Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Προβλήματα προσαρμογής στην ενιαία διαδικασία προµηθειών από τους Δήµους

Γράφει ο

Περικλής Καπετανόπουλος
Συντάκτης Υπουργείου Εσωτερικών

 

Παραµονές των τελευταίων δηµοτικών και περιφερειακών εκλογών, ψηφίστηκε ο ν.5056/2023, ο οποίος κατάργησε τα Νοµικά Πρόσωπα Δηµοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ) των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) και επέβαλλε ένα άκρως συγκεντρωτικό µοντέλο στην οικονοµική διαχείριση των Δήµων. Με την κατάργηση των νοµικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων που αποφάσισε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και εισηγήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, η προµήθεια των αναγκαίων για όλο το πλέγµα των υπηρεσιών των Δήµων, θα γίνεται πλέον ενιαία. Στην επικοινωνία του κ. Λιβάνιου µε τους διαπιστευµένους συντάκτες του Υπουργείου Εσωτερικών, παραµονές ψήφισης του ν.5056/2023, διακηρυγµένος στόχος ήταν η ορθολογικότερη και ενιαία διαχείριση των οικονοµικών δαπανών των ∆ήµων, εξαφανίζοντας “τρύπες” που είχαν εντοπιστεί στην οικονοµική διαχείριση κάποιων εκ των εκατοντάδων νοµικών προσώπων και επιχειρήσεων των ΟΤΑ, επιτυγχάνοντας παράλληλα και οικονοµίες κλίµακας. Ενάµιση χρόνο µετά την κατάργηση των νοµικών προσώπων µέσω των “ρυθµίσεων για τη διακυβέρνηση, τη λειτουργία και την οργάνωση των Οργανισµών Τοπικής Αυτοδιοίκησης” το νέο µοντέλο του ενιαίου διαγωνισµού των προµηθειών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποτύχει στην πράξη.

Ας πάρουµε για παράδειγµα τον Δήµο Ηλιούπολης: Για την προµήθεια των αναλώσιµων υλικών των τριών καταργηµένων νοµικών προσώπων (ΠΑΟΔΗΛ, ΚΑΦΑΔΗΛ και ΜΟΥΣΕΙΟΥ), των δεκάδων σχολείων της πόλης και της κεντρικής υπηρεσίας του Δήµου, σύµφωνα µε την εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, µπορεί να γίνει µόνο ενιαία προµήθεια. Αν η δαπάνη ξεπερνά τα 220.000 ευρώ γίνεται η σύναψη σύµβασης µε τον µειοδότη γίνεται µέσω διεθνούς διαγωνισµού. Αν το συνολικό ποσό είναι κάτω των 220.000 ευρώ, η όλη διαδικασία γίνεται εντός των εθνικών πλαισίων. Παρότι η συγχώνευση των νοµικών προσώπων των Δήµων έχει γίνει πριν από 18 µήνες, η ενιαία προµήθεια όλων των αναλώσιµων από µια και µόνο διαδικασία, δεν έχει αφοµοιωθεί και ενσωµατωθεί στον τρόπο λειτουργίας των δηµοτικών υπηρεσιών, που έχουν την ευθύνη σε κάθε δήµο. Ιδιαίτερα προβλήµατα παρουσιάζονται στις σχολικές µονάδες, µετά την κατάργηση των σχολικών επιτροπών.

Πρόκειται για µια χρονοβόρα διαδικασία σε όλα τα στάδια εφαρµογής της, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι, είναι η πρώτη φορά που οι Δήµοι καλούνται να ακολουθήσουν µια τέτοια διαδικασία, η οποία αντί να διευκολύνει, µάλλον δυσχεραίνει την προµήθεια των υλικών που είναι απαραίτητα. Σε αυτόν τον δεσµευτικό κανόνα υπόκειται και ο Δήµος Ηλιούπολης, ο οποίος είναι υποχρεωµένος να εφαρµόσει τις νέες διατάξεις περί προµηθειών και κατάτµηση του ποσού της σύµβασης δεν επιτρέπεται. Συνεπώς, µόνο το ίδιο το Υπουργείο Εσωτερικών που «έδεσε» τα χέρια των Δήµων για την προµήθεια των απαραίτητων υλικών τµηµατικά, µόνο αυτό µπορεί να δώσει λύση, έστω για ένα µεταβατικό διάστηµα, έως ότου οµαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο κάθε δήµαρχος, όπως και ο δήµαρχος της πόλης µας, προσπαθεί να βρει λύσεις, έστω και προσωρινές, εντός του συγκεκριµένου νοµοθετικού πλαισίου για τον εφοδιασµό των υπηρεσιών.

Οι αφορισµοί και οι ακρότητες δεν βοηθούν στην επίλυση των προβληµάτων που αντιµετωπίζει ο δήµος, αντιθέτως συσσωρεύουν περισσότερα και µεγαλύτερα προβλήµατα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ