Γενοκτονία των Ποντίων: 106 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου
Η Ένωση Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία» έχει προετοιμάσει ένα τριήμερο δράσεων μνήμης και τιμής για τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στις 16, 17 και 18 Μαΐου.
Ως Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου ορίζεται το σφοδρό και ανελέητο κύμα σφαγών και ο μαζικός εκτοπισμός των Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου και του Ασσυριακού λαού, που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων, κατά την περίοδο 1914-1923.
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας.
Στις 19 Μαΐου του ίδιου έτους, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα και δρομολογεί την ανελέητη σφαγή: Συνολικά καταστράφηκαν 815 κοινότητες, 1.134 εκκλησίες, 960 σχολεία και χάθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές.
Οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Συλλόγου, περιλαμβάνουν τα εξής:
Η θεατρική παράσταση «Ο Μπόγος» στο Κινηματοθέατρο «Μελίνα Μερκούρη», την Παρασκευή 16 Μαΐου, ώρα έναρξης 20:00
Η ιστορία είναι αληθινή και τα πρόσωπα ήταν υπαρκτά. Τόπος: τα Προσφυγικά στο Περιστέρι, πίσω από την εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Θα μπορούσε να είναι η κάθε παραγκούπολη Μικρασιατών προσφύγων, σε κάθε Δήμο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Κεντρική ηρωίδα η Εριφύλη, η οποία με τον μονόλογό της περιγράφει με έντονες εικόνες τον διωγμό. Χρησιμοποιώντας γλώσσα και προφορά Σμυρνέικη, στέκεται και μεταφέρει στιγμιότυπα από την εν γένει ζωή στη Σμύρνη.
Ο μπόγος, εξού και ο τίτλος του θεατρικού έργου, υπήρχε σε κάθε προσφυγική οικογένεια και το περιεχόμενό του ήταν… ιερό.
Το έργο θα μεταφέρει το κοινό δεκαετίες πίσω, περιγράφοντας την προσφυγιά που υπέστησαν εκατοντάδες χιλιάδες Μικρασιατών και Ποντίων. Ο συγγραφέας Δημήτρης Κολιδάκης αποτύπωσε τις μνήμες και τη ζωή των Μικρασιατών Προσφύγων με λέξεις και εικόνες όπως και ‘κείνοι θα ήθελαν.
Ο χρόνος και τα γεγονότα μεταφέρονται στο έργο κατόπιν αφηγήσεων, με ιστορικές επαληθεύσεις και μαρτυρίες άλλων προσφύγων και ιστορικών πηγών.
Μια συγκλονιστική θεατρική παράσταση – μαρτυρία, για την ενσωμάτωση των προσφύγων από τον Πόντο στην ελληνική κοινωνία και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Συντελεστές
Κείμενο: Δημήτρης Κολιδάκης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Ξένου
Σκηνικά: Γιώργος Σονίδης
Φωτισμός, ήχος: Αγγελική Ξένου, Γιώργος Ζιώγαλας
Ερμηνεύουν, κατά αλφαβητική σειρά, την Εριφύλη: Λίτσα Αρκάλη, Μαρία Δημητριάδη, Ροζάνα Δημητριάδη, Ελένη Ζουρνατζίδου, Δέσποινα Κυριμοπούλου, Ευδοξία Κυριμοπούλου, Άντα Μανιαδάκη, Κατερίνα Μελιάδου, Νατάσα Μελιάδου, Ελισάβετ Παπαδοπούλου
Φάνης: Χρήστος Αλεξανδρίδης
Διοργάνωση: Διεύθυνση Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Πετρούπολης
Ο Καλλιτεχνικός Οργανισμός Ποντίων Αθηνών (Κ.Ο.Π.Α.) έχει έδρα στην Καλλιθέα και η δραστηριότητα του ξεκίνησε το 1968.
Σάββατο 17 Μαΐου και ώρα 21:00
Φωταγώγηση Δημαρχείου Γλυφάδας (Άλσους 15).
Κυριακή 18 Μαΐου και ώρα 11:30
Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, στην Πλατεία Πόντου (πρώην Κονίτσης) της Γλυφάδας.
Κύριος σκοπός του Σωματείου είναι το ξαναζωντάνεμα των παραδοσιακών πολιτιστικών αξιών του Πόντου με τα εκφραστικά μέσα της θεατρικής τέχνης. Τον σκοπό αυτό υπηρέτησε και εξακολουθεί να υπηρετεί με συνέπεια και συνέχεια.
Διαβάστε επίσης: ΣΠΑΖ: Ημέρα υιοθεσίας το Σάββατο στη Γλυφάδα
Ειδήσεις από τον Δήμο Γλυφάδας στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter