Την κατάσταση που επικρατεί στο βουνό της Γλυφάδας καθώς και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των ζώων της περιοχής έθιξε η Ελληνική Λύση, με ερώτηση στα αρμόδια Υπουργεία στην Βουλή.
Συγκεκριμένα, η βουλευτής Β’ Πειραιώς, Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, από την Ελληνική Λύση κατέθεσε ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και τον κ. Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, με θέμα: «Ανεπίτρεπτη εγκατάλειψη και επικινδυνότητα στο βουνό της Γλυφάδας».
Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και καταγγελίες πολιτών και φιλοζωικών οργανώσεων που ζητούν την άμεση παρέμβασή της κυβέρνησης, η κ. Ασημακοπούλου κάνει λόγω για μία σεκταριστική κατάσταση, που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία τόσο για την ευζωία των ζώων όσο και για την ασφάλεια της περιοχής, ειδικά ενόψει της αντιπυρηνικής περιόδου, καθώς πολλές κτάσεις έχουν καταπατηθεί και χρησιμοποιούνται για παράνομες εκτροφές ζώων χωρίς καμία υγειονομική μέριμνα, με τα ζώα να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, σκιά ή ιατρική φροντίδα.
Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει αναφερθεί πολλάκις και η νυν αντιδήμαρχος πρασίνου και προστασίας αδέσποτων ζώων, Μαίρη Μηλιαρέση, σε αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου και παρουσίασε τη σκληρή και ζοφερή πραγματικότητα: εκτάσεις καταπατημένες με παράνομα μαντριά, ζώα μέσα σε άθλιες συνθήκες, χωρίς νερό, χωρίς σκιά, κουτάβια και ανεξέλεγκτες γέννες, παράνομες εκτροφές χωρίς καμία υγειονομική μέριμνα. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Προστασίας Αδέσποτων Ζώων και Διαχείρισης Ζώων Συντροφιάς, του Δήμου Γλυφάδας: «Ο Δήμαρχος έχει ενημερώσει πάρα πολλές φορές και την Πολιτική Προστασία και το Δασαρχείο ότι αυτή η κατάσταση που υπάρχει πάνω στο βουνό είναι πάρα πολύ επικίνδυνη τώρα το καλοκαίρι αν πάρει φωτιά, γιατί είναι όλα εύφλεκτα υλικά…»
Η βουλευτής Σοφία – Χάιδω Ασημακοπούλου, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Υπάρχουν καταγγελίες για κυκλώματα κακοποίησης και παράνομης εκμετάλλευσης ζώων. Η περιοχή είναι γεμάτη εύφλεκτα υλικά, σκουπίδια και αυθαίρετες κατασκευές, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνη ενόψει πυρκαγιών. Η εικόνα που επικρατεί επομένως στο βουνό της Γλυφάδας δεν είναι απλώς ντροπιαστική είναι και επικίνδυνη».
«Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα προτίθεσθε να λάβετε άμεσα για την απομάκρυνση των παράνομων εγκαταστάσεων και των αυθαιρέτων καθώς και για την προστασία των ζώων;
2. Υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης της περιοχής και ενίσχυσης της επιτήρησης από τις αρμόδιες αρχές;
3. Ποιος είναι υπεύθυνος για την επίβλεψη και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις καταπάτησης και κακοποίησης ζώων;
4. Πώς διασφαλίζεται η εφαρμογή της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος και της ευζωίας των ζώων;
5. Υπάρχει σχέδιο πρόληψης πυρκαγιών στην περιοχή, δεδομένης της παρουσίας εύφλεκτων υλικών;
6. Ποιος είναι υπεύθυνος για την επιτήρηση της περιοχής και την επιβολή κυρώσεων;»
Στην ερώτηση της Βουλευτού Β’ Πειραιά, εκ μέρους του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, απαντά ο Υφυπουργός Ευάγγελος Τουρνάς, τονίζοντας πως η ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και, ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από κινδύνους φυσικών καταστροφών και λοιπών απειλών, αποτελούν μείζονες προτεραιότητες του Υπουργείου.
Ο κ. Τουρνας αναφέρει, επίσης, τον κεντρικό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.) στην πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, με την έκδοση εγγράφου με κατευθυντήριες οδηγίες και τον συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία, ΟΤΑ, Υγειονομικές Υπηρεσίες).
Επιπλέον, η Γ.Γ.Π.Π. έχει εκδώσει το Γενικό Σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2» για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών (μέρος του «Ξενοκράτης»), καθώς και πρότυπα σχέδια για τους Δήμους. Έχουν δοθεί οδηγίες για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από επικίνδυνες περιοχές, αλλά και για τον σχεδιασμό και διεξαγωγή ασκήσεων Πολιτικής Προστασίας. Οι ΟΤΑ έχουν κληθεί να εντείνουν την προετοιμασία τους ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.
Με το όρος της Γλυφάδας να ανήκει στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών, καλύπτεται επιχειρησιακά από τον 8ο Πυροσβεστικό Σταθμό Αθηνών, με τη συνδρομή εθελοντικών οργανώσεων και του Δήμου Γλυφάδας. Σε επίπεδο νομοθεσίας, η Πυροσβεστική Διάταξη 9/2024 απαγορεύει την εναπόθεση εύφλεκτων υλικών κοντά σε δάση και την απόρριψη υλικών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Η Πυροσβεστική Διάταξη 20/2024 καθορίζει προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας για οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους. Οι παραβάτες υπόκεινται σε διοικητικά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.
Δείτε παρακάτω ολόκληρη την ερώτηση της κ. Ασημακοπούλου, καθώς και την απάντηση του Υφυπουργού, κ. Τουρνα.
Διαβάστε επίσης: Μ. Μηλιαρέση: «Το βουνό της Γλυφάδας καταπατημένο, γεμάτο παράνομα μαντριά με ζώα σε άθλιες συνθήκες»
Ειδήσεις από τον Δήμο Γλυφάδας στο amarysianotia.gr
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολουθήστε μας στο Twitter