Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την παροιμιώδη αβελτηρία που έχει ως τώρα επιδείξει η Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό
Γράφει ο
Γιάννης Χαραλαμπίδης
Ιστορικός – Σύμβουλος πολιτικής ανάλυσης & επικοινωνίας
Συντάκτης στην Εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ»
Η κατάσταση που παρουσιάζουν οι παράνομες μεταναστευτικές ροές από την βόρεια Αφρική προς την Κρήτη, έχει καταστεί μη διαχειρίσιμη με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Αυτό προφανώς δεν έγινε εν μιά νυκτί. Δύο χρόνια τώρα φαίνεται ότι βήμα – βήμα πηγαίναμε προς ένα τέτοιο σκηνικό. Τα νούμερα το έδειχναν, οι λιμενικοί το φώναζαν, όλο το διεθνές περιβάλλον το υποδαύλιζε.
Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης ήρθαν αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που μήνα με το μήνα ενισχύεται και κλήθηκαν να το διαχειριστούν χωρίς τα κατάλληλα μέσα, αλλά -μη γελιόμαστε- και χωρίς τη διάθεση να εμπλακούν. Όσα έχουν γίνει και γίνονται ωστόσο, μέχρι τώρα, στην αυτοδιοίκηση οφείλονται ουσιαστικά. Οι δυνατότητες της μέχρι τώρα διαχείρισης όμως έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η αυτοδιοίκηση ό,τι είχε να δώσει σε αυτό, το έδωσε.
Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για την παροιμιώδη αβελτηρία που έχει ως τώρα επιδείξει η Κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό. Το μόνο που εισπράττει από τις ηγεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης εδώ και δύο χρόνια, όποιος παρακολουθεί το ζήτημα, είναι μια τάση υποτίμησης του ζητήματος. Κάθε ένας από τους υπουργούς που πέρασαν, όλο αυτό το διάστημα, προσπαθούσε να κλωτσήσει την μπάλα παρακάτω.
Η μπάλα όμως έγινε βράχος κι ο βράχος γίνεται με γρήγορο ρυθμό βουνό. Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πρωτοφανές, για τα δεδομένα της Κρήτης, κύμα αφίξεων παρανόμων μεταναστών. Όλα όσα έχει πει μέχρι σήμερα η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έχουν αποδειχθεί ατελέσφορα.
Τι κι αν ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για περιπολία δύο φρεγατών του ναυτικού έξω από τα χωρικά ύδατα της Λιβύης. Τι κι αν ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στη Λιβύη για να μιλήσει μεταξύ άλλων και για αυτό το ζήτημα. Τι κι αν ακολούθησε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης με τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο. Μέχρι στιγμής κανένα ίχνος δεν υπάρχει ότι οι όποιες Αρχές λειτουργούν στη Λιβύη, θέλουν ή μπορούν να ελέγξουν το πρόβλημα.
Ο Χάφταρ και οι υπόλοιποι πολιτικοί παράγοντες της Λιβύης είναι βέβαιο ότι αναζητούν ανταλλάγματα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την Ευρώπη. Αξίζει να θυμόμαστε ότι ήδη βρίσκεται σε ισχύ συμφωνία με χρηματοδότηση της Αιγύπτου από την Ε.Ε. Κι όμως, οι ροές δεν έχουν σταματήσει ούτε από την Αίγυπτο, αυτό αποδεικνύεται από την ανθρωπογεωγραφία των αφίξεων.
Πέρα όμως από την απόλυτη ως τώρα αδυναμία ανακοπής των ροών, η Κρήτη βρίσκεται αντιμέτωπη και με την πλήρη απουσία πρόνοιας, σχεδιασμού και μέτρων αντιμετώπισης του ζητήματος στο έδαφος. Με τις αφίξεις μεταναστών να φθάνουν πλέον τα τετραψήφια νούμερα καθημερινά, αναζητούνται ακόμα χώροι για την προσωρινή φιλοξενία τους. Οι φορείς της αυτοδιοίκησης δείχνουν την Κυβέρνηση, η Κυβέρνηση την αυτοδιοίκηση, κανείς δεν ξέρει τι να κάνει και καθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές ντροπής, βούτυρο στο ψωμί κάθε ακραίου μπάχαλου. Οι υπουργοί Βορίδης, που μας χαιρέτησε ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ, και Πλεύρης, εξακολουθούν επί εβδομάδες και μήνες να κάνουν διαπιστώσεις και να ρητορεύουν κατά της παράνομης μετανάστευσης, λες και το πρόβλημα θα λυθεί με την… αυστηρότητα.
Φτάνει με τις διαπιστώσεις, αρκετά. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσα εν τέλει θα καταφέρει η ελληνική Κυβέρνηση στη Λιβύη. Ίσως είναι και άδικο να περιμένουμε να ανακόψει μόνη της τις ροές. Σε καμία περίπτωση όμως δεν ισχύει το ίδιο για όσα (δεν) γίνονται στην Κρήτη.
Καλά έκανε και πήγε στη Λιβύη ο κ. Πλεύρης. Αυτό που επίσης επείγει όμως είναι να έρθει στην Κρήτη, να έρθει όχι αύριο, χθες, να δει το πρόβλημα με τα μάτια του και να κάτσει σε ένα τραπέζι με όλους τους φορείς. Και να μη φύγει, αν δεν δώσει λύσεις άμεσα εφαρμόσιμες. Ας βρεθεί η άκρη στα απλά και συγκεκριμένα διαδικαστικά που πρέπει να γίνονται εδώ, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, τα Χανιά, για να μην διασύρεται η Κρήτη και η Ελλάδα καθημερινά και μετά ας κάνουν ό,τι μπορούν για την υψηλή πολιτική με τον κάθε Χάφταρ.
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ «ΠΑΤΡΙΣ»