Σάββατο, 17 Μαΐου, 2025

Αντώνης Κρόμπας στην «Α»: «Να φύγουμε από το “εγώ” και να δρούμε στο “εμείς”»

Στο «Από Μηχανής» Θέατρο, το φιλότεχνο κοινό μπορεί να παρακολουθήσει την εξαιρετική παράσταση «Το Τάβλι». Το ιστορικό θεατρικό έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, ενός εκ των σημαντικότερων Ελλήνων δραματουργών της μεταπολεμικής περιόδου επαναλαμβάνεται, σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ρήγα

«Το Τάβλι» γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972, εν μέσω δικτατορίας, στο θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν και έκτοτε αποτελεί ένα από τα έργα – σταθμούς της ελληνικής δραματουργίας. Ένα πρωτοποριακό έργο με βέβηλη σάτιρα και ευφυΐα, το οποίο μετρά πολλά ανεβάσματα και μεγάλες επιτυχίες.

Παρακολουθήσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον την παράσταση και συνομιλήσαμε με τον Αντώνη Κρόμπα, ο οποίος υποδύεται τον Φώντα Καλαφατίδη.

Ο ηθοποιός απαντάει με ειλικρίνεια σε όλες τις ερωτήσεις. Μιλάμε για τον ρόλο τον οποίο ενσαρκώνει και ο οποίος δεν είναι διόλου εύκολος. Για τον καταξιωμένο και αγαπημένο σκηνοθέτη της παράστασης Αλέξανδρο Ρήγα, για το τι στις μέρες μας κάνει μια παράσταση επιτυχημένη και για το τι εύχεται ο ηθοποιός να συμβεί στον κόσμο αυτόν.

Σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση, με απαντήσεις ξεκάθαρες, ο Αντώνης Κρόμπας μας χαρίζει μια εξίσου ενδιαφέρουσα εμπειρία, όσο με αυτή που χαρίζει επί σκηνής στους θεατές της παράστασης.

ΣΥΝΈΝΤΕΥΞΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΦΡΑΓΚΟΥΛΑΚΗ

«Φώντας». Μιλήστε μας για τον ρόλο σας στην παράσταση…

O Φώντας θα έλεγα ότι είναι η επιτομή του παγαπόντη και αήθη ανθρώπου, ο οποίος στο βωμό του εύκολου και ακάματου κέρδους είναι ικανός να παραβιάσει κάθε κανόνα ηθικής και αξιοπρέπειας.

«Το Τάβλι» γράφτηκε και παρουσιάστηκε το 1972. Πόσο επίκαιρο είναι το περιεχόμενό του στις μέρες μας;

Θα έλεγα ότι τηρουμένων των εποχικών αναλογιών “Το Τάβλι” απηχεί στο ακέραιο τις παθογένειες και τα κακώς κείμενα και της σημερινής μας κοινωνίας· αυτός είναι ο λόγος που το καθιστά διαχρονικό και πάντα επίκαιρο.

Αλήθεια; Ποιο στοιχείο προσωπικότητας του ήρωα που υποδύεστε άγγιξε έντονα ευαίσθητες χορδές σας;

Το στοιχείο που με γοήτευσε, δραματουργικά μιλώντας, στην προσωπικότητα του Φώντα είναι η εμμονή και η επιμονή στον στόχο του και η δαιμονιώδης εφευρετικότητά του ώστε να τον πετύχει με όποιο τίμημα.

Προσεγγίζοντας τον ρόλο εντοπίσατε κοινά στοιχεία με τον Φώντα;

Η ταχύτητα εναλλαγής των συναισθημάτων του Φώντα και τα εκρηκτικά ξεσπάσματά του βρίσκουν αναλογία σε κάποιες σκοτεινές πτυχές του εαυτού μου.

Τόσο ο Φώντας όσο και ο Κόλιας, θα λέγαμε πως στις μέρες μας είναι άνθρωποι της διπλανής πόρτας;

Όχι μόνο της διπλανής, αλλά και της δικιάς μας πόρτας. Είναι χαρακτήρες απόλυτα αναγνωρίσιμοι στη ζοφερή (σε πολλές εκφάνσεις της) ελληνική πραγματικότητα.

Ποιο είναι το μήνυμα, κατά τη γνώμη σας, που μεταφέρει το έργο στο σύγχρονο κοινό;

Δε θα έλεγα ότι μεταφέρει κάποιο μήνυμα “διδακτικού χαρακτήρα”. Κατά τη γνώμη μου λειτουργεί περισσότερο σαν ένας αδυσώπητος καθρέφτης τον οποίον όποιος θέλει και αντέχει, τον κοιτάζει και κάνει τις αναγωγές μέσα του και όποιος θέλει απλά τον προσπερνάει και μένει αποστασιοποιημένος στην επιφάνεια του έργου.

Στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, ο υπερταλαντούχος Αλέξανδρος Ρήγας. Πείτε μας δυο λόγια για τη θεατρική συνεργασία σας και πώς αυτή προέκυψε;

Ήταν μια πρόταση που αποδέχθηκα αυτό που λέμε με κλειστά μάτια κι αυτό γιατί γνωρίζοντας τον Αλέξανδρο τόσα χρόνια από τις αναρίθμητες δουλειές του είτε ως σκηνοθέτης είτε ως συγγραφέας, το εξέλαβα ως τεράστια πρόκληση να σκηνοθετηθώ και πολύ περισσότερο να βρεθώ σκηνικά μαζί του σε ένα τόσο σημαντικό κείμενο.

Τι κατά τη γνώμη σας, στις μέρες μας κάνει μια παράσταση επιτυχημένη;

Επιτυχημένη κατά τη γνώμη μου είναι μια παράσταση η οποία πατάει σε ένα δυνατό κείμενο, σε μια λειτουργική σκηνοθεσία που το υπηρετεί και στους ηθοποιούς που καλούνται να ενσαρκώσουν με απόλυτη αλήθεια τους ρόλους τους. Τρία στοιχεία που θέλω να πιστεύω ότι συναντά κάποιος στην παράστασή μας.

Κλείνοντας, τι εύχεστε να συμβεί στον κόσμο αυτόν;

Εύχομαι σαν μονάδες να φύγουμε από το ‘’εγώ μας” και να σκεφτόμαστε και να δρούμε περισσότερο στο ‘’εμείς”. Αυτόματα θα βελτιώνονταν πολλά πράγματα σε συλλογικό και προσωπικό επίπεδο.

INFO

«Το Τάβλι»

του Δημήτρη Κεχαΐδη

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνικά: Λία Ασβεστά

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Αλέκος Αναστασίου

Ενδυματολογία: Ελένη Μπλέτσα

Μουσική Επιμέλεια: Αλέξανδρος Ρήγας

Φωτογραφίες: Χάρης Γερμανίδης

Graphic Design: GridFox Team, Γιάννης Στιβανάκης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Τοπαλίδης

Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Σαμαρτζής

Παίζουν οι:

Αλέξανδρος Ρήγας: Κόλιας Παγουρόπουλος

Αντώνης Κρόμπας: Φώντας Καλαφατίδης

Πού: Μηχανής Θέατρο Ακαδήμου 13 Μεταξουργείο, ΤΚ 10436, Αθήνα,

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 210 5232097

apomixanis.theatro@gmail.com

Πότε: Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:00 
έως τις 25 Μαΐου

Εισιτήρια: 18 € (κανονικό), 15 € (φοιτητικό, ανέργων, ΑμεΑ)

Προπώληση: MORE.COM

Διάρκεια: 70’

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ