Στον ιστορικό χώρο που πριν 50 χρόνια, τον Φλεβάρη του 1973, κατέλαβαν οι φοιτητές ανοίγοντας τον δρόμο για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, πραγματοποιήθηκε χτες, στο φουαγιέ του Νέου Κτιρίου Νομικής, μεγάλη εκδήλωση της ΤΟ Πανεπιστημίων – Έρευνας Αττικής του ΚΚΕ και της ΠΟ Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Τόσο ο χώρος της εκδήλωσης, όσο και τα προαύλια του χώρου ήταν γεμάτα με πλήθος φοιτητών, αλλά και με εκπροσώπους εκείνης της γενιάς του αντιδικτατορικού αγώνα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και τα μέλη του ΠΓ, Θέμης Γκιώνης, Κώστας Παρασκευάς, Γιάννης Πρωτούλης, Λουίζα Ράζου και Θοδωρής Χιώνης, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, μέλη του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967- 74, καθώς και αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ανάμεσά τους οι: Στέργιος Βασιλείου, Ντίνα Κούκου, Κώστας Σεφέρης, Σήφης Κωτσαντής, Στέφανος Πάντος, Αλκης Παπαδήμας, Βαγγέλης Τούντας, Διονύσης Τσακνής (υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με το ΚΚΕ), Γιώργος Σορολομπίδης, Λάμπρος Τόκας, Γιώργος Καραγιάννης, Δημήτρης Τόκας, Λόλα Τσολακίδου, Κώστας Παπασωτηρίου (υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στον Βόρειο Τομέα), Αντώνης Μαλάμης, Γιώργος Φιλιππάκης, Στάθης Χατζόπουλος.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε ο Παντελής Αρζόγλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Κρατάμε τους στίχους από το «Καπνισμένο Τσουκάλι» του Γιάννη Ρίτσου που μελοποίησε τις μέρες της κατάληψης της Νομικής ο Χρήστος Λεοντής… «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος». Σε αυτό τον δρόμο σε καλούμε μαζί, «για να γενούνε τα σκοτάδια φως»».
Ξεχωριστό στιγμιότυπο στην εκδήλωση η συμβολική βράβευση, με την παράδοση στην Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ του φύλλου 5 της παράνομης «Πανσπουδαστικής» (Φλεβάρης ’73 με ρεπορτάζ για την κατάληψη της Νομικής κι άλλα), από το Αρχείο του ΚΚΕ.
Ήταν ένα… «χρωστούμενο» έπαθλο, καθώς το 1972 με την ευκαιρία των 50 χρόνων από την ίδρυση της ΟΚΝΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ είχε προκηρύξει άμιλλα ανάμεσα στις οργανώσεις της ΚΝΕ για τη στρατολογία νέων μελών και το ιδεολογικό και πολιτιστικό ανέβασμα των μελών της ΚΝΕ. Στην άμιλλα αυτή, έναν χρόνο μετά, το ΚΣ της ΚΝΕ αποφάσισε να δώσει το πρώτο βραβείο στην Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ για την πρωτοπόρα δουλειά της, όμως τα γεγονότα που ακολούθησαν (Πολυτεχνείο, συλλήψεις το 1974) δεν επέτρεψαν να γίνει αυτή η βράβευση τότε.
Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: 902.gr