Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024

Γ. Πατούλης: Συστρατευόμαστε όλοι για την σωτηρία του Υμηττού

Τα έργα και οι δράσεις πρόληψης και προστασίας του Υμηττού βρέθηκαν στο επίκεντρο του 2ου  Forum ΣΠΑΥ που συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Αττικής, κατά τον χαιρετισμό του μίλησε στην σημασία της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων για την προστασία του δάσους και την ασφάλεια των πολιτών.

Συγκεκριμένα, κατά την τοποθέτησή του ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε, τόσο στα χρηματοδοτικά εργαλεία που αξιοποιούνται για σημαντικά έργα προστασίας του περιβάλλοντος και των δασών, όσο και στην ανάγκη θωράκισης του Υμηττού μπροστά στην κλιματική κρίση.

Επίσης υπογράμμισε ότι ο Υμηττός έχει τεράστια περιβαλλοντική αξία για την Αττική και τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Αστεροσκοπείου Αθηνών έχει καταρτήσει ένα σχέδιο για την προστασία των περιοχών που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημύρες, ενώ έκανε ειδική αναφορά σε έργα και προγράμματα που υλοποιούνται με την αξιοποίηση πόρων της Περιφέρειας Αττικής και του ΕΣΠΑ στους 11 δήμους του ΣΠΑΥ. Ο Περιφερειάρχης έκανε ειδική αναφορά και στο καθοριστικό ρόλο των εθελοντών της Πολιτικής Προστασίας.

Αναφερόμενος στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης είπε ότι «ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της εποχής μας αφορά την αντιμετώπιση και προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση» και επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

«Η  Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφερειακής ενότητας, καθώς και τις συνέργειες με τα σχέδια προσαρμογής των όμορων Περιφερειών μας, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Αττικής απέναντι στην κλιματική κρίση.

Έχουμε ήδη αρχίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων προσαρμογής,  με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής.

Προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση δράσεων στον τομέα των Μεταφορών και Υποδομών που είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους τομείς της Περιφέρειας Αττικής στην κλιματική αλλαγή καθώς στους άλλους υπόλοιπους τομείς που η Αττική παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των δράσεων του ΣΠΑΥ σημείωσε ότι η Περιφέρεια υλοποιεί μία σειρά σημαντικών έργων, δημοτικών και διαδημοτικών, σε όλους τους Δήμους του ΣΠΑΥ τα οποία συνεισφέρουν σε μεγάλο βαθμό στο όραμα του Συνδέσμου.

Ειδικότερα όπως είπε: «Μόνο από το ΠΕΠ Αττικής χρηματοδοτούμε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 38 εκ. ευρώ, με άμεσους ωφελημένους τους Δήμους Κρωπίας, Ηλιουπόλεως και Παιανίας αλλά και με σημαντικό διαδημοτικό -περιφερειακό χαρακτήρα που διασφαλίζουν την αντιπλημμυρική προστασία των δήμων πέριξ του Υμηττού.

Από ίδιους και άλλους πόρους, υλοποιούνται έργα 20 εκατομμυρίων ευρώ για διαχείριση όμβριων υδάτων και άρση καταπτώσεων πρανών ρεμάτων στους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Βύρωνα, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Καισαριανής και Παπάγου – Χολαργού.

Και φυσικά υλοποιείται το εμβληματικό έργο της συλλογής, μεταφοράς, επεξεργασίας και διάθεση ακαθάρτων περιοχών Κορωπίου-Παιανίας με προϋπολογισμό 113 εκ. ευρώ.

Δεν είναι όμως μόνο τα έργα που υλοποιούμε και η στρατηγική μας για την προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας στα θέματα χωροταξίας και χωρικού σχεδιασμού. Ξεχωρίζω ανάμεσα στα πολλά που έχουν γίνει:

Τη δημιουργική συνεισφορά της Περιφέρειας Αττικής στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού. To Προεδρικό Διάταγμα προστασίας του Υμηττού αναμένεται προς έκδοση μετά από πρόταση των συναρμοδίων Υπουργών,  αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το ΣτΕ .

Τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της μελέτης τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Βύρωνα, από το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας και ακολούθως τη συνεισφορά μας στη διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Τη θετική συνεισφορά μας στη διαβούλευση για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) της Δ.Κ. Παπάγου του Δήμου Παπάγου –Χολαργού και την επεξεργασία και θετική εισήγηση στο ΣΥΠΟΘΑ Π.Ε. Βορείου Τομέα της Πολεοδομικής Μελέτης αναθεώρησης του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού σχεδίου.

Τέλος, ο Γ. Πατούλης έκανε εκτενή αναφορά στην συνδρομή των εθελοντικών ομάδων που εργάζονται για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Υμηττού λέγοντας:

«Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Συνδέσμου σας. Αναφέρομαι στην έντονη παρουσία και δράση των εθελοντικών ομάδων που έρχονται από όλους τους δήμου. Και χαιρετίζω και την παρουσία πολλών εκ των εθελοντών στη σημερινή συνεδρίαση. Γνωρίζουμε όλοι ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι υπόθεση μόνο των κυβερνήσεων και της περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Καθένας από μας μπορεί να συμμετάσχει στην προστασία του πλανήτη από την ρύπανση και την ασφυξία που προκαλείται από όλα τα είδη των υπολειμμάτων και και των αποβλήτων που “παράγονται” από εμάς τους ίδιους. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη και προνόμιο ταυτόχρονα, για όλους μας.   Οφείλουμε να καθοδηγούμαστε καθημερινά από την παλιά ινδιάνικη παροιμία που λέει ότι «Δεν κληρονομούμε τη γη από τους προγόνους μας, τη δανειζόμαστε από τα παιδιά μας». Θέλω εδώ να εκφράσω τον ειλικρινή θαυμασμό μου για το επίπεδο της οργάνωσης, τη μαζική συμμετοχή αλλά και την ενεργοποίηση που επιδεικνύουν οι 12 εθελοντικές ομάδες του συνδέσμου σας. Σας διαβεβαιώνω ότι η Περιφέρεια Αττικής θα είναι στο πλευρό σας και για την υλοποίηση του προγράμματος «Υμηττός 365» και τη μεγάλη εκστρατεία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών για την προστασία του Υμηττού και τις 365 μέρες του χρόνου.

Συστρατευόμαστε στο κοινό μας όραμα για την προστασία, την ανάδειξη και την αναγέννηση του Υμηττού.  Θα στηρίξουμε την προσπάθεια να συνδεθεί αρμονικά ο Υμηττός με το πάρκο που θα δημιουργηθεί μέσα στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί εύκολα να συνδυάσει μία δραστηριότητα στο βουνό με ένα περίπατο στο πάρκο και την παραλιακή ζώνη.  Το επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΥ θα δρομολογήσουμε το σύνολο των μελετών και έργων δενδροφυτεύσεων και ανάπλασης του Υμηττού, έτσι ώστε όλοι μαζί, εθελοντές, πολίτες, Δήμοι και Περιφέρεια να καταφέρουμε να αναδείξουμε τον Υμηττό σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ