Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Συνάντηση δημάρχου στην Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση του Μουσείου Ιστορίας

Ο δήμαρχος του Δήμου Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης συναντήθηκε με τον Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής και Περιφερειακό Σύμβουλο, Χάρη Ρώμα, προκειμένου να του παρουσιάσει τις μελέτες για τη δημιουργία Μουσείου Ιστορίας Βύρωνα και να ζητήσει τη χρηματοδότηση του έργου.

Ο Γρηγόρης Κατωπόδης παρουσίασε το όραμα του δήμου για τη δημιουργία ενός σύγχρονου, διαδραστικού Μουσείου Ιστορίας. Ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, μέλος της ομάδας μελέτης, ο οποίος έχει αναλάβει την ερευνητική τεκμηρίωση της έκθεσης, παρουσίασε συνοπτικά την μόνιμη έκθεση που αποτελείται από 350 εκθέματα (φωτογραφίες, έγγραφα, αντικείμενα).

Στον Τομεάρχη Πολιτισμού της Περιφέρειας Αττικής, παραδόθηκε επίσης, σε ψηφιακή μορφή, το βίντεο με την 3D απεικόνιση εξωτερικού και εσωτερικού χώρου του Μουσείου και συνοπτική παρουσίαση της έκθεσης και των πολυμέσων, που θα αναπτυχθούν εντός του χώρου του ιστορικού κτηρίου του παλαιού Δημαρχείου Βύρωνα, από τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Βύρωνα, Νατάσα Βαρουχάκη.

Μετά τη συνάντηση ο δήμαρχος Βύρωνα δήλωσε: «Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς στην υλοποίηση του Μουσείου Βύρωνα. Μετά την ψήφιση της Ιδρυτικής του Πράξης από το Δημοτικό Συμβούλιο, την ένταξη του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού, παρουσιάσαμε σήμερα στον κ. Ρώμα την πληρέστατη μελέτη υλοποίησης του, που συνέταξε μια εξαιρετική επιστημονική ομάδα και αναμένουμε τη χρηματοδότηση του. Τα επόμενα δύο χρόνια είναι ορόσημα καθώς το 2022 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το 2023 κλείνει ένας αιώνας από τη δημιουργία του πρώτου αστικού προσφυγικού συνοικισμού στην Ελλάδα που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε Δήμο Βύρωνα. Η συγκυρία, λοιπόν, είναι η καταλληλότερη γι’ αυτό και προσβλέπουμε στην ταχύτερη δυνατή υλοποίηση του Μουσείου μας, που θα είναι φόρος τιμής για το παρελθόν μας και παρακαταθήκη για το μέλλον της πόλης μας».   

Το αφήγημα του Μουσείου μέσα από τις ψηφιακές συλλογές 

Στόχος της έκθεσης και των ψηφιακών συλλογών του Μουσείου Ιστορίας Δήμου Βύρωνα είναι να αφηγηθούν στον επισκέπτη την ιστορία του τόπου (δομημένου και φυσικού) και των ανθρώπων που έζησαν σε αυτόν.  

Τα χωροταξικά όρια του Βύρωνα γίνονται αντιληπτά ως το πεδίο – σκηνικό πάνω στο οποίο ξετυλίχθηκε η ζωή των κατοίκων του. Βλέπουμε ταυτόχρονα την οικιστική εξέλιξη της πόλης και την ανάπτυξη διάφορων πτυχών της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις βασικές χρονικές ενότητες και μια επιμέρους:

– Πρώτη ενότητα (περίοδος 1922-1936): Η άφιξη των Μικρασιατών προσφύγων, η δημιουργία του Βύρωνα και οι δυσκολίες της οικιστικής και επαγγελματικής αποκατάστασης.

– Δεύτερη ενότητα (περίοδος 1936-1950): Τα χρόνια των πολέμων. Οι κάτοικοι του Βύρωνα στη δίνη της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου, του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, των Δεκεμβριανών και του Εμφυλίου.

– Τρίτη ενότητα (περίοδος 1950-1974): Η ανασυγκρότηση και η Χούντα. Η οικιστική εξέλιξη του Βύρωνα, οι αλλαγές που έφεραν στην καθημερινότητα των κατοίκων οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και το «πισωγύρισμα» της δικτατορίας.

– Η επιμέρους ενότητα αφορά την περίοδο 1875-1922. Το μεγαλύτερο τμήμα της εστιάζει στη μνήμη των τόπων καταγωγής στη Μ. Ασία, απ’ όπου εκδιώχθηκαν οι στη συνέχεια πρώτοι κάτοικοι του Βύρωνα. Ένα μικρότερο εξετάζει τον χώρο πριν την άφιξη των προσφύγων, την περιοχή του Βύρωνα πριν γίνει πόλη.

Την Ομάδα Μελέτης του Μουσείου Ιστορίας Δήμου Βύρωνα αποτελούν οι:

Έλια Βλάχου, Μουσειολόγος

Μενέλαος Χαραλαμπίδης, Δρ. Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας

Μαρία Τσιτιμάκη, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός

Αφροδίτη Καμάρα, Ιστορικός Αρχαιολόγος

Στην Ομάδα Διοίκησης Έργου του Δήμου, συμμετέχει ο ιστορικός Μιχάλης Βαρλάς.

Διαβάστε: Γρηγόρης Κατωπόδης: “Πλήγμα για τους Δήμους η κατάργηση των Προγραμμάτων Άθλησης για όλους”

Ειδήσεις για τον Δήμο Βύρωνα ένα ΚΛΙΚ ΜΑΚΡΙΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ