Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Εντολή στους μισθοφόρους της Βάγκνερ να επιστρέψουν στις βάσεις τους

Ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γιεβγκένι Πριγκόζιν, μετά από συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο ανακοίνωσε ότι επιστρέφει πίσω στο πεδίο των μαχών.

«Τώρα ήρθε εκείνη η στιγμή, που μπορεί να χυθεί αίμα. Γι’ αυτό τον λόγο, συνειδητοποιώντας όλη την ευθύνη για αυτό, ότι θα χυθεί ρωσικό αίμα από την μία πλευρά, αναστρέφουμε τις φάλαγγές μας και φεύγουμε προς την αντίθετη κατεύθυνση στα στρατόπεδα του πεδίου σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο Πριγκόζιν.

Το γραφείο του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε μεσολαβήσει για τη σύναψη συμφωνίας με τον αρχηγό των Ρώσων μισθοφόρων, Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος συμφώνησε να αποκλιμακώσει την κατάσταση.

Η ανακοίνωση, που μεταδόθηκε στο επίσημο κανάλι Telegram της λευκορωσικής προεδρίας, ανέφερε ότι ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει την περαιτέρω μετακίνηση μαχητών της Wagner σε όλη τη Ρωσία.

Ζελένσκι σε Πούτιν: Απόλυτο χάος στη Ρωσία, αποσύρετε τα στρατεύματά σας από την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι η κατάσταση στη Ρωσία μετά το κάλεσμα Πριγκόζιν σε εξέγερση, αποκάλυψε το απόλυτο χάος που επικρατεί στη χώρα.

«Σήμερα, ο πλανήτης μπορεί να δει ότι οι ηγέτες της Ρωσίας δεν ελέγχουν τίποτα. Απολύτως τίποτα. [Επικρατεί] μόνο το απόλυτο χάος [και η] απουσία οποιασδήποτε προβλεψιμότητας», ανέφερε στο βραδινό του διάγγελμα.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι οι Ουκρανοί δεν θα παραμένουν σιωπηλοί και αδρανείς και πως «η ασφάλεια του ανατολικού τμήματος της Ευρώπης εξαρτάται πλήρως από την άμυνά μας».

Απευθυνόμενος μάλιστα στον Πούτιν και μιλώντας του στα ρωσικά, ο Ζελένσκι είπε το εξής: «Οσο περισσότερο παραμένουν τα στρατεύματά σου σε ουκρανικό έδαφος, τόσο μεγαλύτερη καταστροφή θα προκαλέσουν στη Ρωσία».

Η δήλωση του Πριγκόζιν

«Ήθελαν να διαλύσουν την Wagner. Κάναμε από τις 23 Ιουνίου την πορεία δικαιοσύνης. Σε μία μέρα φτάσαμε 200 χλμ. από τη Μόσχα. Σ’ αυτό το διάστημα δεν χύσαμε ούτε μία σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα όμως έφτασε η ώρα που μπορεί να χυθεί αίμα. Συνειδητοποιώντας ότι αίμα θα χυθεί σε μία από τις δύο πλευρές παίρνουμε την αντίπαλη κατεύθυνση προς το πεδίο σύμφωνα με το σχέδιο» είπε, μεταξύ άλλων ο Πριγκόζιν.

Σταματάει η επέλαση της Wagner, ανακοίνωσε ο Πριγκόζιν σύμφωνα με το RT

«Γυρίζουμε πίσω. Δεν θα μπούμε στη Μόσχα προκειμένου να αποφευχθεί το αιματοκύλισμα» ανακοίνωσε ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, μετά από συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Πηγή: Αθηναίικό Πρακτορείο Ειδήσεων – in.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ