Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Το παρόν αποτελεί απόσταγμα σχετικών επιστημονικών ερευνών

Επιμέλεια ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΛΥΣΤΡΑΣ

Ξέφρενη η πορεία προς την ηλιθιότητα Ο βλάκας δεν ξέρει ότι είναι βλάκας

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η ανθρώπινη νοημοσύνη μειώνεται, αν και η τεχνολογική πρόοδος εξελίσσεται ραγδαία.

Και ο πλέον άσχετος αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με τη στοιχειώδη ανθρώπινη ευφυΐα.

Πρόσφατα βλακώδη πραξικοπήματα στη Βολιβία, ανεγκέφαλες επαναστάσεις στην Κένυα και πόλεμοι στην Αφρική, αδικαιολόγητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία, μαζοχιστική επίθεση της τρομοκρατικής Χαμάς στο Ισραήλ, ύπουλες επιθέσεις των τρομοκρατών Χούθι της Υεμένης, απειλή πολέμου της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδος, ζαβά εκλογικά αποτελέσματα παγκοσμίως με ήρωες τους Τραμπ, Λεπέν, με τις ευρωεκλογές να φέρνουν τα πάνω κάτω, πέραν στοιχειώδους λογικής…

Η Κόλαση δεν είναι κάτι που το επιβάλλει ο Θεός που τιμωρεί, αλλά είναι κάτι που εμείς δημιουργούμε βλακωδώς για τον εαυτό μας.

Εδώ και 30.000 χρόνια ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίσσεται, περνώντας από τις φάσεις του Homo Erectus, Homo Sapiens κ.λπ. Κατά κάποιους επιστήμονες ο ανθρώπινος εγκέφαλος άρχισε να ατροφεί, όταν ο άνθρωπος σταμάτησε να είναι κυνηγός. Άλλοι αποδίδουν την παρατηρούμενη αδράνεια και ατροφία του εγκεφάλου στον τρόπο ζωής. Και γι’ αυτόν τον λόγο αναπτύσσουμε τις μηχανές, μεταγγίζοντας σε αυτές την ευφυΐα μας. Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες η ανθρώπινη νοημοσύνη πήρε την κάτω βόλτα. Πρόκειται για το «Φαινόμενο Flynn», από τον φιλόσοφο James Flynn, ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στη μελέτη της ανθρώπινης νοημοσύνης.

Ο Flynn υποστήριξε ότι τον 20ό αιώνα το είδος μας κέρδιζε τρεις μονάδες στον δείκτη IQ ανά δεκαετία. Ισχυρίστηκε δε ότι ένας μέσος άνθρωπος του 1900, το 2000 θα εθεωρείτο νοητικά ανάπηρος. Αυτό δεν είναι παράλογο, αφού η καλύτερη διατροφή, εκπαίδευση και τεχνολογία επέτρεψαν στον εγκέφαλο να αναπτύξει τις δεξιότητές του.

Ο Flynn απεφάνθη ότι η ευφυία δεν συνδέεται με τη φυλή ή το χρώμα των ανθρώπων, αλλά είναι συνάρτηση του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν.

Το «Φαινόμενο Flynn» παρουσιάζει όμως τάσεις αντιστροφής:

Τα τελευταία 30 χρόνια, οι έρευνες IQ (Intelligence Quotient – Δείκτης Νοημοσύνης) σε προηγμένες χώρες με καλά εκπαιδευτικά συστήματα, όπως οι σκανδιναβικές, αλλά και οι ΗΠΑ, μας έδειξαν ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη είτε παραμένει στάσιμη, είτε μειώνεται. Τουτ’ έστι μεθερμηνευόμενον ότι ένας άνθρωπος του 1980 είναι εξυπνότερος των τέκνων του.

Υπάρχει, βεβαίως, το ενδεχόμενο η νοημοσύνη να παίρνει άλλη μορφή και να μην ελέγχεται πλέον αξιόπιστα από τα τεστ. Με βάση, όμως, την εμπειρία μας στην καθημερινότητα, όλοι μας τείνουμε να αποδεχτούμε την επέλαση της ηλιθιότητας.

Οι ειδικοί εξηγούν αυτήν την εγκεφαλική κάμψη στη διατροφή, στη χρήση μηχανών, στον καταιγισμό πληροφοριών, που κλέβουν ζωτικό χώρο από τη φαντασία.

Ξεχάσαμε το πιο σπουδαίο: Την ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ!

Η ευφυΐα σε μεγάλο βαθμό είναι κληρονομική. Όμως οι έξυπνοι άνθρωποι δεν κάνουν πολλά παιδιά, ασχολούμενοι πρωταρχικά με την καριέρα τους.

Στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα βρίσκονται άνθρωποι που δεν διακρίνονται για τις δεξιότητές τους. Και οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν την τάση να κάνουν περισσότερα παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε δυσμενέστερες συνθήκες.

Κατά συνέπεια, το είδος μας αιμοδοτείται από ανθρώπους που, κατά βάση, δεν προέρχονται από γονείς με υψηλές δεξιότητες και αντίστοιχο Δείκτη Νοημοσύνης.

Εν κατακλείδι, μπορεί να γινόμαστε πιο ηλίθιοι (ή λιγότερο έξυπνοι, αν προτιμάτε), λόγω συνδυασμού όλων των εξής παραγόντων: Τρόπος ζωής, χρήση υπολογιστών, καταιγισμός πληροφοριών και αποχή των ευφυέστερων από την τεκνοποίηση.

Μπορεί η σοφία του ανθρώπινου είδους να διακρίνει την επερχόμενη εγκεφαλική καχεξία και να αναθέτει στις μηχανές τη δουλειά, μεθυσμένη, ίσως, και από το καινούργιο μας… παιχνίδι, την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI – Artificial Intelligence)… Ίδωμεν!

Κακά τα ψέματα, αυτά που βλέπουμε και ακούμε στην καθημερινότητά μας, ίσως ν’ αποτελούν μια εμπειρική απόδειξη όλων των παραπάνω. Από τον τρόπο που οδηγούμε μέχρι το πώς ψηφίζουμε…

Φαντάσου τι θα γίνει τώρα που σφίγγουν και οι ζέστες!!!

Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι!

Θεός φυλάξοι!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ