Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

ΥΠΕΝ: Προωθεί ρύθμιση για κλιμακωτό όριο στο μπόνους ύψους κτιρίων

Μετά τις αντιδράσεις πολλών δημάρχων και δη του Αλίμου και της Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Ανδρέα Κονδύλη και Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, αντίστοιχα, για τα μπόνους του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), οι αρμόδιοι του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) επεξεργάζονται μία νέα ρύθμιση που συσχετίζει το ανώτατο επιτρεπόμενο με τον συντελεστή δόμησης, που ισχύει σε κάθε περιοχή. Η ρύθμιση, η οποία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει περιορισμό στον έναν όροφο της αύξησης του ύψους σε περιοχές με χαμηλότερο συντελεστή, θέτοντας ως «ταβάνι» την αύξηση ύψους του κτιρίου κατά 3 μέτρα (σε σχέση με το ισχύον) στις περιοχές που έχουν υψηλό συντελεστή δόμησης, δηλαδή είναι ήδη πιο πυκνοδομημένες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, η ρύθμιση θα θέτει έναν κλιμακωτό περιορισμό στο «επιπλέον» ύψος που μπορεί κάποιος να κερδίσει για ένα κτίριο με τη συνδυαστική εφαρμογή των μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, εξαρτώντας το από τον συντελεστή δόμησης.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το μπόνους δόμησης και ύψους (άρθρο 10 του ΝΟΚ) που προβλέπεται όταν μειωθεί η κάλυψη ενός κτιρίου (δηλαδή το «αποτύπωμά» του στο έδαφος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε περιοχές που έχουν συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 0,8. Οι υπόλοιποι περιορισμοί για τη χρήση του συγκεκριμένου μπόνους που προϋπήρχαν εξακολουθούν να ισχύουν: αφορά μόνο εντός σχεδίου περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με πληθυσμό άνω των 25.000 κατοίκων (ανεβαίνει το πληθυσμιακό όριο από τους 20.000). Και στην υπόλοιπη Ελλάδα πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων (ουσιαστικά οι πρωτεύουσες νομών).
  • Οσον αφορά τη συνδυαστική εφαρμογή του προαναφερθέντος μπόνους, με το μπόνους ύψους από άλλη διάταξη (άρθρο 15, έως 2 μέτρα επιπλέον, όταν φτιαχτεί φυτεμένο δώμα στο 50% της οροφής και αυτό συνδυαστεί λ.χ. με παροχή 50% του ισογείου για χώρους στάθμευσης), αυτό θα δίνεται κλιμακωτά και θα έχει «ταβάνι». Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8, το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτίριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή). Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα. Και τέλος, στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6, το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα κτίριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της Καθημερινής, η σχετική ρύθμιση θα ισχύει από την 1η Μαΐου και θα έχει μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρι την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων της χώρας, την οποία το υπουργείο τοποθετεί περί τα τέλη του 2025.

Το ΥΠΕΝ χωρίς να καταργεί τις ευνοϊκές ως προς τη δόμηση ρυθμίσεις, περιορίζει τη συνδυαστική εφαρμογή κάποιων από αυτές στις περιοχές που έχουν χαμηλότερους συντελεστές, άρα εκεί όπου η επίδραση είναι πιο έντονη.

Στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, οι περισσότερες περιοχές έχουν συντελεστή δόμησης από 0,2 (Βουλιαγμένη, κάτω από την παραλιακή λεωφόρο) έως 0,8 (Βούλα, κάτω από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης), ενώ συντελεστή δόμησης 1 έχουν μόνο η Βάρκιζα και η περιοχή των Βλάχικων της Βάρης. Αντίστοιχα στον Άλιμο ένα μέρος του Δήμου έχει συντελεστή 0,8 και το υπόλοιπο 1,4. Η ρύθμιση, ωστόσο, δεν θα αφορά περιοχές με υψηλούς συντελεστές δόμησης, όπως το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Αθηναίων: η Πλάκα (που ούτως ή άλλως εξαιρείται λόγω ειδικού προστατευτικού καθεστώτος έχει συντελεστή 0,7, ο επόμενος χαμηλότερος σε διάφορες περιοχές είναι 1,2 και ο μέγιστος (στην Ακαδημίας και στα πέριξ αυτής) είναι 5,4.

Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8, το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα, ενώ όπου ισχύει συντελεστής δόμησης μεγαλύτερος από 1,6, το ανώτατο επιπλέον ύψος θα είναι τα 3 μέτρα.

Διαβάστε επίσης: Στο ΣτΕ προσέφυγε ο Γρ. Κωνσταντέλλος, κατά αποφάσεων ΥΠΕΝ – Αποκεντρωμένης

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ