλούμε θερμά να ειδοποιήσουν οι εξεταζόμενοι εγκαίρως, προκειμένου να καλυφθεί η θέση τους από άλλο ενδιαφερόμενο.
Όσοι δεν προλάβουν να κλείσουν ραντεβού τον Μάιο, θα μπορούν να το πράξουν σε νέες ημερομηνίες κατά το μήνα Ιούνιο με νεότερη ανακοίνωση που θα επακολουθήσει. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας για τον καθορισμό των ραντεβού στις δύο αναφερόμενες ημερομηνίες.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 40 ως και 69 ετών, χωρίς γνωστό ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος (έμφραγμα, καρδιοχειρουργική επέμβαση, τοποθέτηση stent, εγκεφαλικό), που θα φέρουν τις εξετάσεις αίματος του τελευταίου εξαμήνου καθώς και τον κατάλογο των φαρμάκων τους. Αν δεν υπάρχουν εξετάσεις θα προγραμματίζεται αιμοληψία χωρίς χρέωση του εξεταζόμενου.
Λίγα λόγια για τον σκοπό του προγράμματος:
Ο καρδιαγγειακός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών εμφραγμάτων, αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας, κτλ. και καθορίζεται από την παρουσία παραγόντων κινδύνου όπως η μεγαλύτερη ηλικία, το αντρικό φύλο, το κάπνισμα, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το οικογενειακό ιστορικό.
Η σχολαστική εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου είναι σημαντική για τον καθορισμό της βέλτιστης θεραπευτικής στρατηγικής αντιμετώπισης των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου και της αποτελεσματικότερης μείωσης των καρδιαγγειακών επεισοδίων. Η ανίχνευση ασυμπτωματικής αθηρωμάτωσης υποδεικνύει ένα υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο και υπαγορεύει μια επιθετικότερη διαχείριση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου. Γι’ αυτό και η υλοποίηση του προγράμματος αυτού αποτέλεσε προτεραιότητα για τον Δήμο Ηλιούπολης.
Η παρούσα μελέτη θα ενσωματώσει μια καινοτόμο μέθοδο, που βασίζεται στη χρήση φορητής συσκευής υπερηχογραφικής μελέτης καρωτίδων, στην καλύτερη αξιολόγηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Το καινοτόμο πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκτιμήσεις που μπορούν να γίνουν σε μία επίσκεψη, η διάρκεια της οποίας δεν θα ξεπεράσει τα 30 λεπτά:
1. Καταγραφή ιατρικού ιστορικού
2. Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης
3. Εκτίμηση εργαστηριακών εξετάσεων τελευταίου εξαμήνου (σε περίπτωση απουσίας θα προγραμματίζονται νέες)
4. Υπερηχογραφική εκτίμηση για ανεύρεση αθηρωματικών βλαβών στις καρωτίδες
5. Μέτρηση αρτηριακής σκληρίας
Ο στόχος του προγράμματος είναι η αξιολόγηση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σχετικά με τον κίνδυνο αυτό και η βέλτιστη πρόληψη καρδιαγγειακών επεισοδίων. Σε περίπτωση ανεύρεσης παραγόντων κινδύνου ή κακής ρύθμισης αυτών, οι συμμετέχοντες θα ενημερώνονται ώστε να εκτιμηθούν από το θεράποντα ιατρό τους ή θα προγραμματίζεται εκτίμηση σε κατάλληλο εξωτερικό ιατρείο του Νοσοκομείου ‘Η Σωτηρία’. Για όσους το επιθυμούν θα κρατούνται τα στοιχεία επικοινωνίας ώστε μετά από διάστημα 36-48 μηνών από την αρχική εκτίμηση να γίνει επικοινωνία προς επικαιροποίηση του καρδιαγγειακού ιστορικού.
Μετά από συγκατάθεση των συμμετεχόντων, τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα καταγραφούν και θα αναλυθούν ανώνυμα και στα πλαίσια προστασίας προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εξαγωγή χρήσιμων κλινικών συμπερασμάτων για τη βελτίωση της πρωτογενούς καρδιαγγειακής πρόληψης στην πρωτοβάθμια υγεία.
Διαβάστε επίσης: Το «Ταξίδι του Καραγκιόζη» επανέρχεται στην Ηλιούπολη
Ειδήσεις από τον Δήμο Ηλιούπολης στο amarysianotia.gr