Γράφει η Πέγκη Φαράντου, ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ – ΖΩΓΡΑΦΟΣ
www.pegifarandos.gr
Στο βουνό Σμόλικας, στην οροσειρά της Πίνδου, βρίσκεται ένα χωριό με το όνομα Φούρκα. Το χωριό αυτό σκαρφαλωμένο στον Σμόλικα και ανάμεσα στον Γράμμο, την Τύμφη και την Πίνδο, αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Ελλάδας.
Η Φούρκα είναι ένα χωριό Βλάχων. Το χωριό πήρε το όνομά του από τις φούρκες, τους υποστηρικτικούς πασσάλους, που έστηναν για να μη χάνουν οι επισκέπτες τον δρόμο. Οι κάτοικοι ασχολούνται κατά βάση με την κτηνοτροφία. Στα μέρη αυτά, οι ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες έχουν συμβάλει στην ανάπτυξη μιας μοναδικής βιοποικιλότητας. Τις ψηλές βουνοκορφές ντύνουν δάση από μεγάλα φυλλοβόλα δέντρα, οξιές και σπάνια πεύκα. Τα δέντρα αυτά αλλάζουν χρώματα, μαζί με την αλλαγή των εποχών, κάνοντας τα βουνά να μοιάζουν με πίνακες ζωγραφικής. Σπάνια πεύκα όπως η λευκόδερμη πεύκη βρίσκονται στα βουνά αυτά της Ελλάδας. Τα ιδιαίτερα αυτά πεύκα φύονται εκεί και σε λίγα μόνο μέρη του κόσμου. Οι άγριες κλιματολογικές συνθήκες, το πετρώδες έδαφος και το μεγάλο υψόμετρο, αποτελούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του σπάνιου αυτού δέντρου.
Υπάρχουν ακόμη κάποια μέρη της Ελλάδας πο υ η ζωή έχει τους δικούς της ρυθμούς και ακολουθεί τους δικούς της κανόνες…
Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα και όλοι προετοιμάζονταν. Στην Εκκλησία ο παπα Βαγγέλης έκανε προετοιμασία για τη λειτουργία και η νεωκόρος πρόσθετε λάδι στα καντήλια. Ο κυρ Αντώνης έψηνε καφέ στο καφενείο. Η κυρα Κατερίνη άνοιγε το μπακάλικό και η κυρα Βαγγελιώ ζύμωνε ψωμί. Τα παιδιά της γειτονιάς είχαν βγει από νωρίς από τα σπίτια τους και έτρεχαν με τα ποδήλατά τους στο δάσος.
Η κυρα Βαγγελιώ ήταν στο σπίτι, ζύμωνε ψωμί και κουλουράκια ενώ στην κουζίνα σιγόβραζε γλυκό κυδώνι. Καθώς εκείνη ετοίμαζε το φαγητό, η τηλεόραση έπαιζε από το σαλόνι. Η κυρα Βαγγελιώ άφησε για μια στιγμή τα κουλούρια, καθάρισε τα χέρια της από το αλεύρι και πήγε να δυναμώσει την ένταση για να ακούει από την κουζίνα. Η κυρα Βαγγελιώ κοιτούσε με προσοχή ενώ πρόσθετε ζάχαρη και κανέλα στη συνταγή.
Μια παρουσιάστρια ντυμένη στα κόκκινα πρότεινε δώρα για τις μέρες των Χριστουγέννων. Στα χέρια της κρατούσε ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας. Παρουσίαζε τις νέες δυνατότητές του με ενθουσιασμό, δείχνοντας το κινητό στους θεατές. Αφού τελείωσε με αυτή την παρουσίαση, φόρεσε στα χέρια της ένα ρολόι που μπορούσε να μετρήσει τα βήματα αυτού που το φοράει και συγχρόνως να καταγράφει την αρτηριακή πίεση, τους παλμούς, το άγχος και να ειδοποιεί για τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα. Η παρουσιάστρια έδειχνε ενθουσιασμένη τα δώρα και χαμογελούσε στους θεατές όλο χαρά. Αφού μετακινήθηκε με χάρη στο στολισμένο τραπέζι με τα δώρα, άνοιξε και το τελευταίο κουτί. Ένα ρολόι για παιδιά με όμορφα χρώματα. Έβγαλε τις οδηγίες από το πολύχρωμο κουτί και διάβαζε: «Όλα γίνονται πια με απλό τρόπο, το παιδί σας θα φοράει το ρολόι και εσείς θα μπορείτε να ξέρετε ανά πάσα στιγμή πού βρίσκεται, κοιτώντας τον χάρτη στο διαδίκτυο. Θα μπορείτε να ορίσετε τα όρια που αυτό θα επιτρέπεται να κινείται και αν βγει από αυτά τα όρια θα σας έρχεται αμέσως ειδοποίηση στο δικό σας κινητό!». Ενθουσιασμένη η παρουσιάστρια έλεγε στο κοινό της ότι έχει το συγκεκριμένο ρολόι και ότι αισθάνεται μεγάλη ασφάλεια που μπορεί να προφυλάξει το παιδί της με αυτό…
Η κυρα Βαγγελιώ κοίταζε με μεγάλη προσοχή την τηλεόραση, μέχρι που μια μυρωδιά από καμένα κουλούρια την έκανε να τρέξει στην κουζίνα.
Η ώρα είχε περνούσε και ο ήλιος άρχισε να κρύβεται πίσω από τα ψηλά βουνά. Τα παιδιά δεν είχαν επιστρέψει ακόμη από τη βόλτα τους και κάποιες μανάδες τα περίμεναν στην πλατεία του χωριού. Καθώς η ώρα περνούσε, ακούστηκαν φωνές και γέλια. Τα παιδιά εμφανίστηκαν. Ο Γιαννάκης είχε πέσει με το ποδήλατο και τα γόνατά του ήταν γεμάτα γρατζουνιές, ο Κωστάκης έκρυβε το γεμάτο λάσπες παντελόνι του και ο Λευτέρης έσπρωχνε με τα χέρια του το ποδήλατο με το σκασμένο λάστιχο. Οι μανάδες, φώναξαν λίγο για την αργοπορία και μετά μαζευτήκαν όλοι μαζί στης κυρα Βαγγελιώς να φάνε γλυκό κυδώνι δίπλα στο αναμμένο τζάκι…