Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις & νεανική επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο της αναπτυξιακής πολιτικής

Γράφει ο Νίκος Παπαθανάσης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της και προσηλωμένη στους δημοσιονομικούς και αναπτυξιακούς στόχους της, συνεχίζει, με την ίδια σοβαρότητα και
αποφασιστικότητα, τη μεταρρυθμιστική πολιτική για την οποία έλαβε ισχυρή εντολή από τους πολίτες. Κάνουμε πράξη όλα όσα δεσμευτήκαμε, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο βασικό πρόσταγμα της κοινωνίας για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Έμπρακτες αποδείξεις αποτελούν:
• Η νομοθέτηση του 50% του προεκλογικού οικονομικού προγράμματος, ήδη από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης. Ο προϋπολογισμός του 2024 εκφράζει τη συνέπεια των λόγων και τη συνέπεια των μεταρρυθμίσεων, την οικονομική σταθερότητα και την
ορθολογική διαχείριση του δημοσιονομικού χώρου, τον συνδυασμό ανάπτυξης και κοινωνικής ευαισθησίας. Επίσης, τα αναχώματα απέναντι στην εισαγόμενη ακρίβεια, με δράσεις όπως το Market Pass και η «Μόνιμη Μείωση Τιμής 5%», οι εντεινόμενοι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία και τα πρόστιμα ακόμα και σε πολυεθνικές εταιρείες.
• Η αποκλιμάκωση του χρέους και η αύξηση των επενδύσεων, κατά 7% το 2023, με πρόβλεψη για 15,1% το 2024.

Ο τριπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 σε σχέση με την Ευρωζώνη και η πρόβλεψη για διπλάσιο το 2024. Η μείωση της ανεργίας, οι περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης, οι καλύτεροι μισθοί και συντάξεις για όλους.

Το μετρήσιμο αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής αναγνωρίζεται διεθνώς. Το έδειξαν οι επαναλαμβανόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο επίπεδο της επενδυτικής βαθμίδας. Οι θετικές αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προτεινόμενης από την Κυβέρνηση αναθεώρησης του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0», ύψους 36 δισ. ευρώ και των πρόσφατων αιτημάτων της χώρας για νέες πληρωμές από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αποφάσεις αυτές, στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, σχετίζονται με την επιτυχή ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και των ορόσημων που είχαν τεθεί, και μάλιστα νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Με αποτέλεσμα οι νέοι πόροι να «πέσουν» στην πραγματική οικονομία τους αμέσως προσεχείς μήνες, δίνοντας νέα ώθηση στη δυναμική της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, κυρίως των νέων.

Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι, ήδη, σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει αξιοποιηθεί, καθώς οι δαπάνες που έχουν καταχωρηθεί ανέρχονται σε 21,2 δισ. ευρώ, ποσοστό που αντιστοιχεί σε απορρόφηση της τάξεως άνω του 92%. Ταυτόχρονα, επιταχύνου- με την απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ 2021-2027, συνολικού προϋπολογισμού 26,5 δισ. ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Στο επίκεντρο των πολιτικών μας, βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, πρωτίστως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό -μεταξύ άλλων- προδημοσιεύτηκαν οι πρώτες δράσεις του Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα» για την ενίσχυση των ΜμΕ, με
συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 350 εκατ. ευρώ θα διατεθούν -αμέσως μετά τις δημοσιεύσεις των σχετικών προσκλήσεων αυτές τις μέρες- για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ, προϋπολογισμού 190 εκατ. ευρώ, και για την ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων ΜμΕ τουριστικών επιχειρήσεων, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις, δίνονται για πρώτη φορά, μετά από συγκριτική αξιολόγηση των αιτήσεων και ανέρχονται, κατά μέσο όρο, στο 50% κάθε επενδυτικού σχεδίου, με ανώτατο όριο επιδότησης τις 200 χιλιάδες ευρώ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»

Την ίδια ώρα, υλοποιείται και το Πρόγραμμα της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης» -το πρώτο ανάλογο που «τρέχει» στην Ευρώπη- ύψους 50 εκατ. ευρώ, που αφορά στο σύνολο της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, τη Μεγαλόπολη, Γορτυνία και Τρίπολη, στο πλαίσιο του οποίου, επίσης, μπορούν να επιδοτηθούν ΜμΕ και μάλιστα κατά 70%.

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Οι επιχορηγήσεις και η δανειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποτελεί πυλώνα και του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το σκέλος των επιχορηγήσεων έχουν ήδη ενισχυθεί άνω των 100 χιλιάδων ΜμΕ. Και από το δανειακό σκέλος, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 248 δάνεια, με τα 116 να είναι προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με στόχο τη διεύρυνση της περιμέτρου δανειοδότησης των υγιών επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων, τη στήριξη της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας,
«επιστρατεύουμε» και τα προγράμματα -εγγυοδοτικά και άλλα- της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η ΕΑΤ συνέβαλε με εγγυοδοτικά δανειακά προγράμματα και επιδοτήσεις επιτοκίων στην ανάπτυξη πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεργασία ύψους 400 εκατ. ευρώ με την ΕΤΕπ, βάσει της οποίας δημιουργήθηκαν τρία νέα προγράμματα για ΜμΕ: το «Δάνεια Ρευστότητας Επιχειρήσεων», το «Πράσινα Συγχρηματοδοτούμενα Δάνεια» και το «Δάνεια Ψηφιακής Αναβάθμισης», τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δισ. ευρώ.
Ταυτόχρονα, ξεκίνησε η πλατφόρμα «Know your customer». Μέσω αυτής, αξιολογείται η επιλεξιμότητα των ΜμΕ και δημιουργούνται συνθήκες ευκολότερης τραπεζικής έγκρισης. Με τον τρόπο αυτόν, από τις 18.705 επιλέξιμες εταιρείες που αιτήθηκαν, έλαβαν θετικές απαντήσεις 15.883 εταιρείες. Μάλιστα, είναι πάρα πολλά τα νέα ΑΦΜ που, υπό άλλες συνθήκες, δεν θα είχαν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των νέων ανθρώπων που θέλουν να κάνουν το επενδυτικό τους σχέδιο πράξη, για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν αποτελούν ανερμάτιστες προεκλογικές υποσχέσεις. Με σύνεση, αποφασιστικότητα, κοινωνική ευαισθησία και πειθαρχία, συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε κάθε ευρώ που έχουμε στη διάθεσή μας, να λειτουργήσει προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ