Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024

Ο λαχειοπώλης και ο αριθμός 7!

Γράφει η Ελένη Κονιαρέλλη – Σιακή

Ο λαχειοπώλης μπήκε με φόρα στην καφετέρια και τα μάτια των πελατών που απολάμβαναν το πρωινό καφεδάκι τους, στράφηκαν επάνω του. 

Στα χέρια του κρατούσε την «πραμάτεια του», δηλαδή, τα λαχεία, που ήταν στριμωγμένα και στερεωμένα επάνω σε μια πλατιά ξύλινη στέκα. Δίπλα σε ματσάκια περίμενε το «ξυστό» και ακόμα πιο δίπλα όλα τα άλλα «ελπιδοφόρα πλούσια χαρτάκια» που ήταν σαν να σου μαρτυρούσαν ότι κρατούσαν την τύχη σου στα χέρια του λαχειοπώλη που βλέπεις μπροστά σου και σου λένε:

«Δεν ξέρεις… Μπορεί σήμερα να είναι η τυχερή σου ημέρα!»

Όμως ο λόγος που τα μάτια των πελατών ακολουθούσαν τα βήματα του νεοφερμένου, δεν ήταν μόνο τα λαχεία που πουλούσε. Ήταν το εντυπωσιακό καπέλο που φορούσε -ίδιο με αυτό του Αρλεκίνου- και μπροστά το στόλιζε ένας μεγάλος κόκκινος αριθμός, το επτά 7! Τώρα η φωνή του ακούστηκε δυνατή:

«Πάρετε, πάρετε, λαχεία… Πάρετε ξυστό, πάρετε το 7! Εγώ το έχω πάντα, και ας λείπει από τους άλλους. Εδώ έχω το τυχερό 7…»

Δεν ήταν η πρώτη φορά που άκουγα για το τυχερό 7.

Στο παρελθόν μού είχε κινήσει το ενδιαφέρον ο μαγικός αυτός αριθμός ώστε να ψάξω και να συγκεντρώσω από όπου μπορούσα, όσο περισσότερα «εφτάρια» συναντούσα. 

Έτσι με έκπληξη διαπίστωσα, ότι από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε θρησκείες, σε γεγονότα ευχάριστα ή δυσάρεστα, σε συμβολικές φράσεις, σε ουράνια σώματα, σε θέματα επιστημών (Φυσικής, Μαθηματικών,κ.λπ.), σε Λογοτεχνικά Κείμενα, σε Θέματα Τέχνης κ.ά. ο αριθμός 7 είναι «πανταχού παρών» και «μαγικός» όπως τον είπαμε παραπάνω. 

Έτσι βλέπουμε ότι: Οι ημέρες της Δημιουργίας του κόσμου είναι 7. Τα Μυστήρια είναι 7 και οι Κύριες Αρετές είναι 7, όπως 7 είναι και οι Μέγιστοι Αρχάγγελοι. Είναι 7 και οι Δωρεές του Αγίου Πνεύματος, αλλά και οι Επιστολές του Ιωάννη προς τις 7 Χριστιανικές Εκκλησίες της Μικράς Ασίας ήταν 7. Ο Χριστός μίλησε στον Σταυρό του Μαρτυρίου Του 7 φορές. Οι σφραγίδες και οι σάλπιγγες της Αποκάλυψης ήταν 7, όπως 7 ήταν και οι Πύλες της Ιερουσαλήμ. Τα χρώματα της Ίριδος (Ουράνιο Τόξο) είναι 7 -ακόμα και κατά τον Νεύτωνα- και είναι τα εξής: Κόκκινο, πορτοκαλί, πράσινο, κίτρινο, μπλε, λουλακί, και ιώδες (μωβ). Οι Πλειάδες, κόρες του Άτλαντα και της Πλειώνης ήταν 7, και τα άστρα της Μεγάλης Άρκτου είναι 7, καθώς και οι Ιεροί Πλανήτες οι ορατοί με το μάτι είναι 7. Οι πληγές του Φαραώ ήταν 7, αλλά και στο όνειρο του Φαραώ (Γένεσις, κεφ. μα’) τα έτη αφθονίας και τα έτη του λιμού ήταν 7, και οι όροφοι του Πύργου της Βαβέλ ήταν 7. Οι Αθηναίοι έστελναν κάθε χρόνο 7 αγόρια και 7 κορίτσια στον Μινώταυρο της Κρήτης. Ακόμα γνωρίζουμε ότι 7 ήταν οι Σοφοί της Αρχαιότητας, όπως 7 είναι και τα Θαύματα του κόσμου. Τα Θανάσιμα Αμαρτήματα είναι 7, οι ήπειροι είναι 7, και 7 πόλεις διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου. Η Λερναία Ύδρα είχε 7 κεφάλια, και σύμφωνα με ευρωπαϊκό κείμενο, η χαμένη Ατλαντίδα είχε 7 κύρια νησιά. Ο Νείλος ποταμός είχε 7 διακλαδώσεις και 7 είναι οι λόφοι της Ρώμης που σχηματίζουν την καρδιά της πόλης. Επίσης είναι γνωστή η τραγωδία του Αισχύλου «Οι Επτά επί Θήβας». Στην Τέχνη βλέπουμε ότι 7 είναι οι νότες στην Παραδοσιακή Διατονική Κλίμακα, αλλά και στη Βυζαντινή, και η λύρα του Απόλλωνα είχε 7 χορδές. Ακόμα τα φωνήεντα στο αλφάβητο είναι 7. 

Εδώ θα προσθέσουμε ότι βλέπουμε ακόμα και στη Φυσική, πως υπάρχουν 7 θεμελιώδεις μονάδες στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων, (SI), που είναι: Το μέτρο, το χιλιόγραμμο, το δευτερόλεπτο, το αμπέρ, ο βαθμός Κέλβιν, το γραμμομόριο και η καντέλα. Ακόμα μαθαίνουμε, ότι το 7 ήταν ο ιερός αριθμός του Θεού Απόλλωνα, και το 7 ήταν ο τέλειος αριθμός των Πυθαγορείων. Επίσης τα Τείχη της Ιεριχούς έπεσαν την εβδόμη ημέρα και κατά τον Ευαγγελιστή Ματθαίο 7 ψωμιά και λίγα ψάρια πολλαπλασιάστηκαν από τον Ιησού και χόρτασαν χιλιάδες άνθρωποι και στο τέλος… περίσσεψαν 7 καλάθια γεύματα! Στην Ιαπωνική Μυθολογία βλέπουμε ότι 7 ήταν οι «Οι Τυχεροί Θεοί». 

Λέμε συχνά, όταν μιλούμε για κάποιο θέμα απόλυτα μυστικό, ότι είναι «επτασφράγιστο» μυστικό. Στην καθημερινότητα και στη διατροφή μας αναφέρουμε τη χρήση του «επτάζυμου» ψωμιού, αλλά και το γνωστό μας αναψυκτικό «Σέβεν-απ». Σε ονόματα τόπων είναι πολλά αυτά που αναφέρονται στον αριθμό 7, και πρώτα-πρώτα έχουμε τα «Επτάνησα», τον «Επτάλοφο στο Κιλκίς», τις «Επτά πηγές της Ρόδου», το «Επταχώρι της Καστοριάς», και άλλα πολλά. Στη Σρι-Λάνκα υπάρχει η «Οροσειρά των 7 Παρθένων», και στον Κατάλογο του Γκάντι διαβάζουμε για τα 7 καταστροφικά λάθη του κόσμου ή πράγματα που δεν πρέπει να έχει ο άνθρωπος, που είναι: «Πλούτος χωρίς εργασία», «Απόλαυση χωρίς συνείδηση», «Γνώσεις χωρίς χαρακτήρα», «Εμπόριο χωρίς ηθική», «Επιστήμη χωρίς ανθρωπιά», «Θρησκεία χωρίς θυσίες», και «Πολιτική χωρίς Αρχές».

Επειδή είναι κουραστικό να επαναλαμβάνουμε τόσες φορές τον αριθμό 7, ας χαμογελάσουμε στη θύμηση του παραμυθιού που όλοι διαβάσαμε «Η Χιονάτη και οι 7 Νάνοι», και ας δούμε ξανά το κινηματογραφικό έργο «Ο Μυστικός Πράκτωρ 007» και ας μετρήσουμε πόσα ανοίγματα… έχει το κεφάλι μας. Είναι 7.

Βρήκαμε τόσα πολλά 7, και δεν είναι μόνο αυτά, αλλά όπως είχε καθιερωθεί και στην Αρχαία Αίγυπτο, ο αριθμός 7 ήταν ο αριθμός του Θεού! Γι’ αυτό ας κάνουμε ΥΠΟΜΟΝΗ! Γιατί και σ’ αυτή τη λέξη βρήκαμε πάλι 7 γράμματα. Όμως, ας έχουμε τα μάτια μας 14… Απίστευτο! Και το 14 είναι 7+7!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

spot_img
spot_img
spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ