Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024

Συγκέντρωση για τον αδικοχαμένο Θανάση: «Η τραγωδία στη Νέα Σμύρνη έχει αιτίες και υπευθύνους»

«Η τραγωδία στη Νέα Σμύρνη έχει αιτίες και υπευθύνους. Για την ανυπαρξία δημόσιων δομών, για τη στήριξη και τη φιλοξενία ανθρώπων με βαριές αναπηρίες. Η λειτουργία ενός κράτους, εχθρικού για τις ανθρώπινες ανάγκες, αφοσιωμένου σε ότι φέρνει κέρδος».

Τα παραπάνω τόνισαν το απόγευμα της Δευτέρας, στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων, του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και του Συλλόγου Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, μετά το τραγικό συμβάν με τον άνδρα που βρέθηκε θανάσιμα μαχαιρωμένος στο σπίτι του από την αδελφή του. Και τα δύο αδέλφια, με νοητική υστέρηση.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του αδικοχαμένου θύματος, Θανάση.

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων έκαναν λόγο για «εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όλων αυτών που για χρόνια διαλύουν τις όποιες δημόσιες δομές υπήρχαν, στο όνομα της αποιδρυματοποίησης και της δήθεν ένταξης». Και σημείωσαν, «πώς γίνεται να μένουν μόνοι τους τον 21ο αιώνα, δύο αδέλφια με νοητική στέρηση, που έχουν χάσει τους γονείς τους, πριν από λίγα χρόνια; Άνθρωποι που αντικειμενικά , αδυνατούν να οργανώσουν την προσωπική τους ζωή, να ελέγξουν τις διαπροσωπικές τους σχέσεις, να έχουν συνείδηση των συνεπειών των πράξεων τους. Όταν όλα αυτά δεν είναι μια εξαίρεση, και ήταν πέρα για πέρα γνωστό , στην κυβέρνηση ως πρόβλημα και ως αναγκαιότητα και το συγκεκριμένο. Στις υπηρεσίες του Δήμου, που δεν είχαν καμία δυνατότητα να παραπέμψουν, γιατί δεν υπάρχουν ανάλογες δημόσιες δομές, για την φροντίδα των ανθρώπων με νοητική στέρηση ή βαριά αναπήρων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν».

Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων ζήτησαν:

• Δημόσιες δομές φροντίδας, στήριξης, φιλοξενίας των βαριά αναπήρων.
• Δημόσιες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, ξενώνες, οικοτροφεία, πλήρως στελεχωμένα, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό.

Όπως είπε ο κ. Κατσώτης, αυτό το κράτος θα γίνεται όλο και πιο βάναυσα εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα απέναντι και σε αυτές τις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ. Η επίθεση, σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι καθολική γιατί ο σιδερένιος νόμος είναι το κέρδος. Όπως εξήγησε, όταν ένα μέτρο έχει «κόστος» δεν το λαμβάνουν.

Ως ΚΚΕ, υπογράμμισε, έχουμε φέρει αρκετές φορές στην Βουλή τις προτάσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε αυτά τα αιτήματα και στην Βουλή, όπως και στο να γίνουν κτήμα του λαϊκού κινήματος, πρόσθεσε.

Στον χαιρετισμό του ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, ανέφερε: «Λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Έχουν “κοστολογήσει” τις ζωές των παιδιών μας. Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα “Τέμπη”, ούτε από πουθενά».

«Είμαστε οργισμένοι, αγανακτισμένοι», υπογράμμισε ο Χ. Χουρδάκης, αλλά «οπλισμένοι με θέληση ενάντια σε αυτή την βάρβαρη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ».

Από την πλευρά του ο Λάκης Ζυγάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Σμύρνης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τα ΑμεΑ. Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε ο ομιλητής, εγκαταλείπονται μόνοι τους για να τα καταφέρουν. Το θύμα ο Θανάσης, είπε, ήταν ένας αγαπητός συνάδελφος για 11 χρόνια, καθώς εργαζόταν στην καθαριότητα του Δήμου.

Χαιρετίζοντας την συγκέντρωση η Μαρία Βρεττού, από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ξεθεμελιώματος των δημοσίων δομών για τα ΑμεΑ, ενώ ο Μιχάλης Λαλαδάκης, γγ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αναφέρθηκε στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και στο άγχος που έχουν τι θα συμβεί σε αυτά τα παιδιά όταν οι γονείς φύγουν από την ζωή.

Ο Άγγελος Βρεττός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως τα δύο αδέλφια, που είχαν χάσει τους γονείς τους πριν λίγα χρόνια, συγκατοικούσαν στο ίδιο σπίτι, εγκαταλειμμένα στο έλεος της τύχης τους από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. «Η συνειδητή ανυπαρξία των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών για τη φροντίδα και προστασία τέτοιων ευάλωτων ανθρώπων, με την επίκληση της “αποϊδρυματοποίησης”, που πίσω της κρύβεται στην πραγματικότητα η λογική του “κόστους – οφέλους”, είναι βέβαιο ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή, τη δική τους και των συνανθρώπων τους», είπε. Γι, αυτό, σημείωσε ο Αγγ. Βρεττός, είναι δεδομένη η εγκληματική ευθύνη του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, η οποία πρέπει να τους καταλογιστεί ακέραιη και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Διαβάστε επίσης: Ο Δήμος απαντά στις διαμαρτυρίες για τα τροφεία: Δεν θα καλύπτουν οι χαμηλόμισθοι και οι άνεργοι τις υψηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες

Ειδήσεις από τη Νέα Σμύρνη στο amarysianotia.gr

Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook

Ακολουθήστε μας στο Twitter

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ