Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Χαράλαμπος Μπονάτσος στην «Α»: «Επαναφέρουμε την κανονικότητα στην καθημερινότητα του δημότη»

Συνεχίζοντας τον κύκλο αρθρογραφίας των νέων δημάρχων των βορείων προαστίων που η ΑΜΑΡΥΣΙΑ ξεκίνησε με την αφορμή της συμπλήρωσης έξι «γεμάτων» μηνών διοίκησης, ο δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Χαράλαμπος Μπονάτσος κάνει μέσα από τις σελίδες μας έναν πρώτο απολογισμό έργου, δίνοντας έμφαση στην καθημερινότητα των κατοίκων, θέτει ως άμεση προτεραιότητα τους άξονες «καθαριότητα – φωτισμός – πράσινο», αλλά δεν μένει μόνο εκεί, καθώς αναφέρεται και σε μια σειρά από άλλους τομείς στους οποίους απέδωσε έμφαση η διοίκησή του αυτό το πρώτο εξάμηνο της πενταετούς δημοτικής θητείας.

Ο πρωταρχικός μας στόχος ήταν και είναι να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν η κανονικότητα στην καθημερινότητα του δημότη. Αυτό σημαίνει καθαριότητα, φωτισμός, πράσινο. Τα προβλήματα που υπήρχαν σε αυτό το τρίπτυχο ήταν πολλά και έπρεπε πρώτα να επιλύσουμε εσωτερικά ζητήματα ώστε μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Καθαριότητα

Στον προϋπολογισμό του 2024 που κατήρτισε η προηγούμενη διοίκηση, δεν είχε γίνει καμμία πρόβλεψη για συμβασιούχους στον τομέα της Καθαριότητας. Είμασταν υποστελεχωμένοι και γι αυτό σπεύσαμε να εξασφαλίσουμε προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας, μέσω προγράμματων όπως το 55-67 της ΔΥΠΑ. Χρησιμοποιούμε χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ στον Δήμο μας, με σεβασμό στα χρήματα των κατοίκων, αφού οι θέσεις αυτές επιδοτούνται.

Εκτός από την υποστελέχωση έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του απαρχαιωμένου στόλου. Διεκδικούμε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αντικατάστασή του, ενώ παράλληλα προχωράμε σε μίσθωση οχημάτων για να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις τρέχουσες υποχρεώσεις μας. Σύντομα θα προστεθούν καινούρια, αποτελεσματικά οχήματα στον στόλο του Δήμου.

Φωτισμός

Οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν ήδη ξεκινήσει την αντικατάσταση των καμμένων λαμπτήρων, ενώ σταδιακά ενισχύουν και το υπάρχον δίκτυο ηλεκτροφωτισμού όπου χρειάζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οδός Μπότσαρη στη Φιλοθέη, όπου το πάγιο και χρονίζον αίτημα των κατοίκων για επαρκή δημοτικό φωτισμό, ικανοποιήθηκε.

Πράσινο

Στα σκαριά βρίσκεται και το -πολύ σημαντικό για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του προαστίου μας- Μητρώο Πρασίνου που αποτελούσε μια από τις βασικές προεκλογικές μας δεσμεύσεις, καθώς και ο Κανονισμός μέσω του οποίου θα αυστηροποιήσουμε τις διαδικασίες που αφορούν στις κοπές των δέντρων.

Με γνώμονα λοιπόν το τρίπτυχο καθαριότητα-φωτισμός-πράσινο, είναι υπό ίδρυση ένας νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας, μέσω του οποίου στοχεύουμε να ενισχύσουμε με μόνιμο προσωπικό όλες τις Υπηρεσίες μας. Οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Σχολεία – Βρεφονηπιακοί

Αναβαθμίζουμε, ανακαινίζουμε και εξοπλίζουμε τα σχολεία μας και αρκετές από τις παρεμβάσεις θα συνεχιστούν μέσα στο καλοκαίρι. Τον Σεπτέμβριο η εικόνα των εκπαιδευτικών μας συγκροτημάτων θα είναι τελείως διαφορετική, με κτίρια όμορφα και ασφαλείς χώρους. Αλλάζουμε μονώσεις σε στέγες, ανακαινίζουμε εξολοκλήρου τα γήπεδα που αθλούνται καθημερινά οι μαθητές, τους προαύλειους χώρους και τις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, τοποθετούμε καινούριους χλοοτάπητες, ανανεώνουμε αθλητικούς και αστικούς εξοπλισμούς και άλλα πολλά.

Επίσης, εξασφαλίσαμε τις χρήσεις γης για ένα οικόπεδο που είχε αποκτήσει προ ετών ο Δήμος στην περιοχή του Ψυχικού, στο οποίο θα ανεγερθεί ένας νέος δημοτικός βρεφονηπιακός σταθμός. Είναι ένα εξαιρετικό νέο για την Κοινότητα και για το προάστιό μας, γιατί θα είναι η πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια που χτίζεται καινούριο σχολείο.

Και δεν σταματάμε εδώ. Με έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών ξεκινάμε τις διαδικασίες για ένα μεγάλο έργο στον παλιό παιδικό σταθμό στην Αγία Βαρβάρα. Πρόκειται για μια παλιά κλασική μονοκατοικία η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Δημοτικό Κατάστημα. Το έργο δημοπρατείται σύντομα.

Αθλητισμός

Είμαστε στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης της πλήρους ανακαίνισης και αναβάθμισης του Αθλητικού Κέντρου του Νέου Ψυχικού, το οποίο παραδίδεται πλήρως λειτουργικό με την πισίνα του στους δημότες το φθινόπωρο.

Επαναφέραμε το πρόγραμμα «Άθληση για Όλους» που ήταν ανενεργό από το 2011, προσλαμβάνοντας προπονητές πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα για όλες τις ηλικιακές ομάδες, που δεν θα διεξάγεται απαραίτητα σε αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και σε πλατείες και πάρκα.

Ταυτόχρονα, ξεκινάμε και πρόγραμμα θεραπευτικής γυμναστικής, όπου οι εξειδικευμένοι γυμναστές σε συνεργασία με φυσικοθεραπευτές και ορθοπαιδικούς θα αντιμετωπίζουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Μητρώο Εθελοντών

Και επειδή η όλη διαδικασία επαναφοράς της κανονικότητας αλλά και αναβάθμισης της καθημερινότητας των δημοτών είναι συμμετοχική, δημιουργήσαμε Μητρώο Εθελοντών σε έξι τομείς, μεταξύ των οποίων και η Πολιτική Προστασία, στην οποία δίνουμε μεγάλη έμφαση. Ηδη καταρτίζονται σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών με τη συμμετοχή των εθελοντών μας και πάντα σε αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Παράνομη στάθμευση

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών μας, είναι η κακή -και ενάντια στο κοινωνικό σύνολο, αν μου επιτρέπεται- συνήθεια της παράνομης στάθμευσης, με αποτέλεσμα την παρακώλυση της κυκλοφορίας των οχημάτων και της βαδισιμότητας των πεζών.

Γι’ αυτό αποφασίσαμε να ξεκινήσουν αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Δημοτικής Αστυνομίας σε «προβληματικά» σημεία του οδικού δικτύου και πλατείες. Το αποτέλεσμα ήταν να επιδοθούν δεκάδες κλήσεις για πλείστες παραβάσεις σε παράνομα σταθμευμένα ΙΧ και να αφαιρεθούν αυτοσχέδια εμπόδια από πεζοδρόμια (χαρακτηριστικό παράδειγμα η 25ης Μαρτίου, ο εμπορικός δρόμος του Νέου Ψυχικού).

Και σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι η κίνηση αυτή δεν γίνεται για εισπρακτικούς λόγους. Σαφώς και πρόκειται για ένα έσοδο, αλλά ο βασικός στόχος είναι η αλλαγή της νοοτροπίας των πολιτών. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να είναι απαιτητικοί από τη Δημοτική Αρχή, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν και τις υποχρεώσεις τους. Θα μπει ένα τέλος στην αλόγιστη και άναρχη στάθμευση στον Δήμο μας. Η Δημοτική Αστυνομία θα επιχειρεί πλέον και απογευματινές ώρες και Σαββατοκύριακα.

Ζώα συντροφιάς

Ως Δημοτική Αρχή δίνουμε μεγάλη σημασία στη φιλοζωία και τους μικρούς τετράποδους φίλους μας. Οι δράσεις μας είναι συνεχείς και σε αυτόν τον τομέα. Μοιράσαμε ήδη 4,2 τόνους premium γατοτροφής στους εθελοντές δημότες που φροντίζουν αποικίες αδέσποτων και θα δοθούν και άλλοι 5 τόνοι μέχρι τον Δεκέμβριο. Είναι η πρώτη φορά που προσφέρεται τόσο μεγάλη ποσότητα τροφής και μάλιστα τέτοιας εξαιρετικής ποιότητας. Κι αυτό διότι αντιμετωπίζουμε τα αδέσποτα σαν τα δικά μας οικόσιτα ζώα, στοχεύοντας όχι μόνο στην επιβίωσή τους αλλά στην ευζωία τους.

Παράλληλα, υπό κατασκευή βρίσκονται 15 σπιτάκια για τις γάτες τα οποία θα τοποθετηθούν στα σημεία που συγκεντρώνονται καθώς και ενημερωτικές πινακίδες για τις υποχρεώσεις των φιλόζωων.

Το πρόγραμμα των στειρώσεων συνεχίζεται και ταυτόχρονα δημιουργήθηκε η καινούρια σελίδα «Υιοθετώ» για να βρίσκουν οικογένεια τα ζώα συντροφιάς. Όσον αφορά στα δεσποζόμενα σκυλάκια, έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για δυο πάρκα στο Ψυχικό και τη Φιλοθέη, που πρόκειται να λειτουργήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ