Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Οι προκλήσεις της Ευρασίας για την Ευρώπη και Ελλάδα

Γράφει ο Χρίστος Αλεξόπουλος, Οικονομολόγος (Harvard), Συγγραφέας των βιβλίων GOOD BY GREECE – HELLO HELLAS & OΡΑΜΑ HELLAS (Εκδόσεις Παπαζήση).

Ο αρχικός βασικός λόγος για την οποίο δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν τόσον οικονομικός όσον γεωπολιτικός: η αποφυγή των εθνικών συγκρούσεων στο εσωτερικό και η σχετική αυτονομία της από τη μονοπωλιακή ηγεμονία της Αμερικής.

Η σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ωστόσο, με την έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ, αναιρεί τον κύριο σκοπό σύστασής της. Αλλάζει τη διεθνή τάξη. Ωφελεί δε, παραδόξως, τις ΗΠΑ, στρατιωτικά και ενεργειακά.

Η ΕΕ απέτυχε να ολοκληρώσει την οικονομική ένωση σε αμυντική και πολιτική. Δεν κατάφερε να εμποδίσει έναν άχρηστο πόλεμο εις βάρος όλων των λαών στη γειτονιά της. Αναγκάστηκε ή προτίμησε να ακολουθήσει παθητικά την Αμερική στο αντιρωσικό μένος της, ενισχύοντας την εξάρτησή της από τις παράλογες αποφάσεις του Λευκού Οίκου. Προς απογοήτευση των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι πλήττονται δυσανόλογα στην καθημερινότητά τους από τη συνακόλουθη οικονομική ακρίβεια.

Στην προκειμένη περίπτωση, τα συμφέροντα της Αμερικής απέκλιναν απο τα αντίστοιχα της Ευρώπης, καθόσον η πρώτη δυσανασχετούσε από τη διευρυνόμενη συνεργασία Βρυξελλών και Μόσχας… Η ανασφάλεια της ελλειμματικής ευρωπαϊκής ηγεσίας, όμως, δεν επέτρεψε κάποια λογική διαφοροποίηση προς όφελος της ειρήνης. Σύρθηκε αμήχανα στο άρμα ενός επιθετικού στην ουσία ΝΑΤΟ, χάριν της φαινομενικά ενιαίας αμερικανοκεντρικής συμμαχίας.

Κι όταν ο ανεκδιήγητος επίδοξος πρόεδρος της Αμερικής, Τραμπ, απείλησε προσβλητικά ότι θα άφηνε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να επιτεθεί στην Ευρώπη, αν δεν πληρώσει τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ της για Νατοϊκούς εξοπλισμούς, η κοινοτική ελίτ παρέλυσε! Αντί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για στοιχειώδη αποδέσμευση, συζητά το αυτοκτονικό ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στο ουκρανικό πεδίο. Συμπεριλαμβανομένων και Ελλήνων! Έχοντας πειστεί, προφανώς, από το φανταστικό αμερικανικό αφήγημα ότι η Ρωσία μπορεί και πρέπει να ηττηθεί πάση θυσία διότι, αν νικήσει, μετά θα επιτεθεί στη… Γαλλία. Κάτι που έχει διαψεύσει κατηγορηματικά το Κρεμλίνο, αλλά και που επιβεβαιώνει η κοινή λογική.

Μετά την αποτυχία των μονομερών δυτικών κυρώσεων -όχι του ΟΗΕ- να διαλύσουν τη ρωσική οικονομία, και την αναμενόμενη νίκη των Ρώσων στο μέτωπο, παρά την κολοσσιαία βοήθεια της Αμερικής, της ΕΕ και δυστυχώς της Ελλάδας, κινδυνεύουμε πλέον από έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, με προφανές αποτέλεσμα τον πυρηνικό όλεθρο του πλανήτη μας. Εξαιτίας ουσιαστικά ενός εμφυλίου πολέμου δύο αδελφών λαών υπό την ηγεσία αυταρχικών ηγετών, την οποία προκάλεσε η καταδικαστέα ρωσική εισβολή, ως συνέπεια όμως της απειλητικής περικύκλωσης της Ρωσίας από το επεκτεινόμενο ΝΑΤΟ δια της άγαρμπης δυτικοποίησης της Ουκρανίας.

Μπρος σ’ αυτό το οδυνηρό αδιέξοδο, είναι ανάγκη να επανεξεταστεί η στάση της ΕΕ και της Ελλάδας έναντι της Αμερικής, του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

Ας ληφθεί υπ’ όψη ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν εσωτερική κρίση και έχουν απωλέσει την αξιοπιστία του υπόλοιπου κόσμου ως ηγέτιδα πλανητική υπερδύναμη. Ακολουθεί και η Ευρώπη με την WOKE CULTURE, έτσι ώστε να παρατηρεί κανείς μια καθολική υποχώρηση, αν όχι παρακμή, δημογραφικά, οικονομικά, γεωπολικά και πολιτισμικά ολόκληρης της Δύσης.

Εν όψει αυτής της δυσάρεστης εξέλιξης, είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αποστασιοποιηθεί μερικώς από τις ΗΠΑ και να διαπραγματευθεί μια συμβιβαστική διαμεσολάβηση με την πυρηνικη υπερδύναμη Ρωσία πριν η Αρκούδα ωθηθεί ολοκληρωτικά στην αγκαλιά της Κίνας. Η Ρωσία, λόγω Νατοϊκής ανασφάλειας, προσανατολίζεται ήδη προς την Ευρασία, παρά την ιστορική ευρωπαϊκή ταυτότητά της. Μαζί, δυστυχώς για μας, με την Τουρκία, την Ινδία, το Ιράν και φυσικά την Κίνα… Οπότε θα είναι δύσκολο για τη Δύση να εξισορροπήσει τον αναδυόμενο ανταγωνιστικό ευρωασιατικό πόλο των BRICS PLUS.

Πόσω μάλλον για τη μικρή και ανίσχυρη Ελλάδα, που ανήκει -κακώς- αποκλειστικά σ’ αυτήν, δεινοπαθεί και αδικείται από την εξάρτησή της…

Η χώρα μας θα αποκτήσει αδικαιολόγητα έναν πρόσθετο ισχυρό εχθρό, τον ορθόδοξο Ρώσο, ως σύμμαχο πλέον του κακού αναθεωρητικού μουσουλμάνου γείτονά μας, αντί φυσιολογικά ημών!

Οι επικείμενες ευρωεκλογές δεν έχουν αναδείξει κανένα από τα σοβαρά μακροχρόνια προβλήματα υψηλής στρατηγικής, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η ΕΕ. Η πολιτική ηγεσία μας συνεχίζει να οδηγεί το ελληνικό αυτοκίνητο κοιτάζοντας τον οπίσθιο καθρέπτη, ο οποίος περιορίζει την ορατότητα στην αμφιλεγόμενη δυτική και σωστή πλευρά της Ιστορίας. Δεν βλέπει μπροστά τον ασιατικό γίγαντα ώστε να τον αξιοποιήσει καταλλήλως για τα εθνικά συμφέροντα και ιστορικά δίκαια του Ελληνισμού… Ούτε καν τον ορμητικό τουρκικό ρινόκερο της MAVI VATAN, που ετοιμάζεται να την κατασπαράξει!

Άρνηση της πραγματικότητας θα έλεγε ο FREUD.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ