Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ζυγός των πεποιθήσεών μας

Γράφει η Χρύσα Κιούση Accredited Life Coach & Mentor, Accredited NLP Coach, Parent Coach
Mindfulness & Compassion Practitioner

www.chryssakioussi.gr
info@chryssakioussi.gr

Στις μέρες μας ακούγεται συχνά ο όρος «πεποιθήσεις» ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως από ειδικούς της ψυχικής υγείας και της αυτογνωσίας. Τι είναι η πεποίθηση;

Πεποίθηση είναι η ιδέα που έχουμε για εμάς τους ίδιους και για τον κόσμο γύρω μας, η οποία πολλές φορές είναι αρνητική ή δεσμευτική και την κουβαλάμε μέσα στα χρόνια δημιουργώντας εσφαλμένες εικόνες.
Αναλογιστείτε πόσες φορές αφήσατε στην άκρη κάποιο όνειρό σας, πιστεύοντας πως δεν είστε ικανοί να το πραγματοποιήσετε, ή πως δεν σας αξίζει να καταφέρετε κάτι τόσο σημαντικό. Αυτές οι σκέψεις είναι οι πεποιθήσεις που έχουν αποτυπωθεί στο υποσυνείδητό σας και με τις οποίες συμπορεύεστε σε όλη σας τη ζωή. Το αποτέλεσμα είναι το όνειρο να μένει όνειρο και οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί που αποδίδετε στον εαυτό σας να σας κρατούν στάσιμους.

Αν κάνουμε μια ενδοσκόπηση και καταγράψουμε ποια ήταν τα πιστεύω και τις απόψεις των φροντιστών μας (οι άνθρωποι που μας ανέθρεψαν), θα εκπλαγούμε ανακαλύπτοντας πως τα περισσότερα από αυτά έχουν γίνει βίωμά μας. Τα έχουμε ενστερνιστεί, και πορευόμαστε με αυτά στη ζωή μας. Οι απόψεις τους είναι αυτές που καθοδηγούν τις δικές μας αντιλήψεις για τον κόσμο μας και για τον ίδιο μας τον εαυτό.
Έτσι, φτιάχνουμε στο υποσυνείδητό μας μια εικόνα βασισμένη σε υποθέσεις που ήταν στην πραγματικότητα υποθέσεις κάποιων τρίτων και που απλά είχαν τη δύναμη να μας τις μεταβιβάσουν.
Οι πεποιθήσεις ήρθαν και εδραιώθηκαν μέσα μας ή μέσα στον περίγυρό μας, σε μια εποχή που δεν είχαμε τα απαραίτητα φίλτρα για να κρίνουμε ποια είναι η αλήθεια για εμάς. Με τα χρόνια όμως οι καταστάσεις αλλάζουν, τα θέλω μας, οι αντιστάσεις μας, οπότε οι εγκατεστημένες αυτές πεποιθήσεις δεν έχουν πια χώρο και λόγο ύπαρξης.

Μπορούμε να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας;
Φυσικά και μπορούμε!

Είναι μια δύσκολη και επίπονη πολλές φορές διαδικασία και ο λόγος είναι ότι έρχομαι αντιμέτωπος με την πραγματικότητα. Αμφισβητώ τις μέχρι τώρα περιοριστικές πεποιθήσεις και τις ανατρέπω, τις μετατρέπω, και τις κάνω ενδυναμωτικές. Αναγνωρίζω σε ποια κομμάτια της ζωής μου δεν με βοήθησαν μέχρι τώρα οι πεποιθήσεις μου. Τις παρατηρώ και με αυτογνωσία πια πορεύομαι διαφορετικά για το μέλλον μου. Ανακαλύπτοντας τους περιορισμούς που έχουμε βάλει σε εμάς τους ίδιους και οι οποίοι όπως είπαμε είναι επίκτητοι και όχι δικοί μας, αρχίζουμε να συμπαθούμε, να συμπονάμε και να κατανοούμε τον εαυτό μας για λάθη του παρελθόντος.
Στις συνεδρίες life coaching μέσα από στοχευμένες ερωτήσεις και ασκήσεις, ξετυλίγουμε το μπερδεμένο κουβάρι του μυαλού και προχωράμε στη μεταμόρφωση του εαυτού μας. Αρχίζουμε να ανακαλύπτουμε τις κρυμμένες περιοριστικές πεποιθήσεις και σταδιακά καταλαβαίνουμε τι πραγματικά πρεσβεύουμε, ποιοι είμαστε και πόσα μαγικά πράγματα μπορούμε να πετύχουμε.
Η διαδικασία αναγνώρισης και μεταμόρφωσης των περιοριστικών πεποιθήσεων είναι μια από τις πολυτιμότερες διαδικασίες αυταγάπης και αυτογνωσίας. Είναι ο δρόμος προς την αλλαγή!

«Οι πεποιθήσεις είναι μεγαλύτεροι αντίπαλοι της αλήθειας από τα ψέματα».
Φρίντριχ Νίτσε
(Γερμανός φιλόσοφος)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ