Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο και την ΥπΕξ της Γερμανίας

Γράφει ο Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος Πρέσβης επί τιμή, μέλος του International Hellenic Association (IHA).

Αγαπητέ Καγκελάριε
κύριε Όλαφ Σολτς

Αγαπητή ΥπΕξ
κυρία Αναλένα Μπέρμποκ

Σας καλωσορίζουμε στην Ελλάδα στην πρώτη σας επίσκεψη με την επίσημη ιδιότητά σας. Έρχεστε σε μια δύσκολη στιγμή για την ανθρωπότητα, κυρίως με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και φανταζόμαστε ότι αυτό το θέμα θα κυριαρχήσει κατά τις διμερείς συζητήσεις σας στη χώρα μας.

Αναφορικά με το θέμα αυτό, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που απασχολούν περισσότερο τον ελληνικό λαό και λιγότερο την ελληνική κυβέρνηση. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει μεν τη ρωσική εισβολή αλλά αντιτίθεται στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε γιατί η Γερμανία δεν στέλνει απευθείας βαρύ πολεμικό οπλισμό στην Ουκρανία και υποχρεώνει κατά έναν τρόπο τις Ελλάδα, Τσεχία, Πολωνία, Βουλγαρία κ.λπ. να στείλουν αυτές στη θέση σας, με αντάλλαγμα άλλου είδους όπλα. Μήπως προτίθεστε σε κάποια επίμαχη στιγμή να ισχυριστείτε ότι η Γερμανία δεν έστειλε ποτέ βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία; Ελπίζουμε πως όχι, γιατί οι Ρώσοι δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να μην αντιληφθούν το τέχνασμα.

Ως προς την Ελλάδα ειδικότερα, θα μας παραδώσετε marder τεθωρακισμένα κι εμείς θα στείλουμε στην Ουκρανία BMP-1 τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού. Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με την επιθυμία της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Επισημαίνουμε ότι τα περισσότερα BMP-1 βρίσκονται στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και κατά συνέπεια θα πρέπει πρώτα να φτάσουν τα marder στη χώρα μας και στη συνέχεια να φύγουν τα BMP-1 για την Ουκρανία. Και τούτο, για να μη μείνουν ούτε στιγμή ανοχύρωτα τα νησιά μας σε μια εποχή που απειλούνται ευθέως και ανενδοίαστα από τη γείτονα Τουρκία. Και παρακαλούμε εσάς, κυρία Μπέρμποκ, που θα επισκεφτείτε αμέσως μετά την Άγκυρα, να μην παρουσιάσετε αυτήν τη συναλλαγή ως μια μερική ικανοποίηση των τουρκικών αιτημάτων για αποστρατικοποίηση των νησιών μας.

Ζητάτε να γίνει έρευνα στην Ουκρανία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ενδεχομένως διέπραξε ο ρωσικός στρατός εκεί. Σωστό το αίτημά σας, υπό την προϋπόθεση να δείξετε το ίδιο ενδιαφέρον και για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε ο γερμανικός στρατός κατά την εισβολή του στην Ελλάδα το 1941 μέχρι το 1944. Η δίκη της Νυρεμβέργης τιμώρησε την τότε πολιτική ηγεσία της Γερμανίας αλλά οι αποζημιώσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα παραμένουν ακόμα σε εκκρεμότητα. Δύο μέτρα και δύο σταθμά; Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τολμήσει να σας θέσει το θέμα αυτό κι έτσι το θέτουμε εμείς.

Οι ανθρώπινες απώλειες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται σε 500.000 με 600.000 ψυχές. 35.000 σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών, 171.000 άμαχοι σκοτώθηκαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και εκτελέσεις ενώ από την πείνα πέθαναν περί τα 300.000 άτομα. Η Wermacht κατέστρεψε περίπου 1.170 χωριά στη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα από το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο ανέρχεται σήμερα σε ένα ποσόν που κυμαίνεται μεταξύ 289 και 500 δισ. ευρώ. Το δάνειο αυτό ξεκίνησε ως αναγκαστικό και στη συνέχεια μετατράπηκε σε συμβατικό. Είναι γνωστό ότι οι διακρατικές δανειακές συμβάσεις είναι απαράγραπτες εις το διηνεκές, έντοκα απαιτητές και ληξιπρόθεσμες.

Επομένως, το περί ου ο λόγος αναγκαστικό δάνειο είναι ισχυρό και απαιτητό. Θα είναι εις γνώσιν σας ασφαλώς ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο HALLE η Γερμανία κέρδισε από τα ελληνικά ομόλογα μέσω του Προγράμματος Αγοράς Τίτλων 2,9 δισ. ευρώ μεταξύ 2010 και 2017. Επίσης, η Γερμανία κέρδισε τα τελευταία δέκα χρόνια περισσότερα από 200 δισ. ευρώ από το γεγονός ότι η κρίση χρέους στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιτοκίων των γερμανικών ομολόγων κατά περίπου 300 βασικές μονάδες. Από τα παραπάνω γίνεται παγκοίνως αντιληπτό ότι η Αθήνα θα μπορούσε να σταματήσει τις πληρωμές της προς το Βερολίνο στα πλαίσια των μνημονιακών της υποχρεώσεων, μέχρις ότου η Γερμανία αρχίσει ν’ αποπληρώνει στην Ελλάδα τα χρέη της. Και, ίσως να το κάνει.

Εν ολίγοις, αν η Γερμανία εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα, η Αθήνα θα μπορέσει ν’ αποπληρώσει το χρέος της προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης κι έτσι να ισχυροποιήσει τη θέση της στην Ένωση. Κυρίως όμως θα μπορέσει ν’ ανακουφίσει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που έχουν τραβήξει τα πάνδεινα από τα δεκαετή μνημόνια και που ακόμα ταλαιπωρούνται αφάνταστα.

Παρατηρήσαμε ότι η Γερμανία επέστρεψε πρόσφατα στη Ναμίμπια έναν αριθμό αρχαιοτήτων που είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία το 1906, πολύ πριν επιβληθεί το ναζιστικό καθεστώς στη χώρα σας. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν πράττετε το ίδιο και για τα 8.500 αρχαία κινητά αντικείμενα που εκλάπησαν από τους συμπατριώτες σας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και τα οποία είναι καταγεγραμμένα στον κατάλογο που σας υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση το 1946; Ο ελληνικός λαός θα ήθελε να επιστραφούν εκεί όπου ανήκουν.

Παρατηρούμε με κάποια ανησυχία το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας σας, με το πρόσχημα της ρωσικής απειλής, ύψους 500 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας. Πρόκειται για τον δεύτερο πολύ μεγάλο εξοπλισμό που επιχειρείτε στην ιστορία σας κι όλοι θυμόμαστε από την Ιστορία τι συνέβη μετά τον πρώτο αναλόγου μεγέθους εξοπλισμό σας.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να μη ζήσουμε άλλη παρόμοια τραγωδία. Ίσως να σας κουράσαμε με τα όσα γράψαμε, αλλά το πράξαμε αυτό για να μην επικαλεστείτε άγνοια των γεγονότων. Ογδόντα χρόνια μετά από την εισβολή της Γερμανίας στην Ελλάδα ήρθε, νομίζουμε, η ώρα για την αποπληρωμή των οφειλών σας προς τη χώρα μας, μια κίνηση άλλωστε που θα ικανοποιήσει τους δύο λαούς μας και θα τους φέρει πιο κοντά. Είμαστε σίγουροι ότι αν ο γερμανικός λαός γνώριζε αυτές τις εκκρεμότητες θα ένιωθε ντροπή και θα πίεζε την κυβέρνησή του να φερθεί δίκαια και έντιμα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση
Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ