Το αδιαχώρητο επικράτησε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο κατά την εναρκτήρια διάλεξη του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Γλυφάδας, επιβεβαιώνοντας την μεγάλη απήχηση και αποδοχή του θεσμού στους κατοίκους της πόλης.
Μετά από παύση τριών ετών λόγω της τήρησης των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης της πανδημίας, η συμμετοχή του κόσμου ξεπέρασε κάθε προσδοκία.
Εμφανώς ικανοποιημένος ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος και ίδρυσε το ΔΕΑΠ από την πρώτη κιόλας δημαρχιακή θητεία του δήλωσε: «Το ΔΕΑΠ Γλυφάδας είναι και πάλι εδώ και ευχαριστούμε όσους εργάζονται εθελοντικά με μοναδικό μεράκι για να έχουμε ζωντανό και ζωηρό αυτό τον υπέροχο θεσμό της διά βίου μάθησης που καθιερώσαμε».
Η εναρκτήρια διάλεξη της επαναλειτουργίας του θεσμού ήταν αφιερωμένη στον διακεκριμένο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, ο οποίος διατηρούσε επιστημονική συνεργασία με τον Άλμπερτ Αϊνστάιν, όπως προκύπτει και από τα αντίγραφα των επιστολών τα οποία παρέδωσε προ 15ετίας ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα, στον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής διακρίθηκε ως καθηγητής σε μεγάλα γερμανικά Πανεπιστήμια, θεμελίωσε το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης και εκσυγχρόνισε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Γι αυτόν τον μεγαλοφυή Έλληνα (1873-1950) και το αποτύπωμά του στο Πανεπιστήμιο της Σμύρνης μίλησε ο Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αθανάσιος Χρήστου.
Την διάλεξη άνοιξαν οι υπεύθυνοι – συντονιστές της λειτουργίας του ΔΕΑΠ, αντιδήμαρχοι Παιδείας Μάριος Κασσέρης και Εσόδων/Προγραμματισμού Νατάσσα Αργυροπούλου.
Στην σύντομη τοποθέτησή τους είπαν: «Όραμά μας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε κάθε πολίτη, πέρα από ηλικιακά όρια, μορφωτικό επίπεδο και επαγγελματική ενασχόληση, να διευρύνει τη σκέψη του με νέες κατευθύνσεις και γνωστικούς ορίζοντες. Στόχος μας, από τις διαλέξεις, τις συνομιλίες και τις ανταλλαγές απόψεων και ιδεών να αναδειχθούν σημαντικά θέματα, επίκαιρα αλλά και διαχρονικά, να τεθούν οι βάσεις για ένα γόνιμο προβληματισμό προς αναζήτηση νέων απόψεων και ιδεών και να εμπλουτιστούν τα ενδιαφέροντα όλων μας μέσα από την επαφή με ποικίλα γνωστικά αντικείμενα».
Το πρόγραμμα σπουδών του εαρινού εξαμήνου αποτελείται από εννέα διαλέξεις που θα ολοκληρωθούν ως τις 12 Ιουνίου.
Στην εναρκτήρια διάλεξη παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, τ. αντιδήμαρχος Παιδείας Ελένη Καράχου – Σκούταρη, καθώς και τα μέλη της Επιστημονικής και Συντονιστικής Επιτροπής.
Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαρτίου, θα μιλήσει ο Καθηγητής Διεθνούς Ναυτιλίας και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και Δυτικής Αττικής Δρ. Αντώνης Σορώτος, με θέμα: «Η συμβολή του πυρπολικού κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821».