Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Γρ. Κωνσταντέλλος: «Ο ΝΟΚ έχει κι άλλες καταστροφικές διατάξεις που πρέπει να κριθούν αυτόνομα»

Αλλαγές και σε άλλα σημεία του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), πέραν των «μπόνους» στα ύψη των κτιρίων, διεκδικούν οι Δήμοι. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και α΄αντιπρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γρηγόρη Κωνσταντέλλο, ο ΝΟΚ έχει πολλές προβληματικές διατάξεις. «Εμείς έχουμε καταπιαστεί με τα κίνητρα, αλλά έχει κι άλλες διατάξεις εξίσου καταστροφικές που πρέπει να κριθούν αυτόνομα», είπε μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας 29 Ιουλίου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Ήδη, οι δήμαρχοι Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και Κηφισιάς έχουν κάνει παρέμβαση στο Υπουργείο περιβάλλοντος και Ενέργειας διεκδικώντας επαρκή χώρο για τη φύτευση δέντρων περιμετρικά των κτιρίων.

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντέλλος, ο ΝΟΚ δίνει τη δυνατότητα να γίνουν εκσκαφές που μπορεί να φθάσουν στο 95% της επιφάνειας του οικοπέδου. Η παλιά νομοθεσία, με τον ΓΟΚ (Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό), έδινε επί παραδείγματι τη δυνατότητα στις συγκεκριμένες περιοχές που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, να γίνονται εκσκαφές στο 50% της επιφάνειας του οικοπέδου. «Αυτό το άλλαξαν στην λογική να φτιαχτούν όσο περισσότερα υπόγεια και να μην υπάρχουν αυτοκίνητα στους δρόμους. Αυτό είναι πολύ κακό διότι δέντρα δεκαετιών ή αιωνόβια, πετσοκόβονται σε ημερήσια βάση. Το κακό είναι ότι αντί ο νομοθέτης να υποχρεώσει αυτόν που θέλει περισσότερα υπόγεια, να τα θάψει μέσα στη γη, ούτως ώστε να αφήσει ένα εύλογο ύψος της τάξεως του 1,5 μέτρου και πάνω, για να μπορέσει στα σημεία αυτά να φυτέψει και πάλι δέντρα, είπε ότι αυτές οι κηποκαλύψεις, πάνω από τα νέα μπετά, που πιάνουν όλο το εύρος του οικοπέδου, μπορούν είναι της τάξεως των 40 πόντων. Σε 40 πόντους μπορείς να φυτέψεις μόνο λουλούδια, όπως τριανταφυλλιές, άντε χιώτικες μανταρινιές που έχουν μικρό βάθος ρίζας. Είναι και αυτό που θέλουμε να αλλάξουμε. Να μην είναι 40 πόντοι, αλλά τουλάχιστον 1,5 μέτρο. Δηλαδή τα μίζερα γκαράζ των 2,20μ να τα κάνουν 3.20μ ώστε να μπορούν οι ιδιοκτήτες να φυτεύουν από πάνω δέντρα», ανέφερε ο κ. Κωνσταντέλλος.

Αναφερόμενος στο μέτρο του «διπλού εντέλλεσθε» που είχε πάρει ο δήμαρχος, τον περασμένο Απρίλιο, προκειμένου να μην εκδίδονται νέες άδειες με χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ, εν αναμονή και της απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ο κ. Κωνσταντέλλος ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δικαιώθηκε από το 5ο Τμήμα του ΣτΕ και σε 2ο βαθμό. «Αυτό», εξήγησε, «σημαίνει ότι το “εντέλλεσθε” θα ισχύσει μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ».

Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προσέφυγε στο ΣτΕ μετά την προσπάθεια ακύρωσης του «διπλού εντέλλεσθε» από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Διαβάστε επίσης: Γρ. Κωνσταντέλλος: Η κυβέρνηση οφείλει με γενναίες πρωτοβουλίες να δημιουργήσει μια ισχυρή και αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ειδήσεις από την Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ