Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Γιάννης Πισιμίσης στην «Α»: «Βασική προτεραιότητα η ανάταξη της Καθαριότητας»

Με άρθρο του στην εφημερίδα μας ο δήμαρχος Βριλησσίων παραθέτει τις ενέργειες και πρωτοβουλίες της νέας δημοτικής Αρχής στους βασικότερους τομείς της, μετά από το πρώτο εξάμηνο διοίκησης

H ΑΜΑΡΥΣΙΑ εγκαινιάζει σε αυτό το φύλλο έναν κύκλο άρθρων των νέων δημάρχων του Βορείου Τομέα όπως αυτοί προέκυψαν από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, οι οποίοι, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης του πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας πενταετούς δημοτικής θητείας, παραθέτουν τις προτεραιότητες που έθεσαν και τις ενέργειες και παρεμβάσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στην πόλη τους.

Η αρχή γίνεται με τον δήμαρχο Βριλησσίων Γιάννη Πισιμίση.

Aπό την αρχή θέσαμε ως βασική μας προτεραιότητα την ανάταξη του τομέα της Καθαριότητας στην πόλη μας. Μετά από πολλά χρόνια ο οδοκαθαρισμός επέστρεψε στα Βριλήσσια. Κλιμάκια των δύο ατόμων από το Γραφείο Οδοκαθαρισμού επιχειρούν καθημερινά στην πόλη μας για να διατηρούνται καθαροί οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια και οι κοινόχρηστοι χώροι.

Ο οδοκαθαρισμός υλοποιείται αποκλειστικά και μόνο από το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας στο πεδίο χειρωνακτικά (σκούπα χειρός και μεγάλο φαράσι). Χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας. Σε συνεργασία με τα κλιμάκια του οδοκαθαρισμού επιχειρεί και η μεγάλη μηχανική σκούπα, η οποία έχει και τη δυνατότητα της πλύσης του οδοστρώματος. Καθαρίζουμε τους δρόμους μας – oμορφαίνουμε ξανά την πόλη μας! Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουμε και την περισυλλογή ογκωδών αντικειμένων, κηπαίων ενώ απομακρύνουμε τα εγκαταλελειμμένα οχήματα από το οδικό δίκτυο των Βριλησσίων.

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η τακτική πλύση όλων των κάδων απορριμμάτων στην πόλη μας. Κάθε κάδος στα Βριλήσσια, με βάση τον προγραμματισμό μας, πλένεται κάθε 15 ημέρες.

Ενισχύοντας τον στόλο απορριμματοφόρων της Υπηρεσίας Καθαριότητας, παραλάβαμε ένα καινούργιο τριαξονικό φορτηγό με ανυψωτικό μηχανισμό και απορριμματοκιβώτιο χωρητικότητας 30 κυβικών μέτρων αλλά και δύο νέα σύγχρονα απορριμματοφόρα για τις ανάγκες της αποκομιδής. Παράλληλα, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 150.000 από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την αγορά νέων οχημάτων.

Επεκτείναμε σημαντικά το δίκτυο καφέ κάδων βιοαποβλήτων στην πόλη μας. Οι μισοί καφέ κάδοι που είχαν τοποθετηθεί στα Βριλήσσια ήταν δυσλειτουργικοί, καθώς η αποκομιδή και η πλύση τους από τα δύο υπερσύγχρονα απορριμματοφόρα που παραχώρησε στον Δήμο μας η Περιφέρεια Αττικής ήταν μέχρι πρότινος ουσιαστικά αδύνατη. Οι ακατάλληλοι αυτοί καφέ κάδοι αντικαταστάθηκαν χωρίς οικονομική επιβάρυνση του Δήμου μας.

Αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων

Έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις σε πολλά πάρκα, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας για την αποκατάσταση και την αναβάθμισή τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το πάρκο της Ρεματιάς και το πάρκο στη συμβολή Μακεδονίας και Τενέδου, οι πλατείες 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου στα Άνω Βριλήσσια και οι εργασίες αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης στο θέατρο «Αλίκη Βουγιουκλάκη».

Οδική ασφάλεια

Ήδη έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια, την προσβασιμότητα και τη βαδισιμότητα. Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης σε διαβάσεις κατά προτεραιότητα έξω από σχολικά συγκροτήματα του Δήμου Βριλησσίων, ανακατασκευής ραμπών ΑμεΑ, τοποθέτησης κολωνακίων για αποτροπή παράνομης στάθμευσης, διαγραμμίσεων, απομάκρυνσης ξερών κορμών από τα πεζοδρόμια και αποκατάστασή τους, αλλά και κλάδεμα φυλλωσιών όπου παρεμποδίζεται η ορατότητα των σημάτων οδικής κυκλοφορίας. Προχωρήσαμε σε εργασίες λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης στην πλατεία Ελευθερίας με αντικατάσταση δεκάδων πλακών πεζοδρομίου που είχαν φθαρεί εδώ και πολύ καιρό. Το ίδιο συνέβη και σε προβληματικά σημεία επί της Λεωφόρου Πεντέλης όπου αντικαταστάθηκαν πλάκες πεζοδρομίου και όδευσης ΑμεΑ, ενώ τοποθετήθηκαν και νέα μεταλλικά κολωνάκια για αποτροπή της παράνομης στάθμευσης.

Χρηματοδοτήσεις

Εξασφαλίζουμε χρηματοδοτήσεις τουλάχιστον 6 εκατομμυρίων ευρώ και μάλιστα, από μελέτες που βρήκαμε καταχωνιασμένες σε συρτάρια. Οι Υπηρεσίες του Δήμου καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Δουλειά δύο ετών έγινε μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ήδη τρέχουν οι διαγωνισμοί για την Αντικατάσταση και την Αναβάθμιση του Δικτύου Ύδρευσης, ένα έργο ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», αλλά και για την Επέκταση του Δικτύου Βυθιζόμενων Κάδων στην πόλη μας.

Πράσινο – φυτεύσεις

Εγκαινιάσαμε ένα πρόγραμμα μαζικών δενδροφυτεύσεων για να ενισχύσουμε τον πράσινο χαρακτήρα της πόλης μας. Ο Δήμος Βριλησσίων αντικαθιστά όσα δέντρα χάθηκαν τα τελευταία χρόνια από την πόλη μας, με πολλαπλάσιο αριθμό νέων δέντρων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 660 νέες φυτεύσεις, ενώ σε συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό We4All έχουμε ξεκινήσει περιβαλλοντικές εκπαιδεύσεις αλλά και δενδροφυτεύσεις στις αυλές των σχολείων του Δήμου μας.

Επικοινωνία με τους πολίτες

Θέτοντας ως προτεραιότητα την άμεση επικοινωνία με τους συμπολίτες μας, εγκαινιάσαμε τη «Γραμμή Δημότη» στα τηλέφωνα 213 2050560-1. Οι πολίτες μπορούν να καλούν καθημερινά από τις 08:00-18:00 για όλα τα ζητήματα που αφορούν τις υπηρεσίες του Δήμου μας. Στη Γραμμή Δημότη απαντούν υπάλληλοι του Δήμου μας που καταγράφουν και ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες για να επέμβουν. Στη συνέχεια επικοινωνούν εκ νέου με τους συμπολίτες μας και τους ενημερώνουν για την εξέλιξη του αιτήματός τους.

Έργα και παρεμβάσεις

Το μεγάλο έργο της αντιπλημμυρικής θωράκισης στη συνοικία από Ολύμπου μέχρι Αναπαύσεως έχει ξεκινήσει. Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για την εγκατάσταση αγωγών ομβρίων υδάτων στην οδό Ροδόπης και αυτές τις ημέρες ολοκληρώνεται η εγκατάσταση αγωγών και στην οδό Ολύμπου.

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανακατασκευής της παιδικής χαράς στην οδό Τροίας. Παράλληλα, έχουν γίνει εργασίες επισκευής και συντήρησης σε όλες τις παιδικές χαρές στην πόλη μας και πλέον μετά από χρόνια διαθέτουμε τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και τα σήματα καταλληλότητας.

Ψηφιακή διάδραση – ΚΕΠ

Δημιουργήσαμε μια νέα πύλη ενημέρωσης για τους πολίτες στην εφαρμογή Viber. Πρόκειται για ένα αξιόπιστο, εναλλακτικό δίκτυο ενημέρωσης των δημοτών, με στόχο την αξιοποίηση της τεχνολογίας προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. Για πρώτη φορά ο Δήμος Βριλησσίων μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής ψηφιοποιεί τους λογαριασμούς ύδρευσης. Οι πολίτες από εδώ και στο εξής μπορούν να βλέπουν τον λογαριασμό τους στο κινητό τους τηλέφωνο, να παρακολουθούν την καθημερινή κατανάλωση του νερού μέσω των ψηφιακών υδρομέτρων και να πληρώνουν απευθείας τον λογαριασμό της ύδρευσης με ένα κλικ από το κινητό τους τηλέφωνο.

Τα δύο Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου Βριλησσίων ανακαινίστηκαν και εκσυγχρονίστηκαν προσφέροντας πιο ποιοτικές υπηρεσίες προς τους συμπολίτες μας, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας. Οι παρεμβάσεις που ολοκληρώθηκαν μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος «Εκσυγχρονισμός ΚΕΠ» από το Ταμείο Ανάκαμψης περιελάμβαναν την πλήρη ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των δύο ΚΕΠ του Δήμου Βριλησσίων βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών αλλά και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού.

Εθελοντές – Κοινωνική Πολιτική

Δημιουργήσαμε το Σώμα Εθελοντών του Δήμου Βριλησσίων με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού δικτύου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Ο Εθελοντισμός συνιστά έναν ισχυρό μοχλό για την πραγματοποίηση θετικών αλλαγών. Η συνεισφορά των ενεργών πολιτών έχει καθοριστική συμβολή στη δημιουργία μιας κοινωνίας συμμετοχής και αλληλεγγύης.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι διανομές ειδών ρουχισμών, παιχνιδιών, βιβλίων, ρούχων, φαρμάκων, τροφίμων και βασικών ειδών σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά και σε κοινωνικές δομές. Παράλληλα, στηρίξαμε το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων με 2.500 βιβλία που συγκεντρώθηκαν από τις προσφορές συμπολιτών μας. Επιπλέον, διενεργήθηκαν δωρεάν προληπτικός δερματολογικός και ορθοπεδικός έλεγχος για όλους τους πολίτες στα δημοτικά ιατρεία. Επίσης ξεκινήσαμε και συνεχίζουμε από το νέο έτος δωρεάν προληπτικό ορθοπεδικό έλεγχο για τη σκολίωση σε όλα τα σχολεία της πόλης μας.

Εκπαίδευση

Προχωρούμε άμεσα στη δημιουργία ενός νέου Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ηλικίας 5-12 ετών, στηρίζοντας εμπράκτως τις οικογένειες και προσφέροντας στα παιδιά τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου. Το ΚΔΑΠ θα λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά στον χώρο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Βριλησσίων. Οι Σχολές Γονέων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε κλειστές ομάδες και μας χαροποιεί ιδιαίτερα να βλέπουμε την ενεργό συμμετοχή των συμπολιτών μας σε αυτές. Την ίδια ώρα, ξεκίνησαν τα δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών για τους συμπολίτες μας, ενώ η κομποστοποίηση μπαίνει στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βριλησσίων με ένα πρόγραμμα βιωματικής μάθησης, που στόχο έχει την οικολογική ευαισθητοποίηση των παιδιών της πόλης μας.

Πολιτιστικές δράσεις

Δημιουργήσαμε ένα νέο θεσμό, το Παιδικό Φεστιβάλ του Δήμου Βριλησσίων, στο πάρκο της πρώην Ναυτικής Βάσης. Με χαρά διαπιστώσαμε πως οι συμπολίτες μας αγκάλιασαν αυτήν την προσπάθεια την οποία φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τα επόμενα χρόνια, ενώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου στον ίδιο χώρο πραγματοποιούνται υπαίθριες δωρεάν κινηματογραφικές προβολές με ταινίες για μικρούς και μεγάλους.

Αξιοποιούμε τη θερινή περίοδο προκειμένου να προχωρήσουμε σε εργασίες ανακατασκευής και αναβάθμισης των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου μας και στις απαραίτητες εργασίες στα σχολεία μας.

Πυροπροστασία

Ο Δήμος Βριλησσίων ήταν από τους πρώτους Δήμους που εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΥΠΕΝ για την πυροπροστασία, ενώ το περιαστικό μας δάσος του Αγίου Θεοκλήτου έχει ενταχθεί και στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Anti Nero III. Ολοκληρώσαμε εγκαίρως τους καθαρισμούς των κοινοχρήστων χώρων, προχωρήσαμε στις απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού, ενώ συντηρήθηκαν και επισκευάστηκαν όλες οι δεξαμενές πυρόσβεσης, τα οχήματα, τα μέσα και οι εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου μας.

Οικονομικά του Δήμου

Η αλήθεια είναι πως παραλάβαμε μια άσχημη κατάσταση στα οικονομικά του Δήμου Βριλησσίων, με χρέη άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ και ελάχιστη ρευστότητα. Προσπαθούμε να αυξήσουμε τα έσοδα και το έχουμε καταφέρει, διεκδικώντας για πρώτη φορά οφειλές από μεγάλες εταιρείες που ξεπερνούν συνολικά τα 800.000 ευρώ. Το ποσό αφορά αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα, τα οποία οι εν λόγω μεγάλες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει. Ταυτόχρονα επιχειρούμε τον εξορθολογισμό των δαπανών και στόχος μας είναι το κάθε ευρώ που φεύγει από το ταμείο του Δήμου να πιάνει τόπο προς όφελος της πόλης μας και των συμπολιτών μα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ