Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024

Ταινίες που θα σας μείνουν αξέχαστες αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη

Ο Άγγελος Πολύδωρος παρουσιάζει και σχολιάζει τις ταινίες που προβάλλονται από την Πέμπτη 05/9/2024 στους κινηματογράφους.

Υπόθεση Γκολντμάν – Le Procès Goldman

Ένα δικαστικό δράμα για τη φύση της δικαιοσύνης, τα ηθικά διλήμματα και τον πολιτικό διχασμό που σφράγισαν την Γαλλία στη δεκαετία του ’70. Η ταινία βασίζεται στη «δίκη του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε στην εποχή της η σε β΄ βαθμό δίκη του Πιέρ Γκολντμάν ενός αριστερού διανοούμενου και γιου Πολωνοεβραίων επιζώντων του Ολοκαυτώματος.
Ο Πιέρ Γκολντμάν ήταν ήδη γνωστός για τη συμμετοχή του σε επαναστατικές κινήσεις πριν εμπλακεί στις εγκληματικές δραστηριότητες για τις οποίες είχε ήδη καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη συμμετοχή του σε μια ληστεία που κατέληξε σε δολοφονίες δύο φαρμακοποιών στο Παρίσι το 1969. Παρόλο που παραδέχθηκε την ενοχή του για άλλες ληστείες, πάντα ισχυριζόταν ότι δεν διέπραξε τους φόνους (είχε γράψει μάλιστα και βιβλίο για όλη αυτή την υπόθεση).
Στην ταινία (δίκη 1976), η υπεράσπισή του προσπαθεί να αποδείξει ότι ο Γκολντμάν δεν είναι ένοχος για τις δολοφονίες, ενώ το κοινό, οι διανοούμενοι της εποχής και η πολιτική σκηνή της Γαλλίας διχάζονταν.
Ο σκηνοθέτης Σεντρίκ Καν παρουσιάζει την ένταση αυτής της δεύτερης δίκης, τις μαρτυρίες, και τις ανατροπές κατά τη διάρκειά της, διατηρώντας μια ρεαλιστική προσέγγιση και δίνοντας έμφαση στους διαλόγους και στις ερμηνείες των ηθοποιών, με τον Άριε Βορχάλτερ να μας χαρίζει μια απολαυστικά έντονη και συγκινητική ερμηνεία ως Γκολντμάν, αποτυπώνοντας τις εσωτερικές συγκρούσεις ενός ανθρώπου που βρίσκεται παγιδευμένος ανάμεσα στις ιδεολογικές του πεποιθήσεις και το σύστημα δικαιοσύνης.
Ουσιαστικά, δεν έχουμε μόνο ένα δικαστικό δράμα, αλλά μια βαθιά ανάλυση της δικαιοσύνης, της αλήθειας, και της ανθρώπινης ψυχολογίας, που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, την πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Γαλλίας τη δεκαετία του ’70 και τη διαρκή σύγκρουση μεταξύ ατομικής ευθύνης και κοινωνικού ελέγχου.
INFO
Είδος: Δράμα, Δικαστικό, 115΄
Χώρα: Γαλλία, 2023
Σκηνοθεσία: Σεντρίκ Καν
Πρωταγωνιστούν: Άριε Βορχάλτερ, Αρτούρ Χαραρί, Πατρίκ Πινό
Διανομή: Weirdwave
===
Σκαθαροζούμης Σκαθαροζούμης – Beetlejuice Beetlejuice

Μετά από μια αναπάντεχη οικογενειακή τραγωδία, τρεις γενιές της οικογένειας Ντιτζ επιστρέφουν στο Γουίντερ Ρίβερ. Ακόμα στοιχειωμένη από τον Σκαθαροζούμη, η ζωή της Λίντια ανατρέπεται όταν η επαναστάτρια έφηβη κόρη της, η Άστριντ, ανακαλύπτει το μυστηριώδες μοντέλο της πόλης στη σοφίτα και η πύλη στον άλλο κόσμο ανοίγει κατά λάθος. Με μεγάλους μπελάδες να αναστατώνουν και τους δύο κόσμους, είναι θέμα χρόνου πότε κάποιος θα αναφωνήσει το όνομα του Σκαθαροζούμη τρεις φορές, για να επιστρέψει αυτός ο σκανταλιάρης δαίμονας προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο χαμό.
INFO
Είδος: Φαντασίας, Θρίλερ, Κωμωδία, 104΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2024
Σκηνοθεσία: Τιμ Μπάρτον
Παίζουν: Μάικλ Κίτον, Γουινόνα Ράιντερ,Τζένα Ορτέγκα, Κάθριν Ο’ Χάρα
Διανομή: Tanweer
===
Ο κόμης Μόντε Κρίστο – Le Comte de Monte-Cristo

Το κλασικό μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά σε νέα εκδοχή με μορφή γαλλικής τρίωρης υπερπαραγωγής.
Μασσαλία, 1815. Όλα τα όνειρα του νεαρού Εντμόντ Νταντές πρόκειται να πραγματοποιηθούν. Έχοντας πάρει προαγωγή για να γίνει καπετάνιος ενός πλοίου, μπορεί επιτέλους να παντρευτεί την αγάπη της ζωής του, τη Μερσέντες. Όμως η επιτυχία του εμπνέει ζήλια. Προδομένος από αντιπάλους αλλά και αυτούς που θεωρούσε φίλους, και καταγγελθείς ως μέλος μιας συνωμοσίας υπέρ του Βοναπάρτη, φυλακίζεται χωρίς δίκη και χωρίς ελπίδα επιστροφής. Μετά από δεκατέσσερα χρόνια μυστικής καθοδήγησης από τον συγκρατούμενο αβά Φαριά, ο Νταντές καταφέρνει να δραπετεύσει και να καταλάβει τον θρυλικό θησαυρό που κρύβεται στο νησί Μόντε Κρίστο. Τώρα, με μια τεράστια περιουσία, καταστρώνει ένα εξαιρετικό σχέδιο για να πάρει την εκδίκηση που λαχταρά.
INFO
Είδος: Δράμα, Περιπέτεια, 173΄
Χώρα: Γαλλία, 2024
Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Ντε Λα Πατελιέ & Ματιέ Ντελαπόρτ
Παίζουν: Πιέρ Νινέ, Μπαστιέν Μπουγιόν, Αναΐς Ντεμουτιέ, Αναμαρία Βαρτολομέι
Διανομή: Spentzos Film
===
Σεξ: Όσα λένε οι άντρες μεταξύ τους – Sex

Το πρώτο μέρος της τριλογίας Sex-Dreams-Love του Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ, που χειρίζεται με διακριτικό χιούμορ την ταυτότητα του φύλου και τον ερωτισμό στη γρήγορα μεταλλασσόμενη σημερινή κοινωνία.
Δύο καπνοδοχοκαθαριστές, που βιώνουν μονογαμικούς, ετεροφυλικούς γάμους, καταλήγουν να αμφισβητήσουν της απόψεις τους πάνω στη σεξουαλικότητα και τους ρόλους των φύλων. Ο ένας έχει μια σεξουαλική επαφή με ομόφυλο άντρα, αλλά δεν το βλέπει είτε ως έκφραση ομοφυλοφιλίας είτε καν απάτης. Ο άλλος ξάφνου αρχίζει να έχει ονειρώξεις στις οποίες είναι γυναίκα. Αυτό είναι αρκετό για να τον βάλει σε σκέψεις πάνω στην αληθινή του προσωπικότητα, και πάνω στο αν υπάρχουν μέσα του πτυχές που καταπιέζονται.
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 125΄
Χώρα: Νορβηγία, 2024
Σκηνοθεσία: Νταγκ Γιόχαν Χάουγκερουντ
Παίζουν: Γιαν Γκούναρ Ρόιζε, Θόρμπιορν Χαρ, Σίρι Φόρμπεργκ, Μπιργκίτε Λάρσεν
Διανομή: Cinobo
===
Strange darling – Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Η ταινία επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ ενός ψυχοπαθούς και ενός από τα υποψήφια θύματά του, καθώς παίζουν ένα θανατηφόρο παιχνίδι «γάτας και ποντικιού» μέσα σε ένα δάσος. Ξεδιπλώνεται δε, με έναν τρόπο που συνδυάζει στοιχεία θρίλερ και τρόμου, εστιάζοντας στην ένταση και την ψυχολογική κατάσταση των χαρακτήρων (αναδεικνύοντας περισσότερο την ερμηνεία της Γουίλα Φιτζέραλντ) και είναι από αυτές στις οποίες ταιριάζει το στερεότυπο «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται».
INFO
Είδος: Θρίλερ, Τρόμου, Ερωτικό, 97΄
Χώρα: ΗΠΑ, 2023
Σκηνοθεσία; Τζ. Τ. Μόλνερ
Παίζουν: Γουίλα Φιτζέραλντ, Κάιλ Γκάλνερ, Μπάρπαρα Χέρσεϊ, Εντ Μπέγκλεϊ Τζούνιορ
Διανομή: The Film Group
===
Μαγική πόλη (Επαν.)

Ένα νεορεαλιστικό ελληνικό δράμα στα βήματα του «ιταλικού νεορεαλισμού», όπως αποκλήθηκε το κινηματογραφικό κίνημα που απεικόνιζε ρεαλιστικές εικόνες της καθημερινότητας αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ακόμα υπήρχε φτώχεια και εξαθλίωση και οι κοινωνίες προσπαθούσαν να ορθοποδήσουν.
Στο Δουργούτι εκτυλίσσεται η ιστορία ενός σκληρά εργαζόμενου νεαρού φορτηγατζή (Γιώργος Φούντας) που βρίσκεται μπλεγμένος σε μια παράνομη δοσοληψία με έναν έμπορο ναρκωτικών (Στέφανος Στρατηγός), ο οποίος θα προσπαθήσει να του στερήσει το φορτηγό του. Με τη βοήθεια των γειτόνων του, θα βγει αλώβητος από αυτήν την περιπέτεια και θα κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του (Μαργαρίτα Παπαγεωργίου).
Το Δουργούτι ήταν μια ιδιόμορφη συνοικία κοντά στο κέντρο της Αθήνας, που είχε δημιουργηθεί το 1914 όταν χιλιάδες Αρμένιοι άρχισαν να καταφθάνουν στην Ελλάδα διωκόμενοι από την Τουρκία. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή κατακλύστηκε από πρόχειρες κατασκευές, τρώγλες από πρόχειρα υλικά, που φιλοξενούνταν οικογένειες προσφύγων. Έλληνες εσωτερικοί μετανάστες και πρόσφυγες συμβιώνουν εκεί αρμονικά μαζί με παλιννοστούντες και Αρμένιους. Δίπλα στην κεντρική λεωφόρο των Αθηνών με τις καινούργιες πολυκατοικίες (σήμερα λέγεται Νέος Κόσμος), θα παραμείνει για χρόνια μια ολόκληρη κοινωνία δεμένη και κινούμενη δυναμικά, παρότι στο περιθώριο της πρωτεύουσας.
Η λυρική ματιά του Κούνδουρου στη συνοικία και τους ανθρώπους της, συγκινησιακά φορτισμένη, με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι και με τη φωνή του Μάνου Κατράκη στην αφήγηση, οδήγησε σε μεγάλη επιτυχία της ταινίας, παρά το γεγονός ότι είχε περιπέτειες με τη λογοκρισία της εποχής, που δεν επέτρεπε «δυσφημιστικές για την εικόνα της χώρας μας» ταινίες
INFO
Είδος: Δράμα, 75΄
Χώρα: Ελλάδα, 1954
Σκηνοθεσία: Νίκος Κούνδουρος
Παίζουν: Γιώργος Φούντας, Μαργαρίτα Παπαγεωργίου, Στέφανος Στρατηγός, Θανάσης Βέγγος, Εύα Μπρίκα, Μίμης Φωτόπουλος, Ανδρέας Ντούζος, Ανέστης Βλάχος
Διανομή: Filmtrade
===
Μικρή ιστορία για έναν έρωτα – Krótki Film o Milosci (Επαν.)

Μια ταινία για τη μοναξιά, την αποξένωση και την έννοια του έρωτα, που αφηγείται την ιστορία του Τόμεκ ενός 19χρονου νεαρού άνδρα που ζει σε ένα διαμέρισμα στη Βαρσοβία και κατασκοπεύει τη γειτόνισσά του Μάγκντα, μέσα από ένα τηλεσκόπιο.
Η Μάγκντα είναι μια μοναχική καλλιτέχνης που ζει μια ζωή γεμάτη ερωτικές απογοητεύσεις. Ο Τόμεκ παρακολουθώντας την καθημερινά, αποκτά εμμονή μαζί της και αποφασίζει να την προσεγγίσει χωρίς όμως ποτέ να τολμά να της εξομολογηθεί τον έρωτά του, στέλνοντάς της ανώνυμες ειδοποιήσεις και κάνοντας ψεύτικες κλήσεις. Μετά από διάφορες εξελίξεις, οι ζωές των δύο χαρακτήρων μπλέκονται και δημιουργείται μια παράδοξη ερωτική σχέση μεταξύ τους, όταν ανακαλύπτουν ότι έχουν πολλά περισσότερα κοινά από όσα φαινόταν με την πρώτη ματιά…
Η ταινία είναι χαρακτηριστική του στυλ του Κισλόφσκι, ο οποίος πάντοτε δίνει έμφαση στην παρατήρηση και την εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής. Όπως και άλλα έργα του, η «Μικρή ιστορία για έναν έρωτα» είναι γεμάτη από συμβολισμούς και υπαρξιακά ερωτήματα.
Αποτελεί μια από τις δύο εκτενείς εκδοχές επεισοδίων της τηλεοπτικής σειράς «Dekalog», η οποία βασίζεται στις Δέκα Εντολές. Συγκεκριμένα, η ταινία είναι μια κάπως μεγαλύτερης έκτασης έκδοση του 6ου επεισοδίου της σειράς.
Στην εποχή της, η ταινία θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικά έργα του Κισλόφσκι για τη σκηνοθετική της αρτιότητα και την πολυπλοκότητα των θεμάτων του έρωτα και της μοναξιάς, που ο σκηνοθέτης προσεγγίζει με ευαισθησία. Επίσης, ξεχωρίζει για την εξαιρετική ερμηνεία των πρωταγωνιστών της.
Συνολικά, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πολωνικού κινηματογράφου της εποχής και συνεχίζει να μελετάται.
Ταινία, την οποία δεν πρέπει να χάσετε.
INFO
Είδος: Δράμα, Αισθηματικό, 87΄
Χώρα: Πολωνία, 1988
Σκηνοθεσία: Κριστόφ Κισλόφσκι
Παίζουν: Γκραζίνα Σζαπόλοφσκα, Όλαφ Λουμπασζένκο, Στεφανία Ιβίνσκα
Διανομή: Summer Classics
===
Το αδελφάτο των Ιπποτών της Ελεεινής Τραπέζης – Monty Python and the Holy Grail (Επαν.)

Αξέχαστη παρωδία του μεσαιωνικού θρύλου της αναζήτησης του Ιερού Δισκοπότηρου από τον Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, δημιουργημένη από την ομάδα των Monty Python.
Γεμάτη από αναρχική σάτιρα, λεκτικές ακροβασίες, διακωμώδηση ιστορικών και λογοτεχνικών κλισέ και παράλογες καταστάσεις, η ταινία ακολουθεί τον Βασιλιά Αρθούρο και τους ιππότες του καθώς περιπλανώνται και αντιμετωπίζουν αστείες και σουρεαλιστικές περιπέτειες, αναζητώντας το Ιερό Δισκοπότηρο. Στο δρόμο τους αντιμετωπίζουν μια σειρά από φανταστικά και παράξενα εμπόδια, όπως τον «Μαύρο Ιππότη», ένα κοπάδι από ανθρωποφάγα κουνέλια και έναν σατανικό μάγο.
Αν και low budget, η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία και χαρακτηρίστηκε cult, ενώ έχει αγαπηθεί για τη μοναδική και διαχρονική προσέγγιση του κωμικού στοιχείου, είναι δε η μοναδική που προβάλλεται μέχρι σήμερα σε πλατφόρμες streaming και κανάλια.
INFO
Είδος: Κωμωδία, Φαντασίας, Περιπέτεια, 91΄
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο, 1975
Σκηνοθεσία: Τέρι Γκίλιαμ & Τέρι Τζόουνς
Παίζουν: Γκράχαμ Τσάπμαν, Τζον Γκλιζ, Τέρι Γκίλιαμ, Τέρι Τζόουνς, Μάικλ Πάλιν
Διανομή: New Star
===
Cure (Επαν.)

Ψυχολογικό θρίλερ με στοιχεία αστυνομικού θρίλερ, τρόμου και φιλοσοφικής αναζήτησης.
Η ταινία ακολουθεί τον ντετέκτιβ Τακάμπε (Κότζι Γιακούσο), ο οποίος ερευνά μια σειρά από φόνους που φαίνονται να μην έχουν καμία άμεση σύνδεση μεταξύ τους, εκτός από το γεγονός ότι σε κάθε έγκλημα, ένα X χαράσσεται στο λαιμό του θύματος. Οι φόνοι διαπράττονται από διαφορετικά άτομα, που δεν έχουν καμία προφανή σχέση μεταξύ τους και δεν έχουν κανένα κίνητρο για να σκοτώσουν. Καθώς η έρευνα προχωρά, ο Τακάμπε ανακαλύπτει ότι οι δράστες έχουν έρθει σε επαφή με έναν μυστηριώδη νεαρό άντρα που τον λένε Μαμίγια (Μασάτο Χάγκιουαρα), ο οποίος φαίνεται να έχει την ικανότητα να υπνωτίζει κατά κάποιο τρόπο τους ανθρώπους, να υπονομεύει τη βούλησή τους και να τους οδηγεί να διαπράξουν φόνους χωρίς καν να το καταλαβαίνουν.

Η ταινία εξερευνά τον μηχανισμό του κακού, τη φύση της ταυτότητας και το υποσυνείδητο με την παρουσία του «κακού» Μαμίγια, να φαντάζει ως μια μυστηριώδης και σχεδόν υπερφυσική φιγούρα. Απέναντί του, ο ντετέκτιβ Τακάμπε είναι ένας άνθρωπος που ενώ βασανίζεται από την ασθένεια της συζύγου του προσπαθεί να διατηρήσει τον έλεγχο της ζωής του, κάτι που τελικά τον κάνει ράκος. Η σύγκρουσή τους, συμβολίζει τη μάχη μεταξύ της τάξης και του χάους, της λογικής και της παράνοιας.
Ο σκηνοθέτης Κιγιόσι Κουροσάουα χρησιμοποιεί αργό ρυθμό, ελάχιστη μουσική και αποξενωτικά πλάνα και δημιουργεί μια έντονη αίσθηση ανησυχίας και απόγνωσης, ενώ η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι βαριά, με σκηνές που μοιάζουν συχνά να αιωρούνται σε έναν κόσμο μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου. Η αφήγηση -με την αβεβαιότητα να παίζει κεντρικό ρόλο- αφήνει πολλά κενά για να τα ερμηνεύσει το κοινό της ταινίας. Γεγονός που εντείνει το suspense και παράλληλα προσφέρει μια απαιτητική και φιλοσοφικά φορτισμένη εμπειρία, στην εξερεύνηση του τι μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να παραβιάσει τις ηθικές του αρχές και να διαπράξει τρομερά εγκλήματα.

Ο τρόπος με τον οποίο ο «κακός» της ταινίας αποδομεί την ταυτότητα των χαρακτήρων, δείχνει πώς το Κακό μπορεί να έρθει μέσα από την χειραγώγηση και την έκθεση των βαθύτερων φόβων και επιθυμιών.
Η ταινία δεν προσφέρει απαντήσεις, αλλά αφήνει τον θεατή να αναρωτιέται για τη φύση της ανθρώπινης ψυχής, τη δυνατότητα της λύτρωσης και την αιώνια πάλη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ από αυτά που δεν τα χάνεις και σου δίνουν τροφή για σκέψη.

INFO
Είδος: Θρίλερ, Ψυχολογικό, 110΄
Χώρα: Ιαπωνία, 1997
Σκηνοθεσία: Κιγιόσι Κουροσάουα
Παίζουν: Κόζι Γιακούσο, Μασάτο Χαγκιβάρα, Τσουγιόσι Οζίκι
Διανομή: New Star

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ