Με τη συμμετοχή δημάρχων, αιρετών, τεχνικών στελεχών και επιστημονικών φορέων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Ιουλίου συνάντηση εργασίας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο του AtticaWaterLab, με αντικείμενο τον σχεδιασμό πρακτικών επαναχρησιμοποίησης και εξοικονόμησης νερού στους ΟΤΑ της Αττικής.
Υπηρεσιακά στελέχη της ΕΥΔΑΠ παρουσίασαν το masterplan για την επαναχρησιμοποίηση ύδατος και εξήγησαν τη λειτουργία της τεχνολογίας Sewer Mining – που επιτρέπει την επιτόπια επεξεργασία λυμάτων για μη πόσιμες χρήσεις.
Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εξειδικευμένοι τεχνοκράτες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και της ΕΜΒΗΣ ΑΕ, που συνεισέφεραν σημαντικά στη συζήτηση με την επιστημονική τους προσέγγιση, καθώς επίσης τοποθετήθηκαν δήμαρχοι, αιρετοί και άλλοι εκπρόσωποι Δήμων της Αττικής.
Κοινό ζητούμενο όλων των παρεμβάσεων ήταν η ενεργή συμβολή των Δήμων στη διαδικασία, με την καταγραφή αναγκών, την αξιοποίηση διαθέσιμων εργαλείων και την προετοιμασία τοπικών σχεδίων εξοικονόμησης.
Γιώργος Μαρκόπουλος: «Δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης»
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος, άνοιξε τις εργασίες υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεργασίας: «Η σημερινή πρωτοβουλία δεν είναι άλλη μια ημερίδα ούτε μια ακόμα καταγραφή καλών πρακτικών. Είναι μια συνάντηση εργασίας, προσανατολισμένη στην ουσία. Γιατί σήμερα δεν έχουμε την πολυτέλεια της σπατάλης. Κάθε κυβικό μέτρο που εξοικονομείται είναι κερδισμένο έδαφος για τον Δήμο, για τους πολίτες, για το περιβάλλον. Και είναι ταυτόχρονα και οικονομία και πρόληψη», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ευχαρίστησε την ΕΥΔΑΠ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συμβολή τους.
Κωνσταντίνος Ζώμπος: «Απαιτούνται θεσμικές αλλαγές»
Από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνος Ζώμπος, σημείωσε: «Είπε πολύ σωστά ο πρόεδρος της ΠΕΔΑ ότι η σημερινή ημερίδα περνάει από τη θεωρία στην πράξη. Όμως για να υλοποιηθούν νέες τεχνολογικές παρεμβάσεις, απαιτούνται θεσμικές αλλαγές. Έχω ήδη καταθέσει σχετική πρόταση και είναι κρίσιμο να έχουμε την ΕΥΔΑΠ μαζί μας σ’ αυτή τη διεκδίκηση. Ο περιφερειάρχης Αττικής δίνει απόλυτη προτεραιότητα σε αυτό που κάνουμε εδώ – και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε παρόντες».
Χαράλαμπος Σαχίνης: «Σχέδιο βιώσιμο μαζί με τους Δήμους»
Από την πλευρά της ΕΥΔΑΠ, ο διευθυντής Στρατηγικής και Καινοτομίας Χαράλαμπος Σαχίνης παρουσίασε το στρατηγικό πλαίσιο για την επαναχρησιμοποίηση νερού, τις προκλήσεις και τις προτεινόμενες λύσεις και σημείωσε: «Η Αττική είναι ένα σύνθετο περιβάλλον. Ένα βιώσιμο σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τους τελικούς αποδέκτες, δηλαδή τους Δήμους και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Η Ψυττάλεια είναι μόνο ένα νησί στο μηδέν υψόμετρο – δεν μπορεί να είναι η μόνη λύση. Η πραγματική λύση είναι αποκεντρωμένες μονάδες επεξεργασίας εντός των πάρκων σας. Και σας διαβεβαιώνω – ξέρετε τι θα λένε οι δημότες σας; “Τι όμορφο κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μας φέρατε!”».
Οι παριστάμενοι
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν (αλφαβητικά) οι δήμαρχοι:
Μαρκόπουλου – Μεσογαίας Κωνσταντίνος Αλαγιάννης, Μάνδρας – Ειδυλλίας Αρμόδιος Δρίκος, Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Ελευσίνας Γιώργος Γεωργόπουλος, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Περάματος Ιωάννης Λαγουδάκος, Μεγαρέων Παναγιώτης Μαργέτης, Σπάτων – Αρτέμιδος Δημήτριος Μάρκου, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Βριλησσίων Ιωάννης Πισιμίσης, Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, Ραφήνας – Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά, καθώς και εκπρόσωποι από τους Δήμους Αγίων Αναργύρων – Καματερού, Αθηνών, Γλυφάδας, Διονύσου, Καλλιθέας, Κηφισιάς, Νέας Ιωνίας, Νέας Σμύρνης, Παπάγου – Χολαργού, Περιστερίου.