Στα σκαριά και η ανάθμιση του λόφου, με έργο προϋπολογισμού πάνω από 500.000 ευρώ
Με ιδιαίτερη επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή φίλων και κατοίκων της περιοχής Κυθηρίων, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου 2025 η εκδήλωση για την επίσημη μετονομασία του «Λόφου Λαϊκής Κυριαρχίας» σε «Λόφο Κυθηρίων».
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αλίμου με τον Πολιτιστικό – Εξωραϊστικό Σύλλογο Περιοχής Κυθηρίων Αλίμου «Παναγία Μυρτιδιώτισσα», επισφραγίζοντας ένα ιστορικό αίτημα δεκαετιών του Συνεταιρισμού και του Συλλόγου που υλοποιήθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 59/2024.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσική και τραγούδια, υπέροχα εκτελεσμένα από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Αλίμου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Σπύρου Μουρελάτου, τους οποίους θερμά ευχαριστούμε.
Χαιρετισμό απέστειλε ο Υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής της Περιφέρειας μας, κ. Βασίλειος – Πέτρος Ν. Σπανάκης.
Ο Δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης ξεκίνησε την δική του ομιλία με μια ρήση του αρχαίου συμπολίτη μας, ιστορικού Θουκυδίδη του Αλιμούσιου, που έλεγε ότι «Το παρελθόν μας δίνει τα κλειδιά για να διαβάζουμε και να καθορίζουμε το μέλλον», αναφερόμενος στην συνέχεια αναλυτικά στην συμβολή των κατοίκων, τόσο με την αρχική δωρεά του λόφου από τον Συνεταιρισμό όσο και στους μετέπειτα αγώνες τους.
«Εάν ο χώρος υπάρχει σήμερα ελεύθερος και κοινόχρηστος για όλη την περιοχή, οφείλεται στο Συνεταιρισμό των Κυθηρίων, που όταν αγόρασαν την περιοχή και την πολεοδόμησαν, δεν σκέφτηκαν μόνο να φτιάξουνε και να κόψουν οικόπεδα και να πουλήσουν, για να έχουν έσοδα, αλλά σκέφτηκαν ότι πρέπει μια περιοχή να έχει τους πνεύμονες πρασίνου και περιπάτου, που χρειάζονται, και έτσι καθιέρωσαν και αφιέρωσαν αυτόν τον χώρο στην κοινή χρήση. Σήμερα υπάρχει μια φρενίτιδα υπερδόμησης, να χτίσουμε με μπόνους, να μην αφήσουμε τίποτα άχτιστο. Βλέπετε πόσο μεγάλη αξία έχει το να συνεισφέρεις. Αυτό το δώρο, που έκανε στην κοινωνία ο Συνεταιρισμός Κυθηρίων, το απολαμβάνουν σήμερα οι άνθρωποι και θα το απολαμβάνουν και οι επόμενες γενιές. Είναι ένα πολύτιμο αγαθό», είπε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Κονδύλης.
Και συνέχισε, αναφερόμενος στους αγώνες που ακολούθησαν από τον Συνεταιρισμό, τον Σύλλογο και τους κατοίκους της περιοχής ενάντια στην προσπάθεια της ΕΥΔΑΠ να “αρπάξει” το χώρο και να τον μετατρέψει σε αντλιοστάσιο ακαθάρτων λυμάτων. «Το ότι κάποιοι κάνανε αγώνες πριν από εμάς, για να έχουμε έναν χώρο φροντισμένο σήμερα, είναι κάτι που πρέπει να το θυμόμαστε και να μας δίνει ένα παράδειγμα και για το μέλλον. Τίποτα δεν κερδίζεται χωρίς αγώνες, τίποτα δεν είναι αυτονόητο, τίποτα δεν είναι δεδομένο».
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του, αναπτύσσοντας τα σχέδιά του για το μέλλον του λόφου, ανακοινώνοντας ότι έχει κατατεθεί μελέτη από τον Δήμο Αλίμου στο Πράσινο Ταμείο για την αναβάθμιση του Λόφου Κυθηρίων. Ένα έργο προϋπολογισμού πάνω από 500.000 ευρώ.
Η Δημοτική αρχή σχεδιάζει ο Λόφος σύντομα να αναβαθμιστεί, να φυτευθεί, να φωτιστεί και να αναδειχθεί περισσότερο, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
Επόμενος ομιλητής ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Ιωάννης Βάρδας, ο οποίος, σε μια συγκινητική ομιλία, έκανε μια εκτεταμένη ενδιαφέρουσα ιστορική αναδρομή, ξεκινώντας από την δεκαετία του 1950, που ιδρύθηκε ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός Κυθηρίων “Παναγία Μυρτιδιώτισσα” με έδρα τότε τον Πειραιά (έλαβε άδεια λειτουργίας του στις 24 Ιουλίου 1955) και την υπογραφή προσυμφώνου πώλησης, μεταξύ του προέδρου του Εμμανουήλ Μεγαλοοικονόμου και του πωλητή Ιωάννη Μαρίνου Γερουλάνου, περιοχής στην θέση “Τράχωνες” της τότε Κοινότητος Καλαμακίου. Η περιοχή εκείνη ονομάστηκε “Περιοχή Κυθηρίων”, όπως λέγεται έως και σήμερα.
Έκλεισε την ομιλία του ο Πρόεδρος, επισημαίνοντας συγκινημένος ότι μοναδική εκκρεμότητα από το όραμα των ιδρυτών του Οικοδομικού Συνεταιρισμού είναι η ολοκλήρωση του Πνευματικού Κέντρου και ευχήθηκε να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί στα εγκαίνιά του, καταχειροκροτούμενος απ’ όλους τους παρισταμένους.
Ο Σύλλογος Περιοχής Κυθηρίων απένειμε στον Δήμαρχο Αλίμου Ανδρέα Κονδύλη και στην κ. Μαρία Δραγάτση Κολοκοτρώνη τιμητική πλακέτα, σε αναγνώριση των προσπαθειών που κάνει η Δημοτική Αρχή για την περιοχή Κυθηρίων. Το Μουσικό Σχολείο Αλίμου «έντυσε» με υπέροχη ζωντανή μουσική την εκδήλωση, ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με χορούς από τα Κύθηρα που παρουσίασε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Κυθηρίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς κυθηραϊκούς χορούς, με την χορευτική ομάδα του Συλλόγου και άλλους μαθητές του γνωστού Κυθηρίου χοροδιδασκάλου Διονύση Κατσούλη. Τους χορούς αυτούς εν συνεχεία πλαισίωσαν, όσοι από τους παριστάμενους επιθυμούσαν, μετατρέποντας την εκδήλωση σε ένα παραδοσιακό Τσιριγώτικο γλέντι!
Διαβάστε επίσης: «Γιάννης Γιαπαλάκης 2025»: Πρωτιά για τον ΝΟΚ με πλήρωμα της σχολής! (video)
Ειδήσεις από τον Αλιμο στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter