Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

12+1 ταινίες προεκλογικές

Γράφει ο συνεργάτης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Άγγελος Πολύδωρος

Με αφορμή τις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, θυμήθηκα 12+1 κινηματογραφικές ταινίες που ασχολούνται με το θέμα των εκλογών, ή οι εκλογές είναι το κυρίαρχο φόντο στην υπόθεσή τους. Ας τις δούμε χρονολογικά:

Αμερική: η χώρα της ελευθερίας (Mr. Smith goes to Washington, 1939). Ίσως η παλαιότερη ταινία και είναι του Φρανκ Κάπρα, με τον Τζέιμς Στιούαρτ και την Τζιν Άρθουρ. Σ’ αυτήν, ένας αφελής ηγέτης της νεολαίας ενός κόμματος διορίζεται για να καλύψει μια κενή θέση στη Γερουσία των ΗΠΑ. Τα ιδεαλιστικά του σχέδια όμως συγκρούονται με τη διαφθορά και την υπονόμευση από τον ήρωά του στην Ουάσιγκτον. Αυτός όμως προσπαθεί να προχωρήσει παρά τις επιθέσεις που δέχεται και τη δολοφονία του χαρακτήρα του.

Ο Πολίτης Κέιν (Citizen Kane, 1941). Η κλασική ταινία του Όρσον Γουέλες, η οποία ακολουθεί ένα δημοσιογράφο (Τζόζεφ Κότεν) που ερευνά τη ζωή του Τσαρλς Φόστερ Κέιν (Όρσον Γουέλες), ενός πλούσιου εκδότη και πολιτικού, και μεταξύ άλλων ανακαλύπτει ότι διεκδικούσε και τη θέση κυβερνήτη έχοντας ξεκινήσει μια σπάταλη εκστρατεία για την εκλογή του (φωτο).

Ο Πρόεδρος (The President’s Analyst, 1967). Ταινία του Θίοντορ Φλίκερ , με τον Τζέιμς Κόμπερν και τον Γκόντφρεϊ Κέιμπριτζ, την οποία όταν ο καταπονημένος και αγχωμένος ένοικος του Λευκού Οίκου καταρρέει η CIA και το FBI αγωνίζονται να τον συνεφέρουν πριν απαχθεί από διάφορες ανταγωνιστικές ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. Ένας ψυχίατρος επιλέγεται ως ιδιωτικός ψυχαναλυτής του και γίνεται κέντρο ενδιαφέροντος από διάφορες κυβερνητικές ομάδες που επιθυμούν να τον εκμεταλλευτούν για τους δικούς τους σκοπούς.

Ο Υποψήφιος (The Candidate, 1972). Αυτή η ταινία ακολουθεί την εκστρατεία ενός ιδεαλιστή νεαρού δικηγόρου, τον οποίο υποδύεται ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, καθώς είναι υποψήφιος για τη Γερουσία των ΗΠΑ και ανακαλύπτει την πραγματική φύση της πολιτικής. Το φιλμ του Μάικλ Ρίτσι αφορά στους συμβιβασμούς και τους χειρισμούς που εμπλέκονται στη σύγχρονη πολιτική.

Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (All the President’s Men, 1976) Η κλασική πλέον ταινία του Άλαν Πάκουλα με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν, η οποία δραματοποιεί το σκάνδαλο και τις συνέπειες των τηλεφωνικών υποκλοπών του προεκλογικού κέντρου του κόμματος των Δημοκρατικών στο ξενοδοχείο Γουότεργκεϊτ.

Ο Κύριος Πρόεδρος (Head of State, 1995) του Κρις Ροκ με τον ίδιο πρωταγωνιστή. Όταν ένας υποψήφιος για την προεδρία πεθαίνει απροσδόκητα στη μέση της εκστρατείας, ένας υποψήφιος επιλέγεται απροσδόκητα ως αντικαταστάτης του… και είναι μαύρος. Θα είναι άραγε και ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Ο πρόεδρος, ένα Ροζ Σκάνδαλο  κι ένας Πόλεμος (Wag the Dog, 1997) του Μπάρι Λέβινσον με τους Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Παραμονές εκλογών ο πρόεδρος  των ΗΠΑ εμπλέκεται σ΄ ένα ερωτικό σκάνδαλο. Για να μη χαθούν οι ψήφοι των συντηρητικών πολιτών, ένα ειδικό επιτελείο του ασχολείται με γυρίσματα διαφημίσεων και ταινιών, σκηνοθετεί έναν φανταστικό πόλεμο με την Αλβανία και μέσα από τη διασπορά fake news, καταφέρνουν να κερδίσουν την εκλογική μάχη.

Όλες οι Γυναίκες του Προέδρου (Primary Colors, 1998) του Μάικ Νίκολς με τον Τζον Τραβόλτα, ως έναν χαρισματικό, γοητευτικό κυβερνήτη του Νότου που διεκδικεί την προεδρία και την Έμα Τόμσον. Ένα διαχρονικό φιλμ για το πώς οι πολιτικοί από τη μια μας θαμπώνουν και από την άλλη μας απογοητεύουν με τις καλύτερες και τις χειρότερες πλευρές τους.

Η Αντιπρόεδρος (The Contender, 2000) Η Τζόαν Άλεν στην ταινία αυτή του Ροντ Λιούρι υποδύεται μια  γερουσιαστή που είναι υποψήφια για αντιπρόεδρος στη Γερουσία και αντιμετωπίζει προβλήματα που άπτονται θεμάτων φύλου, κατάχρησης εξουσίας και ηθικής ακεραιότητας. Συμπρωταγωνιστεί ο Γκάρι Όλντμαν.

Ο Άντρας της Χρονιάς (Man of  the Year, 2006) του Μπάρι Λέβινσον με τη Λόρα Λίνεϊ και τον Ρόμπιν  Γουίλιαμς στο ρόλο ενός διάσημου κωμικού, ο οποίος κατεβαίνει στις εκλογές. Κατά την διάρκεια της μέτρησης των ψήφων οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές κάνουν ένα λάθος και εκλέγεται. Η εταιρία που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση, θέλει να κρατήσει μυστική την αποτυχία της και τον χρειάζεται ως εκλεγμένο πρόεδρο, ενώ μια ερευνήτρια έχει καταλάβει το λάθος και θέλει να το αποκαλύψει.

Ο Κύριος Κανένας (Swing Vote, 2008) του Τζόσουα Μάικλ Στερν με τον Κέβιν Κόστνερ ως τον ένα και μοναδικό άνθρωπο του οποίου η ψήφος κρίνει τις προεδρικές εκλογές μετά από μια δυσλειτουργία στην ηλεκτρονική καταμέτρηση. Η ταινία εξετάζει τον αντίκτυπο της ψήφου ενός ατόμου στο αποτέλεσμα μιας εκλογής.

Αι Ειδοί του Μαρτίου (The Ides of March, 2013) του Τζόρτζ Κλούνεϊ με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Πολ Τζιαμάτι. Ένας νεαρός επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας ενός υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ ανακαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της πολιτικής και βρίσκεται αντιμέτωπος με διλήμματα και τη διαφθορά.

Και τελευταία αλλά όχι έσχατη, η δική μας:

Τζένη – Τζένη (1966) σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Σεϊτανίδη και Ντίνου Δημόπουλου, η οποία εξιστορεί μια προεκλογική περίοδο στις Σπέτσες, κατά τη διάρκεια της οποίας οικονομικοί λόγοι, οδηγούν ένα κομματάρχη (Διονύση Παπαγιαννόπουλο) να παντρέψει με λευκό γάμο την κόρη του (Τζένη Καρέζη), με το γιο και υποψήφιο βουλευτή στις εκλογές (Ανδρέα Μπάρκουλη) του αντίπαλου κομματάρχη (Λάμπρου Κωνσταντάρα) και τελικά να αλλάζει στρατόπεδο όταν η κόρη του μένει έγκυος από τον υποψήφιο βουλευτή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ